Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Frågor som rör artiklar ang iller och kanin

blev nyfiken när jag läste era intressanta artiklar.

I skötselrådråd för iller står att man kan ge illern kycklingben. Kan illern smälta det utan att det fastnar i tarmarna? Hundar och katter ska man väl inte ge kycklingebn för att de är så vasst? Brukar man tempa illrar?
I artikeln om kaniner och värmeslag står om temp på kaniner. Kan/ska man tempa på kaninen i rumpan? Eller kan man ta den någon annan stans? Vad är normaltemp för iller och kanin?

Veterinären svarar

Hej Emma!
Vad roligt du läst och uppskattat artiklarna!
När det gäller iller äter de ju bytesdjur i naturen och de är rustade att äta kött, ben, senor, inalvor och allt annat som ett helt djur innehåller. Det är dessutom viktigt att illern äter av de olika delarna eftersom de innehåller olika komponenter som är viktiga för en näringsriktig diet. Självfallet kan jag inte säga att det är helt uteslutet att benbitar fastnar i mag-tarmkanalen men hittills har jag inte råkat ut för någon iller med det problemet. Risken att de får i sig gummi eller andra material som fastnar är avsevärt större. Jag ser mao ingen anledning att undvika kycklingben för att skydda illern.
Man kan tempa illrar men gör inte så ofta i sjukvården. Normaltempen kan variera ganska mycket och en temp ända upp till 40 grader kan vara normal (37,8-40,0). Man måste ta tempen i ändtarmen, annars får man inget korrekt värde.
Kaniner har också en hög normaltemp, den ligger på 38-40 grader. Även kaniner tempas sällan eftersom det är väldigt stressande för dem och de har mycket skör slemhinna i ändtarmen.
Hoppas du hittar fler bra artiklar och kommer på fler intressanta frågor!

Veterinären svarar om Iller

 • Iller

  Hej vad bör det kosta när man skaffar en iller med vaccination och mat

  Speed175

  Av: Speed175

 • Tips

  Hej jag vill ha en iller och behöver tips 1.hur kan jag skyda min gecko från den 2.kan den vara i bur när jag är iväg med familjen till Öland eller husvagnen eller om man åker resa

  Speed175

  Av: Speed175

 • Fiskar

  Hejsan jag tänkte undra en sak jag har ett akvarium på 180 l och jag har bara i en fisk (malawiciklider) och en algätare men helt plötsligt märker jag att min fisk äter inte och den har små runda saker i munnen och som sagt vägrar den att äta? har den yngel? detta har pågått länge nu och hennes mun har blivit större, men kan en hona bli med barn av en algätare? kommer yngeln…

  A.S

  Av: A.S

Fler frågor om Iller

Forum Iller

 • Skötselråd iller

  Tamillern som är ett mårddjur släkt med mink och vessla, har domesticerats under flera hundra år och är nu inte bara ett uppskattat sällskapsdjur utan används även till jakt.

 • Mastcelltumör iller

  Mastcellstumörer är godartade tumörer som är vanliga på iller. De bör dock opereras bort eftersom de kan bli såriga och orsaka obehag för illern.

 • Mjältförstoring iller

  Förstorad mjälte är ett mycket vanligt tillstånd på iller. Orsakerna kan variera men i de flesta fall handlar det om en tämligen ofarlig sjukdom.

Gå till forumet om Iller

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons