Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Tonsillit

Vad är tonsillit? Vad orsakas det av? Vad är symtomen? Hur lång tid tar det från att hunden blir sjuk tills de att det bryter ut? Är risken att det smittar? Vilka följdsjukdommar finns? Vilken behandling ges? Hur lång tid tar det för hunden att bli frisk? Finns det någon ras som speciellt dabbas?

Många frågor blev det… Tack på förhand!

Veterinären svarar

Hej!
Tonsillit är en inflammation, och iblant infektion i tonsillerna, de sk halsmandlarna. Tonsillerna är två små mandelformade ansamlingar av lymfkörtelvävnad i svalget. När de blir inflammerade blir de svullna och kan göra ont och klia. Symptomen varierar, men det kan bli t.ex. hängighet, att hunden äter en massa gräs,att den gör harklande ljud eller äter dåligt. Hur snabbt det går varierar också. Allt från ett dygn till flera veckor. Oftast smittar det inte. Förljdsjukdomar är t.ex. att hunden inte äter och sedan blir sjuk av att inte äta, eller att hunden blir allänt hängig. Behandlingen varierar också. Oftast räcker det med att ge antiinflammatorisk och smärtstillande medicin. I extrema fall när hunden drabbas igen och igen kan det bli aktuellt att operera bort tonsillerna. Tillfrisknandet kan variera lika mycket som insjuknandet. Alla raser kan drabbas.
 
Mvh, Ylva

Veterinären svarar om Hund

 • Lång tunga

  Jag har en hamiltonstövare, som enligt expertis i Västerås har en "för lång" tunga. Tiken har oftast tungan ute och det har medfört att framtänderna inte längre sluter tätt - kan jämföras med barn som suger på tummen. Min fråga är: Kan detta påverka hennes förmåga att följa ett harspår ? Hon är 2½ år och har ännu inte kunnat driva mer än 10 - 15 minuter innan hon tappar spåret. Jag hoppas på svar…

  Sippa 2

  Av: Sippa 2

 • Vandrande pungkula

  Min jack russel valp 6 månader har idag en pungkula . i Lördags hade han två men i söndags hade han endast 1 Har varit och ställt ut honom i helgen. Han e vet besiktigad med två kulor och när vi vaccinerade honom så hade han två. Vad kan jag göra ? Tacksam för svar.

  AnnaBus

  Av: AnnaBus

 • Hur skall magsäcken vara i normalläge på en hund?

  Hej! Jag undrar lite hur normalläge på en hunds magsäck skall vara, jag har en gång varit in till veterinär med min hund och då låg hans lite till vänster. Då hade han ätit väldigt mycket.

  Lindaj

  Av: Lindaj

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Priser vid undersökning av knöl

  Är det någon som har erfarenhet av att besöka veterinären pga en knöl på sin hund? Och vad det har kostat för att undersökas alt vad en operation för att avlägsna en sådan kostar? Jag har nyligen hittat en knöl på min egen hunds svans samt en på hennes bröst…

 • Artros hund

  Artros betyder att en led har kroniska förändringar i brosk och ledkapsel samt kronisk inflammation. Det finsn många sätt att behandla och lindra symtomen men man kan aldrig få en led att bli helt bra igen.

 • Korsbandsskada

  Läste svar här om korsbandsskada på gammal blandrashund. Vill då berätta följande: Min 10 åriga cockerpoo (kastrerad överviktig hane med ett mycket stort lipom/cysta på bröstkorgen sedan flera år) började en dag vägra stödja på ena bakbenet, blev slö och passiv samt morrade vid beröring. Efter ett dygn tog vi…

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons