Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Valp Köttbullar

Hej,

Jag har en fråga, jag tänkte inte alls på att köpta färdiglagade köttbullar innehöll lök. Jag hade läst någon stans att lök är livsfarligt för hundar. Jag har gett min valp sammanlagt 4 eller 5 köttbullar. Direkt när jag såg att det var lök i ingredienserna så slängde jag dem.
Nu är jag orolig att han ska bli sjuk, vad ska jag göra?

Mvh Alexandra

Veterinären svarar

Hej Alexandra!

Det är sant att lök är giftigt för hundar. Jag hade dock inte varit orolig över den mängd som din hund fått i sig genom några halvfabrikats köttbullar.

Men undvik att ge hunden lök när det är uppenbart att maten innehåller lök. Ju mindre hunden är ju större är risken att hunden får i sig en giftig mängd. Alla sorters lök innehåller ämnet alicin/allylpropyldisulfid i varierande mängd. Ämnet finns i både rå och tillagad lök och kan orsaka en form av blodbrist s.k. hemolytisk anemi. Vissa individer är mer känsliga än andra så det är inte bara hundens vikt och mängden lök som har betydelse.

Lökförgiftning är trots allt ganska ovanlig. Men om det beror på att hundarna inte blir tillräckligt dåliga för att ägaren uppsöker veterinär, eller om det beror på att mängden lök sällan är stor nog för förgiftning är svårt att säga.
Hunden kan tappa aptiten och få dålig mage, slemhinnorna kan bli bleka och hjärtfrekvens och andning kan bli snabbare. Ibland blir urinen rödare.
Prognosen vid en tillfällig lökförgiftning anses vara god men man vet inte riktigt vad konsekvensen kan bli av kronisk lökförgiftning.

Som utgångspunkt kan man räkna med att om en hund som väger 10 kg äter 150 gram rå lök (motsvarande 14 gram lökpulver) är risken stor att den kan få en lökförgiftning.
Vitlök är 5 gånger starkare än vanlig gul lök, dvs 1 gram vitlök motsvarar ca 5 gram gul lök.
Risken för förgiftning är alltså störst om hunden får tag i och äter upp en hel påse rostad lök eller liknande.

Hoppas mitt svar var till hjälp!

Veterinären svarar om Hund

 • Våran hund haltar och verkar yr!

  Hej! Våran hund värkar yr o vinglar när han går. Kan ha ha fått i sig råttgift ? Om hur ska vi behandlande han då måste vi uppsöka en veterinär ?

  meta_agneta

  Av: meta_agneta

 • Idegran

  Hej! Mina två hundar kom in med någon kvist Idegran som de hittat. Inga röda bär kunde jag se. Tror att de bara har tugat på den men vet att den är giftig. Ska jag vara observant på någon reaktion?? Hilsen/Majvi

  Majvi Niveborn

  Av: Majvi Niveborn

 • Plötsligt kraftigt dräglande

  Hej, har en valp på 11 veckor som plötsligt började drägla oerhört kraftigt, som om det rann vatten ur munnen på henne. Kan det bero på att hon ätit nåt olämpligt eller bör man kolla upp henne?

  claire_lieberath

  Av: claire_lieberath

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Diarré

  8årig bordercollie. Kastrerad hane har diarré till å från.provat kokt ris utan resultat.annars i övrigt pigg å busig. Råd?

 • ostekondros/ armbågar?

  hej allihop....jag försöker få så mkt info jag bara kan om det eventuella problem som vår hund troligen lider av...jag är inte säker men vår hund verkar ha ett problem som tyder på osteokondros el ngt liknande eftersom hältan vill inte försvinna och hunden har redan fått vara mer eller…

 • Valp 6 mån Bajsning

  Hej Har en 6 mån huskytik som äter taste of the wild torrfoder. Vi ger henne ungefär 6-7 dl om dagen. Morgon och kväll. Hon får alltid något ben att tugga på också. Hur ofta är det normalt att hon ska bajsa om dagen för att det ska vara ok?…

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2020 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons