Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Valp Köttbullar

Hej,

Jag har en fråga, jag tänkte inte alls på att köpta färdiglagade köttbullar innehöll lök. Jag hade läst någon stans att lök är livsfarligt för hundar. Jag har gett min valp sammanlagt 4 eller 5 köttbullar. Direkt när jag såg att det var lök i ingredienserna så slängde jag dem.
Nu är jag orolig att han ska bli sjuk, vad ska jag göra?

Mvh Alexandra

Veterinären svarar

Hej Alexandra!

Det är sant att lök är giftigt för hundar. Jag hade dock inte varit orolig över den mängd som din hund fått i sig genom några halvfabrikats köttbullar.

Men undvik att ge hunden lök när det är uppenbart att maten innehåller lök. Ju mindre hunden är ju större är risken att hunden får i sig en giftig mängd. Alla sorters lök innehåller ämnet alicin/allylpropyldisulfid i varierande mängd. Ämnet finns i både rå och tillagad lök och kan orsaka en form av blodbrist s.k. hemolytisk anemi. Vissa individer är mer känsliga än andra så det är inte bara hundens vikt och mängden lök som har betydelse.

Lökförgiftning är trots allt ganska ovanlig. Men om det beror på att hundarna inte blir tillräckligt dåliga för att ägaren uppsöker veterinär, eller om det beror på att mängden lök sällan är stor nog för förgiftning är svårt att säga.
Hunden kan tappa aptiten och få dålig mage, slemhinnorna kan bli bleka och hjärtfrekvens och andning kan bli snabbare. Ibland blir urinen rödare.
Prognosen vid en tillfällig lökförgiftning anses vara god men man vet inte riktigt vad konsekvensen kan bli av kronisk lökförgiftning.

Som utgångspunkt kan man räkna med att om en hund som väger 10 kg äter 150 gram rå lök (motsvarande 14 gram lökpulver) är risken stor att den kan få en lökförgiftning.
Vitlök är 5 gånger starkare än vanlig gul lök, dvs 1 gram vitlök motsvarar ca 5 gram gul lök.
Risken för förgiftning är alltså störst om hunden får tag i och äter upp en hel påse rostad lök eller liknande.

Hoppas mitt svar var till hjälp!

Veterinären svarar om Hund

 • Våran hund haltar och verkar yr!

  Hej! Våran hund värkar yr o vinglar när han går. Kan ha ha fått i sig råttgift ? Om hur ska vi behandlande han då måste vi uppsöka en veterinär ?

  meta_agneta

  Av: meta_agneta

 • Idegran

  Hej! Mina två hundar kom in med någon kvist Idegran som de hittat. Inga röda bär kunde jag se. Tror att de bara har tugat på den men vet att den är giftig. Ska jag vara observant på någon reaktion?? Hilsen/Majvi

  Majvi Niveborn

  Av: Majvi Niveborn

 • Plötsligt kraftigt dräglande

  Hej, har en valp på 11 veckor som plötsligt började drägla oerhört kraftigt, som om det rann vatten ur munnen på henne. Kan det bero på att hon ätit nåt olämpligt eller bör man kolla upp henne?

  claire_lieberath

  Av: claire_lieberath

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Diabetes mellitus hund

  Diabetes mellitus, sockersjuka, är en gammal sjukdom som var känd redan för flera hundra år sedan. Sjukdomen innebär en brist på insulin, insulin får istället injiceras. Behandlingen är vanligen livslång.

 • Demens???

  Är det någon som upplever samma problem som jag med min 14 år gamla Parson russel-hane; att han har svårt att komma till ro om kvällarna och vandrar runt, runt i lägenheten samt krafsar ibland på olika dörrar?? Kan det vara demens?? Vet någon hur hörseln på en så pass…

 • Rodnad knöl ljumsken

  Hej på er! Har en Cane Corso som är 10 månader nu. Vi har plockat några fästingar på honom, Men märkte detta nu en knöl som var väldigt röd i ljumsken. Vi har tagit en fästing där i ljumsken, men är helt säker på att det är den lilla rodnade…

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons