Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Underaktiverad hund?

Hejsan,

Vi är en familj som för nio år sedan skaffade en så kallad tollare (nova scotia duck tolling retriever). Han har alltid varit en ganska orolig/rädd hund, framförallt när det blir mörkt då han kan skälla på/morra åt nästan vad som helst i huset; en stol, ett bord, vedhyllan…

När vi är ute och går kollar han ständigt bakåt och runt omkring sig och undviker att gå nära vägen om bilar passerar. När han har bott hos oss har han aldrig varit med om någon olycka eller incident med bilar, så vi förstår inte varför han verkar vara så rädd för dem.

Det händer också när vi är ute och går att han skäller på människor eller bilar och vid vissa tillfällen har han till och med gjort utfall mot oss i familjen då vi säger till honom att beteendet inte är okej. Han har också stora problem när han ska hälsa på nya människor, då han blir extremt speedad och inte verkar veta vart han ska ta vägen. En gång hände det också att han nafsade en dam i armen när han skulle hälsa vilket känns extremt obehagligt.

Vi har försökt ta hjälp av hundpsykolog, men trots att vi nu följt hennes råd i ett halvår så ser vi ingen förändring. Vi aktiverar honom så gott vi kan, men ingenting vi gör tycks räcka om det nu är understimulering som är problemet.

Jag förstår att det är svårt att ge några råd utan att ha träffat hunden, men jag undrar om ni på något sätt har några idéer om vad man kan göra åt en orolig/stressad hund?

Tack på förhand!

Veterinären svarar

Hej!
Det verkar som er hund är osäker och rädd. Det är förstås oroande att han gör utfall mot er när ni korrigerar hans beteende. Det kan tyda på att han är osäker på ert ledarskap. Om han aktiveras 1½-2 tim per dag med promenader, lekar, träning så borde han inte vara understimulerad. Det är bra att ni har tagit hjälp av hundpsykolog, men tråkigt att det inte har blivit någon förbättring. Kanske kan ni kontakta någon annan person som jobbar med problemhundar.
Har ni provat Adaptil (DAP) halsband som innehåller lugnande feromon och Zylkéne (ett lugnande kosttillskott)?
Då han är 9 år vore det bra att göra en hälsokontroll hos veterinär.

Lycka till!

Veterinären svarar om Hund

 • Kollektivtrafik

  Hej, detta kanske inte är en veterinär fråga! Men vet inte vem jag annars ska fråga! Min hund är nu 8 månader och gnäller/ylar när vi åker buss,spårvagn och tåg! Detta gjorde han inte för 1 månad sen! Jag tror det kan vara spökåldern! Men hur kan jag få honom att bli lugn och tyst?

  cornelia_rygren

  Av: cornelia_rygren

 • Avlivning?

  Hej, Har en hanhund (papillon/chihuahua) på snart ett år som två veterinärer gett oss rådet att avliva pga stress. För att ta det från början hämtade jag och min sambo honom hos en väldigt oseriös uppfödare. Milo, som han heter va då nio veckor och hade aldrig varit utanför lägenheten. Han bodde i ett rum med fem andra tikar, utan syskon och/eller mamma. Såhär i efterhand har vi ju insett att allt inte stod rätt…

  Jeliten

  Av: Jeliten

 • Underaktiverad hund?

  Hejsan, Vi är en familj som för nio år sedan skaffade en så kallad tollare (nova scotia duck tolling retriever). Han har alltid varit en ganska orolig/rädd hund, framförallt när det blir mörkt då han kan skälla på/morra åt nästan vad som helst i huset; en stol, ett bord, vedhyllan... När vi är ute och går kollar han ständigt bakåt och runt omkring sig och undviker att gå nära vägen om bilar passerar. När han…

  elincarlsson

  Av: elincarlsson

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

 • Hermafroditism/onormal könsutveckling hos hund

  Hermafroditism är relativt ovanligt och det kan vara svårt att hitta information kring det. Vi har sammanställt information i denna artikel.

 • Intervju med DogBuddy - hjälper dig hitta pålitliga hundvakter

  Nu finns det äntligen ett enkelt och tryggt sätt att hitta en pålitlig hundvakt i din närhet, någon som matchar både dig och din hund.

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2024 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.