Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Frågor om iller :)

Hej
Jag tänkte skaffa en Iller och har några frågor om dom. Borde jag ha en bur eller låta den gå fritid huset?? Om jag släpper den och kommer den och ta sönder saker?  Hur gammal kan en iller bli?? Hur lång är en iller?? Vad för man ska man ge till en iller ?? Kan man bada en iller ?? Gillar en iller att bli badad ?? Är en iller vänskaplig ?? Kan man köra en iller ett kommando till ex : sitt ligg kom??  Vilka färger har en iller?? Om har en katt kan en iller bli van vid katten ?? Kan man gå ut med en iller ?? Finns det koppel till en iller ?? Var kan man köpa en iller ?? Är det en stor skillnad på hanar och honor ?? Om jag vill belöna iller vad för sötsak kan jag ge illern?? Finns det en sjukdom som förekommer ofta Huss iller ?? Och det var nog alla mina frågor.
Tacksam för svar.  ;)

Veterinären svarar

Hej!

En iller bör få gå fritt i huset så man måste “iller-säkra” sitt hem innan man skaffar en iller. Unga illrar kan bita p allt möjligt, t.ex. sladdar möbler, gummisaker mm. Illrar brukar bli 6-8 år gamla. Illrar kan variera mycket i storlek beroende på ras och kön, honor är mindre än hanar. Man utfodrar en iller med torrfoder för iller eller med fäskt rått kött, t.ex. kyckling. Ja, man kan bada en iller. Om de gillar det eller inte är individuellt. Illrar kan vara mycket vänskapliga men kan även bita till då och då. Katter och illrar kan leva ihop men det är inte säkert att de kommer att gilla varandra. Det går att träna illrar till en viss gräns. Det är dock inte lika lätt som med hundar. Ja, du kan gå ut med din iller i koppel. Illrar köps direkt av uppfödaren. Jag vet faktiskt inte hur stor skillnad det är på honillrar och hanillrar annat än storleken. Du ska aldrig ge illrar sötsaker. Belöna hellre med illergodis, kattgodis, vetegroddolja eller vitaminpasta.

Jag tror du behöver veta väldigt mycket mer om illrar innan du skaffar en. Försök hitta en illeruppfödare eller någon som hållit på med illrar många år att prata med innan du bestämmer dig. Läs också skötselråden som jag länkat till.

Illrar kan tyvärr drabbas av många besvärliga sjukdomar. Läs om dessa under fliken iller här på hemsidan.

Lycka till!

Veterinären svarar om Iller

 • Frågor om iller :)

  Hej Jag tänkte skaffa en Iller och har några frågor om dom. Borde jag ha en bur eller låta den gå fritid huset?? Om jag släpper den och kommer den och ta sönder saker? Hur gammal kan en iller bli?? Hur lång är en iller?? Vad för man ska man ge till en iller ?? Kan man bada en iller ?? Gillar en iller att bli badad ?? Är en iller vänskaplig ?? Kan man…

  Alexandra 01

  Av: Alexandra 01

 • Passionsfrukt

  Hej, jag har en iller på 10 månader som gillar passionsfrukt, kan det vara farligt att äta det för honom? Samma med körsbärstomater? Mvh. Millie

  Millieek

  Av: Millieek

 • Foder till 6 1/2 årig iller. Ska det vara protein reducerat eller vanligt?

  Undrar om jag behöver byta foder till min åldriga illerhane. Ferret complete har ett seniorfoder för iller över 5 år och det har lägre proteinhalt. Iller i naturen äter ju samma kost hela livet, visserligen blir de väl inte så gamla. Hur skall jag göra? Jag är mycket mån om min gamla vän. Tack på förhand.

  AnneCharlotte Lauritz

  Av: AnneCharlotte Lauritz

Fler frågor om Iller

Forum Iller

 • Skötselråd iller

  Tamillern som är ett mårddjur släkt med mink och vessla, har domesticerats under flera hundra år och är nu inte bara ett uppskattat sällskapsdjur utan används även till jakt.

 • Mastcelltumör iller

  Mastcellstumörer är godartade tumörer som är vanliga på iller. De bör dock opereras bort eftersom de kan bli såriga och orsaka obehag för illern.

 • Mjältförstoring iller

  Förstorad mjälte är ett mycket vanligt tillstånd på iller. Orsakerna kan variera men i de flesta fall handlar det om en tämligen ofarlig sjukdom.

Gå till forumet om Iller

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons