Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Valp med skadat ledband

Hejsan!
Våran Alaskan malamute valp på snart 5 månader skadade sig igår. Han hoppade upp på mig och i samma stund skrek han till, länge och högt! Sprang och kurade ihop sig o ville inte gå, när vi fick upp han på benen märkte vi att han inte stödde på vänster bakben. Han hade inte ont och det gick att röra benet i alla riktningar, han använde även benet för att tex klia sig men vill inte stå/gå på de.
Väl hos veterinären röntgades han och man sa att han har en skada på ett ledband vi knäts utsida. 2 veckor då han ska ta det lugnt och smärtlindring skulle räcka.

Nu till min fundering efter att läst på lite… Vad kan man ha för led än korsbandet där? För är det korsbandet får jag uppfattningen om att det mer eller mindre alltid är mer illa än vila 2 veckor?
Låter det rimligt att de kan va en annan led han lyckats skada?

Hälsningar Malin

Veterinären svarar

Hej Malin
Jag ber om ursäkt att svaret har dröjt, men vi har varit överhopade med frågor under en period.

Jag tror inte att det är korsbandet er valp har skadat eftersom det finns en specifik undersökningsteknik för att hitta ett trasigt korsband. Däremot finns det fler ledband runt knäleden som kan skadas vid en hastig vridning eller vrickning av knät. Det finns ledband/ligament både på utsidan och insidan av knät som lätt blir översträckta på en valp som inte är så stabil än.

När korsbandet går sönder så krävs operation för att de ska bli bra igen och det är ofta fråga om 6 månaders konvalescens och rehab. Om det är sidoligamenten på knät som blivit översträckta så brukar man börja med 2 veckors vila och behandling med antiinflammatorisk och smärtstillande medicin. Sen vid återbesöket så får man bedöma hur man går vidare. Om hunden är helt återställd på 2 veckor så är det sannolikt ingen allvarlig skada utan man kan försiktigt sätta igång den igen. Om den fortfarande har problem brukar man rekommendera sjukgymnastik och fortsatt aktiv vila.

Hoppas detta var svar på dina frågor!

Veterinären svarar om Hund

 • Svullen tå

  Hej! Min 15 veckor gamla fransk bulldog har gjort illa tån, troligtvis fastade hon någonstans och skadade den. Detta hände i torsdags och hon haltar ibland men tån är lite svullen. När man tar i den så tar hon bort tassen. Men hon är annars helt som vanligt med aptiten och humöret på topp. Har varit hos veterinären och dom bad oss avvakta, men eftersom tån nu är svullen så vet jag inte riktigt vad…

  Vera larsson

  Av: Vera larsson

 • Bruten klo.

  Hej, min hund har brutit en klo på framtassen och nu sitter den lite löst. Det blöder inte jättemycket, men en del. Kan jag klippa av klon längre in och stoppa blödningen med potatisstärkelse eller är det för riskabelt? Sprickan sitter ganska långt in på klon. mvh Love

  Love Nystam

  Av: Love Nystam

 • sensträckning

  Hej mina hundar har bråkat lasa apso,sen kunde inte min lilla tik inte resa sig på bakbenen,har känt o sträckt klämt på rygg o benen verkar inget brutet,när jag ställer henne upp så åker det vänstra bakbenet inåt kan stå en liten stund med stöd av mig ,gör en sträckning så att hon inte kan gå.mvh ulla

  totteulla

  Av: totteulla

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

 • Hermafroditism/onormal könsutveckling hos hund

  Hermafroditism är relativt ovanligt och det kan vara svårt att hitta information kring det. Vi har sammanställt information i denna artikel.

 • Intervju med DogBuddy - hjälper dig hitta pålitliga hundvakter

  Nu finns det äntligen ett enkelt och tryggt sätt att hitta en pålitlig hundvakt i din närhet, någon som matchar både dig och din hund.

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons