Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

trots/märkning?

Hej!
Jag har nyligen tagit hand om två illerhanar på 6 månader. Min vän som hade de innan sa de vaar rumsrena och gick på låda utan problem. Men sedan jag fått hem dem är det en som går på låda och den andre kan sätta sig precis bredvid lådan och göra sina behov. Även i vissa andra hörn i hemmet.

Den iller som går på låda kan oxå få ryck o kissa eller bajsa i ett hörn men inte lika ofta som den andre.

Jag har provat att flytta på lådan dit han kissat för att se om det kanske hjälpte men han fortsätter.

Det har bara gått några få dagar så kan det vara en miljöstörning? De är inte kastrerade så de kanske märker revir? Eller är det någon trots-grej de håller på med?

Vet inte vad jag ska göra, hjälp!

Veterinären svarar

Hej Sassa!
Som du själv misstänker är det sannolikt att killarna börjat revirmarkera. Det stämmer i tid eftersom hanar brukar bli könsmogna vid 6 månaders ålder. Beteendet brukar försvinna helt eller delvis efter kastration.
Det kan emellertid också bli lite stökigt när en iller byter miljö så i ditt fall kan det vara en kombination. En del illrar blir aldrig riktigt rumsrena.
Vill du öka chanserna att dina illrar använder sin låda, ska du berömma det önskade beteendet (att de går på lådan). Man kan även lägga ut filtar runt toalådorna eller placera ut små matskålar. Om illern ändå vägrar gå på lådan kan man prova att byta ut ströet eller själva toalådan. Man kan sätta upp hinder i andra hörn för att rent fysiskt omöjliggöra för illern för att göra sina behov där. Man kan också placera toalådorna strategiskt där illern vill gå själv.
Lycka till! 

Veterinären svarar om Iller

 • Tacksam för svar

  Hej jag tänkte skaffa en iller men jag har redan en leopardgecko finns det ens chans att den äter ut min gecko

  Speed175

  Av: Speed175

 • Kissar under sängen

  Hej! Jag har en iller hane på 17 veckor och han har fått för sig att börja kissa och bajsa längst in under sängen, trots att han tidigare använt lådan utan problem och fortsätter att göra det ibland. Vad kan man göra förutom att fortsätta flytta avföringen till lådan och säga ifrån när han väl ska till o göra något under sängen?

  christian_elfstrand

  Av: christian_elfstrand

 • trots/märkning?

  Hej! Jag har nyligen tagit hand om två illerhanar på 6 månader. Min vän som hade de innan sa de vaar rumsrena och gick på låda utan problem. Men sedan jag fått hem dem är det en som går på låda och den andre kan sätta sig precis bredvid lådan och göra sina behov. Även i vissa andra hörn i hemmet. Den iller som går på låda kan oxå få ryck o kissa eller bajsa…

  Sassa

  Av: Sassa

Fler frågor om Iller

Forum Iller

 • Skötselråd iller

  Tamillern som är ett mårddjur släkt med mink och vessla, har domesticerats under flera hundra år och är nu inte bara ett uppskattat sällskapsdjur utan används även till jakt.

 • Mastcelltumör iller

  Mastcellstumörer är godartade tumörer som är vanliga på iller. De bör dock opereras bort eftersom de kan bli såriga och orsaka obehag för illern.

 • Mjältförstoring iller

  Förstorad mjälte är ett mycket vanligt tillstånd på iller. Orsakerna kan variera men i de flesta fall handlar det om en tämligen ofarlig sjukdom.

Gå till forumet om Iller

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons