Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Stor knöl intill strupen

Jag kom precis hem från ett veterinärbesök, men blev inte snäppet klokare.
Jag har en 13 årig blandras, som haft en del fettknölar och cancer knölar runt halsen som blivit bortopererade tidigare. Han har alltid varit väldigt pigg för sin ålder och inte haft andra sjukdomar.
Ikväll när vi kände honom runt halsen, så såg vi en knytnävsstor hård knöl, strax intill strupen. Denna knöl var troligtvis inte där igår, eftersom vi känner igenom våra hundars pälsar dagligen och inte noterat något tidigare.
Knölen som vi hittade ikväll gick inte att flytta på och svullnaden spred sig till underkäken. En stund efter att vi hittat knölen så började hunden flåsa och man märkte att det tog på andningen. Han fick även svårt att svälja och började dregla. Vi fick akuttid till en jourmottagning där det visade sig att hunden hade feber, 40,2. Veterinären konstaterade att det inte var något bett av en insekt. Hundens vita blodkroppar var förhöjda och låg på 13,9. När veterinären punkterade knölen kom inget annat än några droppar blod ur den.  Hunden fick en kortison spruta och en antibiotika spruta, men andas fortfarande väldigt intensivt och tungt. Bölden är en stor rodnad och i ena kanten väldigt klarröd.
Eftersom vi inte fick något riktigt svar på vad denna knöl är, så undrar jag ifall ni har sett något liknande förr och vad det kan vara?
Kan en canserknöl dyka upp under ett dygn och plötsligt börja ta så kraftigt på andningen?
Givetvis uppsöker vi en ny veterinär så fort som möjligt!
Tacksam för svar!

Veterinären svarar

Hej
Tyvärr kan vi inte svara på frågor av så akut karaktär, så jag hoppas att ni nu fått hjälp och att er hund mår bra.

Min första tanke på din beskrivning är att er hund blivit biten av huggorm. Det stämmer väl med både placering, utseende och utveckling av svullnaden samt hässjandet. Det är inte alltid lätt att hitta bettmärken efter huggorm, man måste raka hela området och verkligen leta efter de knappnålsstora märkena.

Andra saker som kan ge svullnader i det området är spottkörtelcystor, tandrotsbölder eller tumörer som sagt. De två första kan växa väldigt fort, men det gör sällan tumörer. Men i inget av fallen brukar huden vara röd eller rodnad och det brukar inte leda till att hunden hässjar.

Vänligen

Veterinären svarar om Hund

 • Haltar

  Min hund kom nyss in 1/8 kissade runt knuten Haltar nu,o varm nos?? Hittar inget fel?ont om tass? Vad tror du det är?nässlor,bett?

  hundägaren

  Av: hundägaren

 • Sår efter färting kanske

  Hej! Min hund har fått ett bett från en fästing för ett par dagar sen tror vi och har fått ett stort sår under hakan. Vad tror du att det är och vad ska vi göra? Behöver vi åka in till veterinären? Med vänlig hälsning, Frida Jonsson

  frida_jonsson

  Av: frida_jonsson

 • Fästingar

  Hej! Jag heter Filippa och jag har en snart 3-årig Berner Sennen hund. Nu när sommaren satt igång så har jag lagt på frontline på henne. Idag hittade jag en ganska stor fästing på bakbenet, jag tog bort den och det är en liten knöl kvar efter? Är det för att nåt ben av fästingen sitter kvar? Och även fast jag har frontline på henne kan jag ha ett fästinghalsband också eller kan det påverka…

  filippahallin

  Av: filippahallin

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Diabetes mellitus hund

  Diabetes mellitus, sockersjuka, är en gammal sjukdom som var känd redan för flera hundra år sedan. Sjukdomen innebär en brist på insulin, insulin får istället injiceras. Behandlingen är vanligen livslång.

 • Demens???

  Är det någon som upplever samma problem som jag med min 14 år gamla Parson russel-hane; att han har svårt att komma till ro om kvällarna och vandrar runt, runt i lägenheten samt krafsar ibland på olika dörrar?? Kan det vara demens?? Vet någon hur hörseln på en så pass…

 • Rodnad knöl ljumsken

  Hej på er! Har en Cane Corso som är 10 månader nu. Vi har plockat några fästingar på honom, Men märkte detta nu en knöl som var väldigt röd i ljumsken. Vi har tagit en fästing där i ljumsken, men är helt säker på att det är den lilla rodnade…

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons