Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Tappat all färg på nosen

Japansk spets som tappat all sin svarta färg på nosen vad beror det på ?

Veterinären svarar

Hej Inga-May!
Det är inte helt ovanligt att hundar förlorar pigment på nosen. I vissa fall är det en helt ofarlig pgmentförändring som sker, men i andra fall kan det vara orsakat av en sjukdom och du bör därför låta en hund undersöka din hund om du känner dig orolig.
Olika former av sjukdom kan yttra sig i nosförändringar och det finns även vissa sjukdomar som drabbar själva nostryffeln. Nosen kan bara reagera på ett litet antal sätt på sjukdom, precis som den övriga huden och förändring i pigment är en av dessa reaktioner. Om noseförändringen beror på sjukdom kan det även vara så att nosen blir torr, tjock, sårig eller öm etc. Snabba förändringar är alltid ett observandum. Vissa hundar byter dessutom pigment på olika delar av året, något man inte riktigt vet orsaken till, eller efter att nosen läkt från en inflammation. Sjukdomar i nosen kan vara ex. infektioner med svamp eller bakterier, sår eller allergier, obalanserad kost, olika autoimmuna sjukdomar där immunförsvaret reagerar på kroppsegna celler, tumörer etc. För att utreda en ev. sjuklig orsak behövs därför kanske både hudskrap, vävnadsprov och blodprov från din hund.
Ibland hjälper ex. foderbyte, ibland behövs olika former av medicin men ibland behövs alltså ingen behandling alls helt beroende på orsaken till pigmentförändringen.
Hoppas du fick svar på din fråga!

Veterinären svarar om Hund

 • Kan jag använda daktacort på hund? (Mellan tassarna)

  Kan jag använda daktacort 20mg mellan tassarna på min hund? Han blir väldigt röd när det är kallt/blött ute.

  EnzoJr

  Av: EnzoJr

 • kan det vara analsäcksinflammation

  min hund åker kana på rumpan ibland. jag köpte honom från ett omplaceringshem för en månad sen, och han har åkt kana ca 4 ggr som jag sett. jag såg nu vid sista gången att det var var som något genomskinligt kladd där bak. kan det vara analsäcksinflammation? han har slickat sig där bak, men även på snoppen och tassarna. han hade förhudskatarr som jag har fått behandlat själv med agtt skölja ur förhuden. jag…

  hjertat

  Av: hjertat

 • Knöl på huvudet

  Hej! Jag har en amstaffhane på 5 år och över natten bara har 2 st ``knölar´´ uppstått på huvudet. Dom var inte där igår och dom är större än en ärta. Dom ser inte ``fula´´ ut utan ligger under pälsen och är ingen vätska. Ser mer ut som en stor finne/böld. När man stryker han på huvudet så är det som att dom kliar. Vad kan det tänkas vara? Känns inte som att det kan…

  sofia_larson

  Av: sofia_larson

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Jeg er lei av å sitte

  Jeg er lei av å sitte hjemme med sykdommen min. Jeg skal ingen steder de neste ukene. Han ønsker å gjøre noe og tjene penger på det. Kan du gjøre det hjemme? Gi oss beskjed hvis du vet, jeg er veldig takknemlig for deg.

 • funnet uten å snyte på Internett

  Går du ofte til selskaper som er engasjert i installasjon eller utskifting av bad?

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons