Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Vad gör man vid huggormsbett?

En hund dog i ett huggormsbett i området nyligt. Nu är vi oroade för våra små Cavalierer då vi bor i ett ormrikt område. Problemet är att närmsta veterinär ligger 40 min bort

Veterinären svarar

Hej!
Om din hund blir ormbiten så bör du lugnt och sansat bära hunden till bilen och köra direkt till veterinären för undersökning och behandling.
Kortison som länge ansetts vara det första hunden ska ha vid ormbett är mer och mer ifrågasatt som behandling. Det finns inget som talar för att kortison skulle ha någon effekt mot svullnaden eller giftet i sig. Möjligen kan man tänka sig att kortisonet kan motverka en akut allergisk chock mot giftet men det är oerhört sällsynt förekommande. Under mina snart 14 år som veterinär kan jag inte påminna mig ett enda fall där allergisk chock har misstänkts.
Behandlingen består istället av smärtstillande och dropp samt övervakning av hjärtat med EKG. Blodprov brukar tas för att man ska kunna följa en eventuell försämring i ffa lever och njurvärden då giftet kan skada dessa organ. I svåra fall ges antiserum.
De allra flesta hundar överlever ett ormbett så det finns ingen anledning att inte röra sig i skog och mark så länge man är normalt uppmärksam.

Veterinären svarar om Hund

 • Haltar

  Min hund kom nyss in 1/8 kissade runt knuten Haltar nu,o varm nos?? Hittar inget fel?ont om tass? Vad tror du det är?nässlor,bett?

  hundägaren

  Av: hundägaren

 • Sår efter färting kanske

  Hej! Min hund har fått ett bett från en fästing för ett par dagar sen tror vi och har fått ett stort sår under hakan. Vad tror du att det är och vad ska vi göra? Behöver vi åka in till veterinären? Med vänlig hälsning, Frida Jonsson

  frida_jonsson

  Av: frida_jonsson

 • Fästingar

  Hej! Jag heter Filippa och jag har en snart 3-årig Berner Sennen hund. Nu när sommaren satt igång så har jag lagt på frontline på henne. Idag hittade jag en ganska stor fästing på bakbenet, jag tog bort den och det är en liten knöl kvar efter? Är det för att nåt ben av fästingen sitter kvar? Och även fast jag har frontline på henne kan jag ha ett fästinghalsband också eller kan det påverka…

  filippahallin

  Av: filippahallin

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

 • Hermafroditism/onormal könsutveckling hos hund

  Hermafroditism är relativt ovanligt och det kan vara svårt att hitta information kring det. Vi har sammanställt information i denna artikel.

 • Intervju med DogBuddy - hjälper dig hitta pålitliga hundvakter

  Nu finns det äntligen ett enkelt och tryggt sätt att hitta en pålitlig hundvakt i din närhet, någon som matchar både dig och din hund.

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons