Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Sprucken fettknöl

Hej!
Min hund började slicka sig väldigt på sidan här nu på morgonen och när jag kollade hade hon ett varfyllt sår. Jag började tvätta det med en mjuk handduk doppad i ljummen saltlösning jag gjort själv, och började klämma ut varet för att få ett rent sår.
Disa (hunden) brydde sig inte om vad jag fjorde särskilt utan var mer intresserad av katten som låg framför. Så hon kan inte ha haft särskilt ont då hon annars gnyr för minsta lilla. Ju mer jag klämmer börjar det komma ut något annat vitt så jag klämmer lite hårdare då det först såg ut som en hård varklump, men ut poppar en fettknöl.
Minns att hon hade en liten fettknöl omkring där så det måste vara den som spruckit.
I nuläget kommer det bara vätska och vatten när man klämmer på det.

Till min fråga; Hur skall jag hålla rent såret? Bör jag låta det lufta och endast tvätta med saltlösning/jodopax med jämna mellanrum eller skall jag lägga om det?
Jag har klippt bort hår omkring 1 cm runt om för att hålla det luftigt och rent.
Med vänlig hälsning, Saga

Veterinären svarar

Hej Saga!

Det är tyvärr svårt att råda hur du ska sköta såret utan att undersöka det själv. Det jag kan rekommendera utan att undersöka är att spola med koksaltlösning ca 2 ggr/dag för att hålla det rent. Se också till att din hund inte kan slicka på såret. Krage är oftast nödvändigt.

Hoppas det läkte fint utan bekymmer.

Vänliga hälsningar

Veterinären svarar om Hund

 • Sår med grönt klet

  Hittade ett liten sårskorpa på min hunds rygg och när vi kollade på den så klämde vi lite på den och det kom ut nå grönt och hårt från såret är det någonting man bör kolla upp?

  elinpelin

  Av: elinpelin

 • Rosa fläck nos

  Vi har en Cockerpo 2 1/2 år. Han har alltid haft väldigt blöt, fin, hel svart nos. I går kväll såg vi plötsligt att det är som avskrapat en bit längst ner på nosen som är rosa. Vad kan det vara? Mvh/Annki

  annki_berggren_billhage

  Av: annki_berggren_billhage

 • Lös klo höger bakben.

  Har en liten blandras som gjort illa höger bakben i dag vet ej vd som hänt, han sprang lös sen satte han sig ner och börja slicka oavbrutet på tassen. Det ser ut som ett skärsår mellan tårna och en klo ser ut och ståta löst. Och det blöder rätt mycket,vad kan jag göra? Han låter inte mig titta ordentligt. Tacksam för svar

  pirjo_warvikko

  Av: pirjo_warvikko

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

 • Hermafroditism/onormal könsutveckling hos hund

  Hermafroditism är relativt ovanligt och det kan vara svårt att hitta information kring det. Vi har sammanställt information i denna artikel.

 • Intervju med DogBuddy - hjälper dig hitta pålitliga hundvakter

  Nu finns det äntligen ett enkelt och tryggt sätt att hitta en pålitlig hundvakt i din närhet, någon som matchar både dig och din hund.

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons