Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Vegetariskt foder för hund

Hej!

Hur ser ni på vegetariskt foder till hund? Jag tänker på sammansatt torrfoder, exempelvis detta http://www.ecodog.se/hundfoder/benevo-dog-organic-15kg. Vad jag förstått ligger komplikationerna med en vegetarisk kost i att hunden kan ha svårt att få i sig alla näringsämnen, men i ett torrfoder så som detta antar jag att alla viktiga beståndsdelar är med? Är det något man bör komplettera med om man väljer att ge ett sådant foder? Anser ni att hunden får nedsatt livskvalitet av att äta en vegetarisk kost? Finns det vissa raser som mår bättre av denna kost än andra?

Tack på förhand.

Hälsningar Elin

Veterinären svarar

Hej Elin
Hunden är i grunden en allätare. Det betyder att den är gjord för att leva på en mycket varierad kost där både kött, fisk och vegetabilier ingår. Men huvudsaken av födan är animalisk. Ur den aspekten känns det för mig inte rätt att sätta en hund på ren vegetabilisk kost. Det finns inga långsiktiga studier på hur hunden reagerar/mår på en helt vegetabilisk kost. Det betyder inte att det inte går att låta hunden äta vegetabiliskt, men det finns nog ingen som egentligen vet hur den kosten ska sättas samman för att hunden ska må bra. Och som veterinär kan jag bara rekommendera det som är vetenskapligt undersökt och så är inte fallet med vegetabiliskt foder till hund.

Sen är det också svårare med foder från små tillverkare än stora då kontrollerna kanske inte är lika noggranna och rigorösa. Jag vet inte vilka kontroller som det företag du nämner har och därför är det svårt att värdera.

Personligen skulle jag aldrig rekommendera någon att ge sin hund enbart vegetarisk kost.

Hoppas detta var till någon hjälp!

Veterinären svarar om Hund

 • kylskåpskall mat till Golden retriever

  Jag har fått stränga förhållningsregler från min kennel (Golden Retriever) att ALDRIG ge min Goldenkille kylskåpskall mat. Varför är det så? Hur pass skadligt är det? Gäller det särskilt Golden?

  lisatörnebohm

  Av: lisatörnebohm

 • Hundarna hittade en påse nybakade kanelbullar

  Hej Hundarna har satt i sig 10 kanelbullar var från en påse som glömts framme på en köksbänk. Vad göra om något behöver göras?

  bokenneth_helmersson

  Av: bokenneth_helmersson

 • Smittat hundfoder

  Hej! Jag köpte för ett par veckor sedan en påse fryst färskfoder från MUSH, innehållande nöt, kalkon och lax. Detta foder fick mina hundar på kvällen vid 7-tiden. Vid 2-tiden på natten började min ena hund kräkas. Han kräktes intensivt i ca 4 timmar. Samtidigt får den andra kraftig diarré och börjar så småningom kräkas han med. Det tog en vecka med både skonkost och anpassat foder innan de nu är helt återställda. Jag misstänker…

  lovisa_fogelström

  Av: lovisa_fogelström

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Priser vid undersökning av knöl

  Är det någon som har erfarenhet av att besöka veterinären pga en knöl på sin hund? Och vad det har kostat för att undersökas alt vad en operation för att avlägsna en sådan kostar? Jag har nyligen hittat en knöl på min egen hunds svans samt en på hennes bröst…

 • Artros hund

  Artros betyder att en led har kroniska förändringar i brosk och ledkapsel samt kronisk inflammation. Det finsn många sätt att behandla och lindra symtomen men man kan aldrig få en led att bli helt bra igen.

 • Korsbandsskada

  Läste svar här om korsbandsskada på gammal blandrashund. Vill då berätta följande: Min 10 åriga cockerpoo (kastrerad överviktig hane med ett mycket stort lipom/cysta på bröstkorgen sedan flera år) började en dag vägra stödja på ena bakbenet, blev slö och passiv samt morrade vid beröring. Efter ett dygn tog vi…

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons