Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Symtom före och efter avmaskning

Jag har en greyhound som jag har avmaskat med milbemax. Han hade först hosta, sen diarré och sen såg jag mask i avföringen. Hur lång tid tar det innan alla maskar, larver och ägg är borta ur kroppen? Det är fyra dygn sen och Han är lite lös i magen och det ser ut som små små ägg i avföringen. Och han hostar och harklar sig fortfarande. Men det som kommer ut är väl dött så han inte blir smittad igen?

Veterinären svarar

Hej!

Efter 4 dygn har avmaskningen gjort sin effekt i kroppen. Det är dock inte så ovanligt med lite magsjukesymtom efter avmaskning och det kan hjälpa med skonkost för magen i små portioner under några dagar. Symtomen på hosta kan ha med mask att göra, men kan vara ett eget problem med såsom kennelhosta eller annan luftvägsinfektion. Hostan kan ta lite längre tid innan den går över.

Om harklandet pågår i mer än 7-10 dagar eller förvärras tycker jag du ska kontakta din veterinär. Om magbesvären pågår i mer än några dagar på skonkost kan det också vara klokt att kontakta veterinär. Ta gärna med ett avföringsprov som du samlat upp över 3 olika tillfällen till veterinären. Det finns parasiter som inte dör av milbemaxbehandling.

Milbemax är ett ganska brett avmaskningsmedel som jag tycker kan vara ett bra alternativ för hundar som reser utomlands. Men hundar som bara vistas i Sverige kan hellre få exempelvis Axilur.
En hund som avmskats har ingen immunitet, dvs. den kan smittas igen mer eller mindre på direkten om den får i sig nya parasiter. Det tar dock lite tid för parasiterna att genomgå sin “mognad” i kroppen.

Hopps mitt svar var till nytta!

Veterinären svarar om Hund

 • Avmaskning

  Hej, hur ofta behöver en vuxen hund avmaskas? Behöver man avmaska även om avföringen ser bra ut, eller inga synliga maskar? Hälsningar Lolo

  Bosse Boxer

  Av: Bosse Boxer

 • avmaskning

  Hej! Jo jag har en liten undran skall man avmaska sina hundar regelbundet el bara när man misstänker /el ser befintlig mask? varma hälsingar Christina

  Kickianimallover

  Av: Kickianimallover

 • Avmaskning valp

  Hej, är avmasknings medlet Drontal ett bra alternativ att avmaska med vid 12 veckors ålder ?

  cvovvar

  Av: cvovvar

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Okompetent veterinär?

  Jag har haft problem med att hunden slickade/tuggade sig i baken/höften/anus hela sommaren. När i början av augusti huden på båda sidorna nära anus öppningen har blivit röd och irriterad gick jag till veterinären som jag brukade besöka förut. Fick tvätta bort Frontline behandlingen (som jag brukar lägga på hunden…

 • Hund med separationsångest

  Hej! Hämtade hem en omplaceringshund för ca 2 veckor sedan som är 11 månader gammal, 50% golden, 25% schäfer, 25% Australien shepard, och vi har märkt att han har extrem separationsångest. Vi kan inte ens gå ut i 5 minuter utan att han springer runt och skäller och ylar, han…

 • Diarré

  8årig bordercollie. Kastrerad hane har diarré till å från.provat kokt ris utan resultat.annars i övrigt pigg å busig. Råd?

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2020 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons