Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Mer medicin?

Hej. Min illerhane på 7 år och 14 dagar är lite sjuk. I somras tyckte jag att hans mage var tjock så jag ultraljudade honom och då hade han cystor i ena njuren, alternativt båda. Minns inte så noga. Iallafall så hade han varit på ultaljud innan för jag ville kolla binjurarna, och då var hans ena njure något större än den andra.
Nu var jag hos vet. igen och kollade läget och då hade han iallafall cystor i båda njurarna, men inget som påverkade honom i dagsläget. Detta var i slutet på april.
I fredags så åkte jag in med honom till vet. igen för en kompis tyckte att han gick dåligt och funderade på om det kunde vara insulinom.
Vi försökte ta blodprov på 5 olika ställen men fick aldrig något blod, så vi utlraljudade lite till. Såg då cystorna i njurarna som INTE hade växt något på en månad.
Dock så fanns små svarta prickar i mjälten som var för tydliga för att vara blodådror (veterinärens ord). Och sen så var den en tumör i levern. Och vätska i buken.
Jag fick som alternativ att öppna upp och kolla om det var en blödande tumör eller ta hem honom tills han inte ville äta mer.
Jag bad honom ta en spruta och suga upp vätskan och kolla, och konstaterade då att det inte var blod, utan någon annan vätska.
Igår åkte jag dock in till en annan veterinär som inte undersökte honom, men han skrev iallafall ut prednisolon, och jag har nu gett honom det 3 ggr.
Han är inte alls lika ostadig längre vad jag kan se, men det vet ett skede där mellan att min kompis såg det och innan jag fick medicinen som han var riktigt vinglig.
Idag när vi var ute så jagade han t.o.m katten och hoppade upp på en sten.

Men nu till min fråga: Kan jag komplettera med någon annan medicin? Suprelorinchip? Han har ju tumörer på så många olika ställen. Och finns det något vätskedrivande så man blir av med lite vätska från buken så den inte trycker på andra organ?

Status nu är iallafall att han är väldigt matglad och har fått en ny sommarfrisyr (p.g.a alla rakade ställen för blodprovstagningsförsök och ultaljudet).

MVH Therés och Melwin.

Veterinären svarar

Hej Therès!

Eftersom din iller verkar svara bra på Predinisolonbehandling är det sannolikt att den lider av lymfom och/eller insulinom. Lymfom är tyvärr svårt att operera bort och rent generellt rekommenderar jag inte stora operationer på 7-åriga illrar.

Prednisolon botar ju inget men kan man hålla sjukdomarna i schack och få bättre livskvalité för illern, får man vara nöjd. När det gäller vätska i buken är det svårt att få bort den mha vätskedrivande. Man måste suga ut vätskan ur buken. Det går att göra vaket under en ultraljudsundersökning men det är stor risk att vätskan snabbt fylls på igen och det är inte rimligt att tömma upprepade gånger och allt för tätt.

Suprelorinchip sätter man bara in om man är säker på eller har starka misstankar på binjuresjukdom. Det hjälper inte för någon av de andra sjukdomarna. Om man inte såg förstorade binjurar på röntgen och om din iller är fin i pälsen (även på svansen) finns det ingen anledning att sätta in ett chip.

Läs gärna mer om sjukdomarna i artiklarna som jag länkat till!

Sammanfattningsvis är det inte säkert att det finns eller är lämpligt att behandla din iller på annat sätt än vad som redan görs men vill du vara helt säker, bör du be att få bli remitterad till en illerkunnig veterinär.

Hoppas allt går bra!

Veterinären svarar om Iller

 • Insulinom?

  Hej. Jag har en illerhane som fyller 6 år i oktober. Den senaste tiden har han visat symptom för insulinom (trött, lugn, okoordinerade bakben och han "guppar" med huvudet ibland). Det värsta är att jag är arbetslös och inte har honom försäkrad så jag vet inte om jag kan göra något för honom. Hur mycket ungefär skulle undersökning och behandling komma att kosta utan försäkring? Mvh Saga

  sagaduvefelt

  Av: sagaduvefelt

 • Lymfom hos iller

  Hej! Min illerkille på 4 år fick diagnosen lymfom i maj. Symptomen som upptäcktes i början av april var en förstorad lymfknuta. Han har också haft lite magproblem nu och då. Diagnosen gjordes genom en sk. fine needle aspirate-biopsi. Är dock lite förbryllad eftersom lymfknutan återgick till normal storlek innan medicineringen (prednisolon) påbörjades och han i övrigt fortfarande mår bra och visar inga symptom. Lymfknutorna är normala. Är denna form av biopsi alltid helt pålitlig…

  Lotta-0a

  Av: Lotta-0a

 • Mer medicin?

  Hej. Min illerhane på 7 år och 14 dagar är lite sjuk. I somras tyckte jag att hans mage var tjock så jag ultraljudade honom och då hade han cystor i ena njuren, alternativt båda. Minns inte så noga. Iallafall så hade han varit på ultaljud innan för jag ville kolla binjurarna, och då var hans ena njure något större än den andra. Nu var jag hos vet. igen och kollade läget och då hade…

  Thessan_87

  Av: Thessan_87

Fler frågor om Iller

Forum Iller

 • Skötselråd iller

  Tamillern som är ett mårddjur släkt med mink och vessla, har domesticerats under flera hundra år och är nu inte bara ett uppskattat sällskapsdjur utan används även till jakt.

 • Mastcelltumör iller

  Mastcellstumörer är godartade tumörer som är vanliga på iller. De bör dock opereras bort eftersom de kan bli såriga och orsaka obehag för illern.

 • Mjältförstoring iller

  Förstorad mjälte är ett mycket vanligt tillstånd på iller. Orsakerna kan variera men i de flesta fall handlar det om en tämligen ofarlig sjukdom.

Gå till forumet om Iller

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons