Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Vår hund äter och slickar på sina tassar!

Hej! Vi har en typ av terrier hund. Han är 1,5 år och äter upp sina egna tassar. Han gnager så att det blir sår. Vi har försökt bytt mat för att se om han är allergisk men ingen skillnad sker. Vi kan inte lämna honom i 2 minuter utan att han äter upp dom! När han är själv har han en strut på sig för att han inte ska bita på dom en hel dag.

Vissa perioder går det bra men andra är han på dom hela tiden.
Jag tror att det är ett felaktigt beteende för på natten sover han jättebra! Hur ska vi göra för att få honom att bryta?

M.v.h Lisa 15 år.

Veterinären svarar

Hej Lisa!
Det låter som att din hund har det jobbigt. Det kan vara något som stressar honom, eller så är det så att det kliar på tassarna. Ni behöver ta hunden till veterinär, så att hon eller han kan undersöka honom. Om han biter så att det blir sår kan han behöva behandling mot det även om det är stress som orsaker beteendet. En vanlig orsak till att hundar biter på tassarna är klåda pga av allergi, ofta har hunden då också problem med huden på fler ställen, t ex vid analöppningen, i ljumskar och armhålor och i öronen.
Om ni byter mat för att se om han är allergisk är det mycket viktigt att man tänker igenom vad han har ätit tidigare, förutom fodret t ex matrester, godis, tuggben mm. Man behöver gå igenom innehållsförteckningarna och se vad maten innehåller för protein och sedan välja ett foder som inte innhåller ngt av det som hunden ätit tidigare. Det kan vara klurigt att göra detta, det bästa brukar vara att få hjälp av en veterinär. Under tiden som man provar om hunden är överkänslig får den absolut inte äta något annat än det utvalda fodret.
Hoppas du fick svar på några av dina frågor!
 

Veterinären svarar om Hund

 • Kan jag använda daktacort på hund? (Mellan tassarna)

  Kan jag använda daktacort 20mg mellan tassarna på min hund? Han blir väldigt röd när det är kallt/blött ute.

  EnzoJr

  Av: EnzoJr

 • kan det vara analsäcksinflammation

  min hund åker kana på rumpan ibland. jag köpte honom från ett omplaceringshem för en månad sen, och han har åkt kana ca 4 ggr som jag sett. jag såg nu vid sista gången att det var var som något genomskinligt kladd där bak. kan det vara analsäcksinflammation? han har slickat sig där bak, men även på snoppen och tassarna. han hade förhudskatarr som jag har fått behandlat själv med agtt skölja ur förhuden. jag…

  hjertat

  Av: hjertat

 • Knöl på huvudet

  Hej! Jag har en amstaffhane på 5 år och över natten bara har 2 st ``knölar´´ uppstått på huvudet. Dom var inte där igår och dom är större än en ärta. Dom ser inte ``fula´´ ut utan ligger under pälsen och är ingen vätska. Ser mer ut som en stor finne/böld. När man stryker han på huvudet så är det som att dom kliar. Vad kan det tänkas vara? Känns inte som att det kan…

  sofia_larson

  Av: sofia_larson

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

 • Hermafroditism/onormal könsutveckling hos hund

  Hermafroditism är relativt ovanligt och det kan vara svårt att hitta information kring det. Vi har sammanställt information i denna artikel.

 • Intervju med DogBuddy - hjälper dig hitta pålitliga hundvakter

  Nu finns det äntligen ett enkelt och tryggt sätt att hitta en pålitlig hundvakt i din närhet, någon som matchar både dig och din hund.

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons