Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Min iller

Hej.
Min illerhane på 1,5 år mår dåligt.
Han kräktes häromdagen och har bajsat både löst och hårt. På bara 3dagar har han magrat av jätte mycket och han är hängig, vill mest ligga och sova. Men han äter och dricker som han ska.
I en bajshög hittade jag massa långa hårstrån. Kom på honom för någon dag sen när han drack ur dusch avloppet. Hittade även en öronpropp som han gnagt lite på. Har haft en hund hos mig den senaste veckan med, och illern var och åt av hans mat (små hårda kulor)  Kan det vara förstoppning?? Eller att han ätit hundens mat?? Finns det något jag kan ge honom isf?
Tycker även att han börjat ramla med bakbenen när han springer.  Ska jag genast ta min lilla älskling till veterinär?

Tacksam för svar / en orolig matte

Veterinären svarar

Hej Sofia!
Du ska inte försöka behandla din iller själv. Du bör söka veterinärhjälp snarast. När en iller är så dålig att det syns tydligt att den är mager samt vinglig på bakbenen, är det allvarligt. Orsakerna till besvären kan vara flera. Du kan läsa om några av dem i artikeln om diarré på iller.
Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Iller

 • Slö

  hej! Min illerhona 7 år har helt plötsligt blivit slö och äter inte men dricker! Det verkar som hon ätit något olämpligt för hon hostar och hulkar liksom! Ska jag till vetrenären omgående?

  lottie_ericsson

  Av: lottie_ericsson

 • Magbesvär - Grynigt bajs

  Hejsan! Jag har 3 stycken illrar som under julen var hemma hos en annan person som har illrar, hund och katt. De träffade aldrig de andra illrarna men var i samma utegård som de andra illrarna brukar vara i. Efter det så har illrarnas magar varit lite dåliga. De har haft lös avföring till och från. Ibland med lite slem och ibland utan. Men den är alltid grynig. Först tänkte jag att det kunde vara…

  KittyBean

  Av: KittyBean

 • Iller hårbollar

  Har läst om att kattmalt är att rekomendera för iller.... Bra för matsmältning, hårbollar mm. Väl i djuraffären fick jag till mig Malt soft extra för katter och ett annat preparat, vildlaxolja från Alaska till hundar... Maltprodukten inehåller mjölksockerdrivat. Har läst att mjölk och socker inte är bra. Känner du till något kring dessa medel? Vår iller är 2,5 år och hona, steriliserad, vaccinerad som sig bör. Med vänlig hälsning charlotte

  Sussilumpen

  Av: Sussilumpen

Fler frågor om Iller

Forum Iller

 • Bästa maten för iller!

  Hej! Min iller är nu 7 år hon är kastrerad. Hon äter illerfoder uppblöt och utblandat med fläskfärs. Är det den bästa maten eller finns annat? Hon äter även hårt illerfoder! Vill inte ha råa kycklingben.

 • Mastcelltumör iller

  Mastcellstumörer är godartade tumörer som är vanliga på iller. De bör dock opereras bort eftersom de kan bli såriga och orsaka obehag för illern.

Gå till forumet om Iller

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons