Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

lymfomrisk och dålig lukt

Hej!

Min iller Triton, 3,5 år gammal, har sedan i våras luktat illa från penisområdet. Det luktar som löst kaninbajs men jag vet inte exakt vad det är som luktar men det verkar vara någon vätska då man kan få lite på handen ibland.
Jag besökte en klinik i Norge när jag bodde där, och de kom fram till att han hade en ordentlig urinvägsinfektion och fick medicin för det. Efter behandlingen blev han inte bättre så jag behandlade med samma medicin en gång till.
När jag flyttade hem till Sverige i början av sommaren besökte jag min lokala veterinär och fick en starkare antibiotika då lukten fortfarande inte försvunnit. Det blev inte bättre.
Tog mig till en större klinik men de tyckte att han såg helt noraml ut när de klämde fram penis och urinprovet visade inte på någon infektion. Han fick med sig antiflamatorisk medicin men utan resultat.
Besökte min lokala veterinär igen som skickade en remiss till en ultraljudspecialist för undersökning av både urinblåsa och binjurar då jag börjat misstänka binjureproblem och hoppades på att lukten skulle försvinna om han fick behandling.
Ultraljudet visade på tumör i ena binjuren samt förändringar på mjälte (ojämn yta men inga tumörer) och en “massa” vid levern som han inte kunde svara på vad det var för något.
Vi satte in ett suprelorinchip för ca en månad sedan. Lukten har inte minskat men Triton har blivit lugnare till sättet.
Jag tog upp detta med min lokala veterinär då jag var där för en annan orsak. Hon tyckte att man skulle kunna misstänka lymfom, men hon är ingen illerexpert och tyckte väl helst att jag skulle vända mig till någon annan.
Min andra iller på 5,5 år har inte fått en säker diagnos att det rör sig om lymfom men visar alla tecken på det och 2 veterinärer har båda misstänkt det efter ultraljud och röntgen. Vet inte om det är det någon hjälp gällande Tritons diagnos.
Jag har iaf planer på att låta öppna upp Triton i början på nästa år och ta bort tumörer, förändringar och ta blodprov.
Tror du, genom det jag har skrivit att det kan röra sig om lymfom och vad kan lukten bero på?

Hälsningar Josefin

Veterinären svarar

Hej Josefin!
Lymfom kan vara lite knepigt att diagnostisera om det inte är den typiska formen med förstorade lymfknutor generellt. I så fall är det ganska lätt att ta en biopsi från en lymfknuta och få en säker diagnos. I de fall där tumören sitter i något förstorat bukorgan måste man ta en biopsi härifrån. Jag tycker absolut att du ska satsa på att göra en operation på din iller. Han är ju fortfarande ung och bara att ta bort den förstorade binjuren kan vara värt operationen. För övrigt bör man gå igenom alla bukorgan på din iller, kanske ta bort mjälten om den inte ser frisk ut och ta biopsier från andra organ som är förstorade.
Läs gärna mer om lymfom i Faktabanken där en egen artikel finns.
Lukten vågar jag inte svara på vad den beror på. Hur såg prostatan ut på ultraljudet? En del illrar får förstoringar och cystor på prostatan när de har binjuretumörer. Kan det handla om en förhudskatarr? Inte så vanligt på illrar men mycket vanligt på hundar. Jag tycker du ska låta veterinären titta igenom förhud och penis samt ta odlingar när illern ändå är sövs för operation. Det kan även vara lämpligt att ta ett sterilt urinprov direkt från urinblåsan när man ändå är inne i buken.

Veterinären svarar om Iller

 • Blå på magen och kissar ofta!

  Jag har en illervalp på ungefär fyra månader som hittills har varit frisk, men hon fick nyligen två blåa fläckar på magen vid ljumskarna och nu har hon även börjat kissa väldigt mycket! Hon är även väldigt rastlös och håller nästan hela tiden upp svansen som om hon ska kissa. Kan detta vara urinvägsinfektion? Och vad ska jag göra? Jag bor i Hällefors utan körkort och det finns inga veterinärer i närheten. Sedan har jag…

  Sanna Grutzelius

  Av: Sanna Grutzelius

 • lymfomrisk och dålig lukt

  Hej! Min iller Triton, 3,5 år gammal, har sedan i våras luktat illa från penisområdet. Det luktar som löst kaninbajs men jag vet inte exakt vad det är som luktar men det verkar vara någon vätska då man kan få lite på handen ibland. Jag besökte en klinik i Norge när jag bodde där, och de kom fram till att han hade en ordentlig urinvägsinfektion och fick medicin för det. Efter behandlingen blev han inte…

  Josefin-b2

  Av: Josefin-b2

 • Sommarsvans eller binjuretumör?

  Hej, har en illertjej på lite över 3 år. De senaste 2 somrarna har hon blivit väldigt tunnhårig på svansen, antog första året att det var sommarsvans men nu i år tycker jag att det är mindre päls än vanligt på svansen. Det har inte spridit sig till bakkroppen utan det är begränsat. Hon verkar vara sig själv å är alltid full i bus å äter bra. Hon får även gimpet vitaminpasta och vetegroddsolja någon…

  robinF

  Av: robinF

Fler frågor om Iller

Forum Iller

 • Bästa maten för iller!

  Hej! Min iller är nu 7 år hon är kastrerad. Hon äter illerfoder uppblöt och utblandat med fläskfärs. Är det den bästa maten eller finns annat? Hon äter även hårt illerfoder! Vill inte ha råa kycklingben.

 • Mastcelltumör iller

  Mastcellstumörer är godartade tumörer som är vanliga på iller. De bör dock opereras bort eftersom de kan bli såriga och orsaka obehag för illern.

Gå till forumet om Iller

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons