Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

sår som inte läker och ändrat beteende

Hej!

Jag har en iller hane på snart ett år som fick ett suprelorin chip för ca 2,5 månader sedan. Jag reagerade då på att såret efter sprutan läkte väääldigt sakta, han hade skorv otroligt länge som inte ville ramla bort. Jag trodde att det hade fastnat i pälsen så jag hjälpte till lite efter ca 2 veckor. Till slut tyckte jag att den var borta. Chino var väldigt lekfull och busig fram till ungefär 3 veckor sedan, då han ändrade beteende totalt och nu är det svårt, nästintill omöjligt att få igång honom och busa med honom.. han är inte slö eller så, han beter sig normalt annars, äter bra, bajset ser bra ut tycker jag.. han är nyfiken, social och även väldigt snäll och mysig.. men just leken har han liksom kommit ifrån helt. Han bodde tidigare med många andra illrar och vi adopterade honom i januari i år. Jag tänker dels att han kanske känner sig ensam utan andra illrar och därför är så svår att få igång till lek (men det är märkligt för vi ägnar otroligt mycket tid åt honom och verkligen försöker leka med honom med en massa olika metoder, och han lekte ju jättebra i början) eller så tänker jag att det kan bero på såret.. för det har nämligen kommit tillbaka.. jag är osäker på om det är samma sår som har gått upp och liksom blivit inflammerat eller om det är ett nytt sår (förstår dock inte hur han ska ha fått det). Skorven var tillbaka för någon vecka sedan och nu är det som en röd, lite upphöjd prick på höger sida av nacken, på samma ställe som de gav honom sprutan. Han reagerar lite när man kommer åt där, så jag undrar om det inte kan vara så att han helt enkelt har ont, och därför inte vill busa som innan… jag är orolig och undrar om jag ska vänta och se om såret läker.. eller om jag ska gå till Vet. Kan det vara hormonera från suprelorin chippet såhär långt efter som gör att han inte vill busa sådär tokigt längre? hanverkade liksom så lycklig då.. nu känns det som att han inte är lycklig längre.. :( tacksam för snabbt svar då jag har bokat prel-tid hos veterinären på torsdag den 26/3. tusen tack!

Veterinären svarar

Hej!

Jag tror inte det är Suprelorinbehandlingen som orsakar hans “nedstämdhet”. Jag tror heller inte det är såret i huden.

Jag tycker absolut att ni ska ta honom till veterinären. Man bör förutom att göra en grundlig yttre undersökning ta ett allmänt blodprov på honom. Såret på reyggen ska självfallet också kollas upp. Det finns en typ av hudtumör på illrar som kallas mastcellstumör som kan bete sig som du beskriver.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Iller

 • sår som inte läker och ändrat beteende

  Hej! Jag har en iller hane på snart ett år som fick ett suprelorin chip för ca 2,5 månader sedan. Jag reagerade då på att såret efter sprutan läkte väääldigt sakta, han hade skorv otroligt länge som inte ville ramla bort. Jag trodde att det hade fastnat i pälsen så jag hjälpte till lite efter ca 2 veckor. Till slut tyckte jag att den var borta. Chino var väldigt lekfull och busig fram till ungefär…

  michaela_loretta

  Av: michaela_loretta

 • Sommarsvans eller binjuretumör?

  Hej, har en illertjej på lite över 3 år. De senaste 2 somrarna har hon blivit väldigt tunnhårig på svansen, antog första året att det var sommarsvans men nu i år tycker jag att det är mindre päls än vanligt på svansen. Det har inte spridit sig till bakkroppen utan det är begränsat. Hon verkar vara sig själv å är alltid full i bus å äter bra. Hon får även gimpet vitaminpasta och vetegroddsolja någon…

  robinF

  Av: robinF

 • Slö

  hej! Min illerhona 7 år har helt plötsligt blivit slö och äter inte men dricker! Det verkar som hon ätit något olämpligt för hon hostar och hulkar liksom! Ska jag till vetrenären omgående?

  lottie_ericsson

  Av: lottie_ericsson

Fler frågor om Iller

Forum Iller

 • Skötselråd iller

  Tamillern som är ett mårddjur släkt med mink och vessla, har domesticerats under flera hundra år och är nu inte bara ett uppskattat sällskapsdjur utan används även till jakt.

 • Mastcelltumör iller

  Mastcellstumörer är godartade tumörer som är vanliga på iller. De bör dock opereras bort eftersom de kan bli såriga och orsaka obehag för illern.

 • Mjältförstoring iller

  Förstorad mjälte är ett mycket vanligt tillstånd på iller. Orsakerna kan variera men i de flesta fall handlar det om en tämligen ofarlig sjukdom.

Gå till forumet om Iller

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons