Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Kissar under sängen

Hej! Jag har en iller hane på 17 veckor och han har fått för sig att börja kissa och bajsa längst in under sängen, trots att han tidigare använt lådan utan problem och fortsätter att göra det ibland. Vad kan man göra förutom att fortsätta flytta avföringen till lådan och säga ifrån när han väl ska till o göra något under sängen?

Veterinären svarar

Hej!

Jag är tyvärr inte expert på illerbeteende men jag har fått hjälp av en erfaren illerägare med svaret. Här kommer några tips:

Att illrar sätter sig under sängar och utför sina behov är väldigt vanligt. Andra ställen som också är lockande är precis vid ytterdörren eller nedanför fönster. Att en iller helt plötsligt går från att vara helt rumsren till att börja sätta sig utanför är inte ovanligt i den åldern. Illrar går igenom olika trotsåldrar och det låter som illervalpen testar gränser. Det kan även vara understimulering som gör att illern lägger till sig med det här beteendet.

Lösningen på problemet är dels mer aktivering och mycket beröm när illern väl använder lådan. En iller lär sig bäst och ändrar sitt beteende fortast med positiv förstärkning. En iller som blir bestraffad kommer i många fall börja protestera och det är en jobbig kamp som varken illern eller illerägaren blir lycklig av. Illrar som börjar bli rumsrena kan börja revirmarkera och därmed sätta sig lite varstans.

För att få illern att sluta gå under sängen kan man göra följande:
- Lägg in många fleecefiltar och bäddar under sängen så att det blir till en mysig sovhörna i stället. Lägg inte filtarna prydligt utan se till att det blir en rejäl hög längst in. Det är mysigt att sova i och det blir en ogästvänlig toalett för illern, det blir helt enkelt omständigt att uträtta sina behov där.

- Dra ut sängen lite från väggen. Många illrar sätter sig under sängar just för att det är mörkt och mysigt längst in. Drar du ut sängen blir det ljusare, lägg sedan en filt och puff längst i hörnet där din iller ofta sätter sig. Detta kan var en temporär lösning att dra ut sängen, när illern sedan blivit rumsren kan du ställa tillbaka sängen på sin vanliga plats.

- Många illerägare köper sängmöbler så att det inte finns ytor under sängen som kan bli en toalett.

Andra saker man kan fundera på är om man har tillräckligt många toaletter till sin iller? Vill illern har en öppen toalåda? Vad använder man sig av för lådmaterial?

Lycka till!

Veterinären svarar om Iller

 • Tacksam för svar

  Hej jag tänkte skaffa en iller men jag har redan en leopardgecko finns det ens chans att den äter ut min gecko

  Speed175

  Av: Speed175

 • Kissar under sängen

  Hej! Jag har en iller hane på 17 veckor och han har fått för sig att börja kissa och bajsa längst in under sängen, trots att han tidigare använt lådan utan problem och fortsätter att göra det ibland. Vad kan man göra förutom att fortsätta flytta avföringen till lådan och säga ifrån när han väl ska till o göra något under sängen?

  christian_elfstrand

  Av: christian_elfstrand

 • trots/märkning?

  Hej! Jag har nyligen tagit hand om två illerhanar på 6 månader. Min vän som hade de innan sa de vaar rumsrena och gick på låda utan problem. Men sedan jag fått hem dem är det en som går på låda och den andre kan sätta sig precis bredvid lådan och göra sina behov. Även i vissa andra hörn i hemmet. Den iller som går på låda kan oxå få ryck o kissa eller bajsa…

  Sassa

  Av: Sassa

Fler frågor om Iller

Forum Iller

 • Skötselråd iller

  Tamillern som är ett mårddjur släkt med mink och vessla, har domesticerats under flera hundra år och är nu inte bara ett uppskattat sällskapsdjur utan används även till jakt.

 • Mastcelltumör iller

  Mastcellstumörer är godartade tumörer som är vanliga på iller. De bör dock opereras bort eftersom de kan bli såriga och orsaka obehag för illern.

 • Mjältförstoring iller

  Förstorad mjälte är ett mycket vanligt tillstånd på iller. Orsakerna kan variera men i de flesta fall handlar det om en tämligen ofarlig sjukdom.

Gå till forumet om Iller

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons