Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Vad göra? Avliva?

Vi har en Dalmatinerhanne i familjen som är rädd av sig. Nu har han bitit grannen när han gick in i köket. Vi hade hunden instängd men grannen steg över gallret och då högg han. Han är också aggressiv mot nya människor, till dess han fått tid att lära känna dem, men hur snäll som helst mot oss i familjen. Han har varit så här ända sedan han var liten valp. Han är 5 år. Övriga i familjen anser att han nu ska avlivas. Finns det någon möjlighet att få ordning på hunden? Från en bekant i USA som känner en veterinär har jag fått tips om att kapa huggtänderna, då slutar hundar att bitas. Stämmer det verkligen? Det brinner lite i knutarna, sålunda mycket taxam för snabbt svar!

Veterinären svarar

Hej,

Det låter som att ni har en hund som skulle behöva mycket privatträning med en instruktör. Att han är osäker med främlingar är enligt mig ingen anledning till avlivning, men han ska inte behöva visa aggressivitet för att få vara ifred.
Hunden har troligtvis på flera sätt visat att han inte villa att grannen skulle komma in, men då denna ignorerade varningssignalerna och klev in ändå kom hugget.
Detta är självklart inte ok och hållbart om det upprepas, men man måste ha denna situation i åtanke, om hunden bara gjorde det för att den var rädd och inte kunde fly, utan fick försvara sig, eller om den högg med enbart aggressivitet i sinnet.
Här gäller det för er all lära er vad er hund säger, och få er hund att lära sig att acceptera andra människor mer. Det finns inga mirakelövningar som jag kan skriva till er här, utan de bästa är att ta kontakt med en instruktör/problemhundskonsult för att få hjälp.
Att ta bort huggtänderna får inte en hund att sluta bita, den kanske inte kan åsamka samma skada men det löser definitivt inte problemet. Mycket tveksam till att någon veterinär i Sverige skulle utföra en sån åtgärd också utan en medicinsk orsak bakom.

Lycka till!

Veterinären svarar om Hund

 • Kollektivtrafik

  Hej, detta kanske inte är en veterinär fråga! Men vet inte vem jag annars ska fråga! Min hund är nu 8 månader och gnäller/ylar när vi åker buss,spårvagn och tåg! Detta gjorde han inte för 1 månad sen! Jag tror det kan vara spökåldern! Men hur kan jag få honom att bli lugn och tyst?

  cornelia_rygren

  Av: cornelia_rygren

 • Avlivning?

  Hej, Har en hanhund (papillon/chihuahua) på snart ett år som två veterinärer gett oss rådet att avliva pga stress. För att ta det från början hämtade jag och min sambo honom hos en väldigt oseriös uppfödare. Milo, som han heter va då nio veckor och hade aldrig varit utanför lägenheten. Han bodde i ett rum med fem andra tikar, utan syskon och/eller mamma. Såhär i efterhand har vi ju insett att allt inte stod rätt…

  Jeliten

  Av: Jeliten

 • Underaktiverad hund?

  Hejsan, Vi är en familj som för nio år sedan skaffade en så kallad tollare (nova scotia duck tolling retriever). Han har alltid varit en ganska orolig/rädd hund, framförallt när det blir mörkt då han kan skälla på/morra åt nästan vad som helst i huset; en stol, ett bord, vedhyllan... När vi är ute och går kollar han ständigt bakåt och runt omkring sig och undviker att gå nära vägen om bilar passerar. När han…

  elincarlsson

  Av: elincarlsson

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Jeg er lei av å sitte

  Jeg er lei av å sitte hjemme med sykdommen min. Jeg skal ingen steder de neste ukene. Han ønsker å gjøre noe og tjene penger på det. Kan du gjøre det hjemme? Gi oss beskjed hvis du vet, jeg er veldig takknemlig for deg.

 • funnet uten å snyte på Internett

  Går du ofte til selskaper som er engasjert i installasjon eller utskifting av bad?

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons