Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Vad ska jag tänka på när hunden har känslig mage?

Hej!

Min väldigt glada och livliga tollarhane på 15 månader har aldrig varit speciellt matglad. När han var valp gav vi honom Hill´s men nu har vi gått över till doggy professional extra valp och han äter lite bättre. Till saken hör att han fortfarande har dagar då han inte vill äta, men han är fortfarande pigg och glad. Det som händer är att han (ofta) spyr dagen därpå och då vill han inte alltid äta under den dagen heller.. kanske för att han mår dåligt?

Han kan under sina “fastar-dagar” ändå vara glad i godis (lever-eller lammrissnittar) men han bara luktar på fodret och går därifrån. Om vi tränar och jag belönar honom med fodret istället så vänder han bara nosen till. Har försökt blanda i godsaker i maten ibland men då tar han maten i munnen ibland och spottar ut fodret men får i sig det smaskiga!... Har blandat i ägg ibland och då har det oftast gått ner.

Han är ofta lös i magen vilket jag tänker kan bero på att han ofta går tom i magen, eller att han har så oregelbundna mattider. Har hört något om ph-värde…? Ibland är avföringen som vinröd, för att sedan dagen efter bli brun igen… i varierande konsistens…

Han fiser också väldigt ofta och det luktar väldigt illa!

Jag funderar på att byta foder, utifall att det kan vara så att han kan vara allergisk mot något. Har hört hundar som är allergiska mot vete exempelvis…

Vad kan jag tänka på när det kommer till hans foder?
Kan foder för känsliga magar vara ett alternativ, i sådana fall varför?
Ska jag passa mig för höga halter av fett, protein eller spannmål?

Det vore så skönt om han kunde få bajsa normalt! Och gärna gå upp lite i vikt också...

Tack för svar.

Veterinären svarar

Hej Rebecka!
Jag förstår din frustration… Hundar med känsliga magar får man prova sig fram med lite grann tills man hittar vad som fungerar för just den hunden. Ibland beror besvären på en obalans i tarmfloran som kan återställas med hjälp av speciellt magtarmfoder, ex. eukanuba instestinal och canikur pro. Det innehåller bland annat lättsmält näring, mycket fibrer samt korrekta magtarmbakterier. Canikur pro innehåller dessutom en slags lera som suger åt sig produkter från felaktiga bakterier i tarmen. Vissa hundar blir helt normala i tarmen efter att ha gått på specialdiet under en period, andra hundar behöver alltid få foder för känsliga magar. Man kan då ge foder såsom “sensitive digestion”, som är ett “friskfoder” men extra snällt för magen. Många märken förhandlar den typen av foder.
Vissa hundar har känslig mage p.g.a. foderintolerans. Ibland är det proteinkällan de reagerar negativt på, ibland någon annan ingrediens, såsom vete som du nämner. Man kan då ex. prova ge ett foder för allergiska hundar under en period och sedan prova sig fram med olika typer av proteinkällor (fisk, anka etc) och se vad som fungerar för just din hund. De foder som säljs hos veterinär brukar ha sådana varianter, likaså brukar “James Wellbeloved”‘s foder ofta fungera bra för känsliga magar. Man kan även prova ge sin hund ett foder utan vete som kolhydratkälla eller sk. vom eftersom vissa hundar verkar fungera bättre på den typen av fryst färskfoder. 
Om din hund hela tiden känner sig irriterad i magtarmkanalen kan det naturligtvis påverka aptiten, men dålig aptit kan också ge irritationer av tarmslemhinnan. Vissa hundar får bättre aptit av att kastreras så det kan ev. vara något att överväga.
Det finns även olika inflammationssjukdomar i magtarmkanalen samt parasiter mm. som kan leda till magtarmbesvär. Läs gärna våra allmäna råd vid magtarmbesvär här: http://veterinaren.nu/artiklar/hund/matsmaltningsapparaten/akut-mag-och-tarminflammation-hund/120
Känner du dig orolig över att en sjukdom skulle ligga bakom din hunds magbesvär är det givetvis klokt att börja med en ordentlig veterinärundersökning inkl. avföringsprov (samla upp lite avföring under 3 dagar i rad).
Hoppas mitt svar var till nytta!

Veterinären svarar om Hund

 • Dåliga gaser

  Hej Jag har en tik på 2 år av rasen shar per. Hon har under en tid haft väldigt dåliga gaser. Har även diarré 3-4 gånger i veckan, och dricker mycket vatten på nätterna. Börjar bli lite orolig. Har bytt foder till foder för känsliga magar. Men verkar inte hjälpa. Bör jag åka och undersöka henne, eller vad kan detta magproblem vara för något? Tack för svar Hälsningar sofie

  Ulrikalovisacash

  Av: Ulrikalovisacash

 • Hund kräks i samband med andra löpet

  Hej Min 18 månaders tik har sedan någon/några veckors tid tillbaka börjat kissa oftare på promenaderna och lukta mer än vanligt så jag antar att löp nummer två är på gång. Däremot så har hon även kräkts under två dagar och har ingen matlust alls. Hon är dock pigg ute på promenaderna för övrigt men väldigt slö inne. Är detta vanligt med dålig matlust och kräkningar innan löp? Vid första löpet i juli så kräktes…

  hgus3180

  Av: hgus3180

 • Tikskydd

  Hon har tydligen ätit upp ett trosskydd hittat bara en liten remsa. Hur gör jag? Hon är nästan 5 år och har aldrig gjort så förut.

  P0ppy111

  Av: P0ppy111

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Jeg er lei av å sitte

  Jeg er lei av å sitte hjemme med sykdommen min. Jeg skal ingen steder de neste ukene. Han ønsker å gjøre noe og tjene penger på det. Kan du gjøre det hjemme? Gi oss beskjed hvis du vet, jeg er veldig takknemlig for deg.

 • funnet uten å snyte på Internett

  Går du ofte til selskaper som er engasjert i installasjon eller utskifting av bad?

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons