Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Stor pung

Hej
Jag har en Maremma (Abruzzo Pastore Maremano) som nu är 11,5 år hans pung har blivit större och hänger och slänger när han går och springer, han är helt frisk för övrigt, han har aldrig varit sjuk.
Äter som tidigare, inga problem när han ska kissa inte heller läcker han urin. Han håller inte på att slicka på den heller. Den har blivit större nu under våren-sommaren.Han själv verkar inte ha ont av det, det kanske är mest jag och min man som tycker synd om honom. Problemet för mej är att han totalvägrar åka bil, alltså måste jag ge honom något sövande för att få in honom i bilen, vi har gjort otaliga försök under åren med olika bilar, lockat med godis, men nej han vill vara hemma och vakta på gården ( vi har en 7 ha stor inhängnad tomt) där trivs han bäst. Han är väldigt vaktig, släpper bara in familjen ( oss,  barn och barnbarn) men otroligt ödmjuk mot oss, så ta hem en veterinär är också svårt. Vi är väl medvetna om att det är en hög ålder på en så här stor hund, ska vi vänta och avvakta eller kontakta en veterinär och få honom undersökt, jag är rädd för att söva honom nu när han är såpass långt gången i ålder, vi vill ju ha kvar honom så länge som möjligt. Han har inga problem med att gå eller springa, han följer gärna med ut på promenader, men pungen dinglar fram och tillbaka hela tiden. Båda testiklarna är på plats.
Mvh Britt-Marie

Veterinären svarar

Hej Britt-Marie!

Att pungen växer som du beskriver kan bero på en tumör i testikeln. Jag skulle rekommendera att ni låter en veterinär undersöka honom på det sätt som ni tror är bäst (hemma eller på en veterinärklinik). Om han inte verkar må dåligt av sin stora pung och för övrigt mår bra är det okej att inte undersöka honom men det finns en risk att man missar en allvarlig sjukdom.

Hoppas att det var svar på din fråga!

Vänliga hälsningar

Veterinären svarar om Hund

 • Hur länge löper en tik?

  Hej jag har en släthårig foxterriettik som blir 11 år i januari 2016. Min fråga angående henne är att hon inte har löpt sen hösten 2014, tidigare brukar hom löpa med ca 8 månaders mellanrum. Jag har tagit en kull på henne för ca 6 år sen och eventuellt har det tagits någon tidigade, jag fick henne då hon var ca 4 år som omplaceringshund. Hon mår i övrigt bra, äter och dricker normalt och…

  anna_Åsard

  Av: anna_Åsard

 • Förhudskatarr

  Hej! Har en hane på 2 år som har sen han va valp haft förhudskatarr mer eller mindre hela tiden. En gång fick vi ett medel i sprutform av veterinären som vi sprutade in under förhuden. Nu när vi gjorde vanlig röntgen på höft och armbågar frågade vi om detta igen! Veterinären tyckte att vi skulle hålla efter mer själva med något bakteriedödande. Det hade funnits en klorhexidinlösning för gyn/intim förr men enligt apoteken finns…

  annelie_landgren

  Av: annelie_landgren

 • flytningar

  Vi har en blandrashund (moder pudel / tibetansk terrier) fader cavalier king Charles spaniel. Hon är fyra och ett halvt år. Hon löpte i början av juni och under ett par veckor nu kommer det gulvit tjock "mjölk" ur spenarna och hon slickar sig ofta. Hon äter bra och är pigg.

  Bess

  Av: Bess

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Application of vacuum technology

  Application of vacuum technology

  Metallurgical industry: The vacuum technology used in the metallurgical industry includes molten steel vacuum processing, vacuum melting, vacuum induction melting, induction shell melting, vacuum arc remelting, etc. Among them, the vacuum treatment of molten steel is a very important aspect of the metallurgical industry. This technology…

 • Vilka hundtillbehör ska man välja.

  Jag har fått ett ett presentkort på 100 kr från https://hundshoppen.se och undrar vilka hundtillbehör jag borde prioritera att köpa nu när min lilla valptax kommer! Kom med förslag!

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons