Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Magbesvär - Grynigt bajs

Hejsan!
Jag har 3 stycken illrar som under julen var hemma hos en annan person som har illrar, hund och katt. De träffade aldrig de andra illrarna men var i samma utegård som de andra illrarna brukar vara i.
Efter det så har illrarnas magar varit lite dåliga.
De har haft lös avföring till och från. Ibland med lite slem och ibland utan. Men den är alltid grynig. Först tänkte jag att det kunde vara maten som de reagerade på då vi öppnade en ny påse precis när de åkte. Men nu har jag köpt en ny påse av deras gamla mat och en ny sort som jag blandat i och bajsarna är fortfarande lika gryniga.

Som jag har förstått det kan grynigt bajs bero på åtminstone 3 olika orsaker, antingen magsjuka, foderallergi eller parasit.

De har inte varit riktigt sjuka, de har alla 3 ätit ordentligt och druckit vatten som de ska.

Om det är en parasit, hur vet man det och hur kan man bota det? Borde jag avmaska dem?

Den här situationen har varit i 2½ månad nu och jag vet inte riktigt hur jag ska lösa den.
Tacksam för svar.

Veterinären svarar

Hej!

Det bästa sättet att ta reda på vad som är på tok och vad man kan göra, är att söka veterinärhjälp. Man bör ta ett träckprov på dina illrar och se om man hittar överväxt av sjukdomsframkallande bakterier, parasiter eller annat. Man bör självfallet även göra en allmän översyn och kanske komplettera med röntgen och blodprover.

Invärtes parasiter är inte så vanligt på iller men eftersom dina illrar bott med hundar och katter, bör du be din veterinär att göra en Giardia-test på avföringen.

Foderallergier är heller inte vanligt på iller men hittar man inga andra orsaker till besvären, får man prova allergifoder för katter.

Man kan också prova receptfria preparat för katter mot lindriga, icke-akuta diarréer, t.ex. Diasarnyl eller Canicur.

Läs gärna artikeln om diarré på iller så får du veta mer.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Iller

 • Slö

  hej! Min illerhona 7 år har helt plötsligt blivit slö och äter inte men dricker! Det verkar som hon ätit något olämpligt för hon hostar och hulkar liksom! Ska jag till vetrenären omgående?

  lottie_ericsson

  Av: lottie_ericsson

 • Magbesvär - Grynigt bajs

  Hejsan! Jag har 3 stycken illrar som under julen var hemma hos en annan person som har illrar, hund och katt. De träffade aldrig de andra illrarna men var i samma utegård som de andra illrarna brukar vara i. Efter det så har illrarnas magar varit lite dåliga. De har haft lös avföring till och från. Ibland med lite slem och ibland utan. Men den är alltid grynig. Först tänkte jag att det kunde vara…

  KittyBean

  Av: KittyBean

 • Iller hårbollar

  Har läst om att kattmalt är att rekomendera för iller.... Bra för matsmältning, hårbollar mm. Väl i djuraffären fick jag till mig Malt soft extra för katter och ett annat preparat, vildlaxolja från Alaska till hundar... Maltprodukten inehåller mjölksockerdrivat. Har läst att mjölk och socker inte är bra. Känner du till något kring dessa medel? Vår iller är 2,5 år och hona, steriliserad, vaccinerad som sig bör. Med vänlig hälsning charlotte

  Sussilumpen

  Av: Sussilumpen

Fler frågor om Iller

Forum Iller

 • Skötselråd iller

  Tamillern som är ett mårddjur släkt med mink och vessla, har domesticerats under flera hundra år och är nu inte bara ett uppskattat sällskapsdjur utan används även till jakt.

 • Mastcelltumör iller

  Mastcellstumörer är godartade tumörer som är vanliga på iller. De bör dock opereras bort eftersom de kan bli såriga och orsaka obehag för illern.

 • Mjältförstoring iller

  Förstorad mjälte är ett mycket vanligt tillstånd på iller. Orsakerna kan variera men i de flesta fall handlar det om en tämligen ofarlig sjukdom.

Gå till forumet om Iller

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons