Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

valp

Vi har en shih tzu valp på 10 veckor och vi har ett problem med den och det är att så fort man rör honom då skall han bita på händer, fötter och kläder det går inte att klappa honom eller smeka honom han har så mycket saker att bita i vi har två barnbarn som jagar upp honom då blir han värre och värre jag säger åt honom hela tiden att han inte får bita men inget hjälper vad göra ?
Mvh
Janne

Veterinären svarar

Hej Janne
Det är helt normalt att en 10 veckors valp biter på det mesta och jagar händer och fötter och kläder som rör sig. Det är också helt normalt att två barn som jagar runt kommer jaga upp valpen till en nivå där han inte kan kontrollera sig själv. Ju mer du säger till valpen när han biter i händer/fötter, desto roligare kommer han tycka att det är eftersom han får uppmärksamhet. Då spelar det ingen roll att det är skäll han får.

Istället skall du negligera honom när han biter i fel saker. Om det är dina händer/fötter/kläder han biter i så stå helt still, då blir det inte lika roligt att bita i dem. Avled sen med en leksak som du leker med honom med. Då blir det mycket roligare och han kommer välja leksaken oftare och oftare och dina händer/fötter/kläder mer och mer sällan.

När det gäller barn och hundar/valpar så skall de aldrig lämnas utan tillsyn utan umgås med en vuxen i närheten. Om barnen är så små att man inte kan säga till dem att ta det lugnt när valpen är i närheten får de helt enkelt vara i olika rum. Men även så små barn som 1,5-åringar brukar kunna förstå enkla instruktioner. Det brukar vara lättast att tillåta “allt eller inget” dvs, i det är fallet inte tillåta någon lek med valpen alls. Annars kan man låta dem leka med valpen och en leksak, men bara under en vuxens överinseende.

Vad gäller kel och klappar så är det lättast att börja när valpen är trött. Då brukar de acceptera att man klappar och smeker dem utan att bita.

Sen ska du parallellt med detta lära din hund att ta det lugnt när du bestämmer det. Det gör du lättast genom att lyfta upp honom i knät och hålla fast honom stadigt men snällt. Vad han än gör så ska du inte släppa ner honom. Håll bara helt stilla tills han är lugn och slappnar av, sen när han lugnat sig kan du släppa ner honom. I början kan det ta 10 minuter innan han lugnat sig, men snart kommer han förstå principen och bli lugn fortare och fortare. Då kan du börja vänta lite med att släppa ner honom. Släpp efter på ditt grepp men släpp inte ner honom utan låt honom ligga lugnt i knät några minuter innan du släpper ner honom.

Hoppas detta var till hjälp!

Veterinären svarar om Hund

 • Kollektivtrafik

  Hej, detta kanske inte är en veterinär fråga! Men vet inte vem jag annars ska fråga! Min hund är nu 8 månader och gnäller/ylar när vi åker buss,spårvagn och tåg! Detta gjorde han inte för 1 månad sen! Jag tror det kan vara spökåldern! Men hur kan jag få honom att bli lugn och tyst?

  cornelia_rygren

  Av: cornelia_rygren

 • Avlivning?

  Hej, Har en hanhund (papillon/chihuahua) på snart ett år som två veterinärer gett oss rådet att avliva pga stress. För att ta det från början hämtade jag och min sambo honom hos en väldigt oseriös uppfödare. Milo, som han heter va då nio veckor och hade aldrig varit utanför lägenheten. Han bodde i ett rum med fem andra tikar, utan syskon och/eller mamma. Såhär i efterhand har vi ju insett att allt inte stod rätt…

  Jeliten

  Av: Jeliten

 • Underaktiverad hund?

  Hejsan, Vi är en familj som för nio år sedan skaffade en så kallad tollare (nova scotia duck tolling retriever). Han har alltid varit en ganska orolig/rädd hund, framförallt när det blir mörkt då han kan skälla på/morra åt nästan vad som helst i huset; en stol, ett bord, vedhyllan... När vi är ute och går kollar han ständigt bakåt och runt omkring sig och undviker att gå nära vägen om bilar passerar. När han…

  elincarlsson

  Av: elincarlsson

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Jeg er lei av å sitte

  Jeg er lei av å sitte hjemme med sykdommen min. Jeg skal ingen steder de neste ukene. Han ønsker å gjøre noe og tjene penger på det. Kan du gjøre det hjemme? Gi oss beskjed hvis du vet, jeg er veldig takknemlig for deg.

 • funnet uten å snyte på Internett

  Går du ofte til selskaper som er engasjert i installasjon eller utskifting av bad?

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons