Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Tradolan

Hej

Ber om ursäkt för ett kanske för långt mail.

Men så här ligger det till, jag fick uppsöka veterinär för min Golden retriever på 9 månader då han hade feber, åt inte mat och var allmänt slö. Det upptäcktes senare något som verkar vara en infektion i ryggen, (väntar fortfarande från CT undersökning). Så som jag upplever det har jag inte märkt av några tecken på smärta i ryggen, utan det var febern som fick mig att åka till veterinären.

Men han har fått två olika smärtstillande tabletter, Metacam och Tradolan (samtidigt som han får Clindabuc mot infektionen).

Metacam har jag förstått är en väldigt vanlig smärtlindring, men det som får mig att fundera lite är att han ska ta Tradolan 100 mg tre gånger om dagen, jag tycker det låter som en otroligt hög/stark dos för en så ung hund som dessutom inte visar några tydliga tecken på smärta.

Så frågan är väl egentligen: Kan det vara någon fara att ge han dessa smärtstillande tabletter tillsammans?  Bör jag lite på veterinärens dosering och ge han Tradolan?

Tack på förhand!

Veterinären svarar

Hej!

Jag är hemskt ledsen för sent svar. Hoppas att allt gått bra med din hund och att ni slipper mediciner nu.

Angående Tradolan så används det en hel del i kombination med Metacam eller andra liknande smärtstillande mediciner. Det används som komplement när man tror att hunden har måttliga till kraftiga smärtor. Dosen kan låta hög - speciellt om man jämför med människa - men för mig låter det inte som en orimlig dos till en större hundras. Det är inte farligt att kombinera Tradolan med Metacam då de verkar på olika sätt i kroppen.

Det som är viktigt att veta om Tradolan är att effekten på hund varierar mellan individer och man kan behöva individanpassa dosen. Om hunden får beteendeförändringar/verkar mentalt påverkad av den dos man ger kan man behöva minska. Det är bra att kontakta sin veterinär innan dosjusteringar görs dock.

Veterinärer tenderar att vara sparsamma med att skriva ut Tradolan om man inte tror att det är nödvändigt eftersom det är ett narkotikaklassat läkemedel. Jag skulle därför tro att din veterinär har en rimlig anledning att förskriva detta. Om du som djurägare inte upplever att din hund har ont är det bra om du berättar det för veterinären så att hen kan ta med det i sin smärtbedömning. Kanske har veterinären hittat kraftig smärta någonstans som ni inte sett hemma?

Vänliga hälsningar

Veterinären svarar om Hund

 • Tradolan

  Hej Ber om ursäkt för ett kanske för långt mail. Men så här ligger det till, jag fick uppsöka veterinär för min Golden retriever på 9 månader då han hade feber, åt inte mat och var allmänt slö. Det upptäcktes senare något som verkar vara en infektion i ryggen, (väntar fortfarande från CT undersökning). Så som jag upplever det har jag inte märkt av några tecken på smärta i ryggen, utan det var febern som…

  Fredrik Starck

  Av: Fredrik Starck

 • Magsår

  Hej , kan behandling med kortison inhallation på hund bidraga till magsår ?

  cvovvar

  Av: cvovvar

 • Vetoryl

  vad kostar Vetoryl? Mvh Utti

  uttiekman

  Av: uttiekman

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Okompetent veterinär?

  Jag har haft problem med att hunden slickade/tuggade sig i baken/höften/anus hela sommaren. När i början av augusti huden på båda sidorna nära anus öppningen har blivit röd och irriterad gick jag till veterinären som jag brukade besöka förut. Fick tvätta bort Frontline behandlingen (som jag brukar lägga på hunden…

 • Hund med separationsångest

  Hej! Hämtade hem en omplaceringshund för ca 2 veckor sedan som är 11 månader gammal, 50% golden, 25% schäfer, 25% Australien shepard, och vi har märkt att han har extrem separationsångest. Vi kan inte ens gå ut i 5 minuter utan att han springer runt och skäller och ylar, han…

 • Diarré

  8årig bordercollie. Kastrerad hane har diarré till å från.provat kokt ris utan resultat.annars i övrigt pigg å busig. Råd?

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2020 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons