Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

ett lag att sömna in

Vi är en hamster som enligt vetrinärdiagnos har en misbildning i bakredelen av ryggen. Vi ser inte att han lider mycket pga det (går. äter, dricker och är pigg i övrigt)förutom det att han kan inte springa och har ont när någon pressar på hans bakdel. Veterinären sade att man är skyldig enligt lag att sömna in ett djur som är så sjuk. Är det verkligen sant?

Veterinären svarar

Hej!

Det är sant att enligt djurskyddslagen ska djur som lider och inte kan behandlas, avlivas.

Problemet är dock att avgöra vad som är lidande, ffa när det gäller smådjuren. Smågnagare som hamstrar är ju bytesdjur i naturen och är därför genetiskt programmerade att inte visa smärta och lidande. En hund eller katt visar på ett mycket tydligare sätt om de har ont eller lider.

Många gånger får man titta på de små tecknen som pälskvalité, vikt, aktivitetsnivå och annat. Ett djur som har kronisk smärta har ofta svårt att hålla sig normalviktiga och de orkar ofta inte sköta sin päls lika bra som ett friskt djur.

Ett annat sätt att kolla efter smärta kan också vara att behandla djuret med smärtstillande och se om man märker någon skillnad. Blir djuret piggare och mer aktivt, har det säkert ont och bör då antingen stå på ständig smärtstillande medicinering eller avlivas.

De regler och lagar vi har är inte till för att ta djur ifrån ledsna djurägare utan det är för att skydda djuren. I naturen kan inte ett sjukt djur eller att djur med smärta klara sig så där blir lidandet kort. Inget djur i våra hem borde få leva med kroniska smärtor som inte kan lindras eller behandlas. Det är inte rätt mot djuret.

Jag tycker ni ska tänka igenom saken noga och även prova smärtstillande medicinering innan ni bestämmer er.

Lycka till!

Veterinären svarar om Iller

 • Iller

  Hej vad bör det kosta när man skaffar en iller med vaccination och mat

  Speed175

  Av: Speed175

 • Tips

  Hej jag vill ha en iller och behöver tips 1.hur kan jag skyda min gecko från den 2.kan den vara i bur när jag är iväg med familjen till Öland eller husvagnen eller om man åker resa

  Speed175

  Av: Speed175

 • Fiskar

  Hejsan jag tänkte undra en sak jag har ett akvarium på 180 l och jag har bara i en fisk (malawiciklider) och en algätare men helt plötsligt märker jag att min fisk äter inte och den har små runda saker i munnen och som sagt vägrar den att äta? har den yngel? detta har pågått länge nu och hennes mun har blivit större, men kan en hona bli med barn av en algätare? kommer yngeln…

  A.S

  Av: A.S

Fler frågor om Iller

Forum Iller

 • Skötselråd iller

  Tamillern som är ett mårddjur släkt med mink och vessla, har domesticerats under flera hundra år och är nu inte bara ett uppskattat sällskapsdjur utan används även till jakt.

 • Mastcelltumör iller

  Mastcellstumörer är godartade tumörer som är vanliga på iller. De bör dock opereras bort eftersom de kan bli såriga och orsaka obehag för illern.

 • Mjältförstoring iller

  Förstorad mjälte är ett mycket vanligt tillstånd på iller. Orsakerna kan variera men i de flesta fall handlar det om en tämligen ofarlig sjukdom.

Gå till forumet om Iller

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons