Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

lite avföring trots god aptit

hej!

vår illerkille på 7 år har under ngn månads tid haft
problem med att gå på toaletten, han gick till lådan flera ggr untan att ngt kom ut, när det sedan väl kom ngt var det antingen väldigt smala korvar eller löst i konsistensen. han krökte ryggen väldigt och gnydde.

nu har vi varit hos 2 olika vet, den första röntgade och klämde på analsäckarna lite men hittade inget.
vet nr 2 kände på analsäckarna och konstaterade att de var för stora för att vara normala och att han har haft problem att tömma dem själv,  så nu har vi opererat bort dem igår.

vår illerkille mår bra efter op och blir piggare och piggare men det som oroar mig är att avföringen inte blir normal. det har gått 1,5 dagar sedan op.
han har god aptit men har mest ätit kokt kyckling och 1 rått ägg.

kan det vara att matsmältningen inte kommit igång efter op eller har han fått en felaktig diagnos? jag tycker att det lilla bajs som kommit ut inte motsvarar mängden mat han får i sig.
vi har även gett honom ngra ml parrafinolja för att underlätta för honom.

låter det här normalt?
vad skulle du råda?

tacksam för svar

Veterinären svarar

Hej Hanna!
Om det bara gått en och en halv dag sedan operationen skulle jag inte oroa mig. Det tar ibland någon vecka eller två innan tarmfloran börjar återhämta sig efter sjukdom och/eller operation. Det finns vissa hjälpmedel för katter som kan provas även på iller, t.ex. dietmat (skonkost) och receptfria preparat som hjälper till att bygga upp magtarmslemhinnan och bakteriefloran. Prata med din veterinär om dessa ifall din iller inte återhämtar sig inom rimlig tid.
Skulle han fortfarande ha lös avföring och smärta när han bajsar flera veckor efter operationen, måste man gå vidare med undersökningar Man bör bl.a. göra en kontrastpassage och kanske ta biopsier från tarmslemhinnan.
Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Iller

 • Slö

  hej! Min illerhona 7 år har helt plötsligt blivit slö och äter inte men dricker! Det verkar som hon ätit något olämpligt för hon hostar och hulkar liksom! Ska jag till vetrenären omgående?

  lottie_ericsson

  Av: lottie_ericsson

 • Magbesvär - Grynigt bajs

  Hejsan! Jag har 3 stycken illrar som under julen var hemma hos en annan person som har illrar, hund och katt. De träffade aldrig de andra illrarna men var i samma utegård som de andra illrarna brukar vara i. Efter det så har illrarnas magar varit lite dåliga. De har haft lös avföring till och från. Ibland med lite slem och ibland utan. Men den är alltid grynig. Först tänkte jag att det kunde vara…

  KittyBean

  Av: KittyBean

 • Iller hårbollar

  Har läst om att kattmalt är att rekomendera för iller.... Bra för matsmältning, hårbollar mm. Väl i djuraffären fick jag till mig Malt soft extra för katter och ett annat preparat, vildlaxolja från Alaska till hundar... Maltprodukten inehåller mjölksockerdrivat. Har läst att mjölk och socker inte är bra. Känner du till något kring dessa medel? Vår iller är 2,5 år och hona, steriliserad, vaccinerad som sig bör. Med vänlig hälsning charlotte

  Sussilumpen

  Av: Sussilumpen

Fler frågor om Iller

Forum Iller

 • Skötselråd iller

  Tamillern som är ett mårddjur släkt med mink och vessla, har domesticerats under flera hundra år och är nu inte bara ett uppskattat sällskapsdjur utan används även till jakt.

 • Mastcelltumör iller

  Mastcellstumörer är godartade tumörer som är vanliga på iller. De bör dock opereras bort eftersom de kan bli såriga och orsaka obehag för illern.

 • Mjältförstoring iller

  Förstorad mjälte är ett mycket vanligt tillstånd på iller. Orsakerna kan variera men i de flesta fall handlar det om en tämligen ofarlig sjukdom.

Gå till forumet om Iller

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons