Resistent mot insulin

Min Dvärgschnauzer har fått diagnosen Diabetes M och behandlas med insulin. Han hade ca 35 från början och vi har höjt från 6 till 10 enheter. Vid kontroll efter att vi höjt till 10 så har sockret inte gått ner mer än till 22, samma som vid 8 enheter. Dessutom så har han svårare att resa sig från liggande läge. Han blev diagnosticerad för Cushing och behandlad april till augusti med veotryl. Nuvarande vet.anläggning säger att han aldrig haft cushing och tog omedelbart bort medicineringen och började med att behandla med insulin. Han blev blind i mitten på juli. Hos människor kan man få en annan medicin vid resistens. Gäller det hundar också. Han är 8 år. Vi vet varken ut eller in vad vi ska göra.
MVH Annika

Veterinären svarar

Hej Annika!
Jag vet för lite om din hund och hans behandling för att kunna hjälpa dig ordentligt. Hormonsjukdomar kan vara kluriga att få kontroll över och det låter som din hund har fått en snabb förvärring av sitt allmäntillstånd under senaste halvåret. Sockret ligger väldigt högt så ni har fortfarande inte sjukdomen under kontroll, Hans slöhet bekymrar mig och det är viktigt att känna till att hundar med diabetes kan utveckla ett farligt tillstånd som heter ketoacidos. Du kan kolla det hos veterinären, men även genom att använda urinstickor till din hund. Prata med er veterinär om detta om ni inte redan gjort det.
När man bedömmer behandlingens effekt är det bra att dels titta på de sk. glukoskurvor som du själv gör löpande hemma, dels att du undersöker sockerhalten i hans urin och dels att du mäter hur mycket han dricker och håller koll på hans vikt. Aptit och allmäntilstånd ska också tas med i bedömningen och det är klokt att du för en liten dagbok över din hund eftersom det annars är svår att komma ihåg precis vad du gjort/noterat. Alla dessa faktorer kan tillsammans användas för att bedömma hur mycket man ska öka medicindosen, om man ev. ska byta preparat eller antal gånger att ge medicinen om dagen samt hur och med vad man ska utfodra honom mm. Ibland kan en hormonsjukdom ge symtom av en annan så att när den ena sjukdomen kommer under kontroll försvinner symtomen på den andra. Men ibland har hunden två olika tillstånd parallellt. Vad som är fallet med din hund kan jag inte svara på, men diskutera detta tillsammans med din egen veterinär. Hans blindhet skulle även den kunna vara relaterad till hans diabetes.
Om din hund är svår att kontrollera med insulin kan det ha flera olika förklaringar och det gäller att försöka komma på orsaken i din hunds fall. Ändring av behandlingsdos, frekvens och preparat är några förslag på vad man brukar göra. Glukoskurvorna är viktiga i detta sammanhanget för att försöka förstå din hunds insulinresistens. Det är även viktigt att kolla att du verkligen ger medicinen på korrekt vis och att du förvarar den enligt korrekt anvisning. Utfodringen är också viktig att stämma av. Det är även viktigt att veta att din hund ex. inte fått en kemisk kastration eftersom det också kan påverka insulinkänsligheten. Andra sjukdomar och infektioner i kroppen kan också påverka behandlingens effekt och likaså fetma/höga fetthalter i blodet. Sannolikt vore det klokt att verkligen kolla av om din hund rent faktiskt har både cushing och diabetes eller ej.
Som du säkert förstår är det alltså tids- och kostnadskrävande att hitta förklaringen och den bästa möjliga behandlingen och du måste vara i tät dialog med din egen veterinär under denna tid för att få bästa möjliga resultat av behandlingen.
Hoppas mitt svar var til nytta!

Hittade du inte svaret på din fråga, eller har du ytterligare funderingar?

Fråga våra veterinärer genom ett videomöte på FirstVet. Läs mer och boka ett videomöte här.

Veterinären svarar om Hund

 • Pälsavfall

  Min hund tappar tussar av pälsen på båda höfterna. Hon sover mycket, men äter och dricker. Vad skall jag göra. Med vänlig hälsning Kellys matte.

  golden retreiver

  Av: golden retreiver

 • Hej! Min killes syster har en rottweiler.

  han är ungefär 8år gammal väldig glad av säg men han dricker väldigt mycket nu och kissar väldigt ovanligt mycket med vad kan det bero på? Tack för svar.

  maria_wannberg

  Av: maria_wannberg

 • Cushings sjukdom Hund

  Min hund på snart 12 år har precis lämnat blodprov och veterinären misstänker Cushings sjukdom. Vi ska nu lämna in 2 morgonurinprover. När jag läser hur det sen ska gå till så känns det som så mycket för en äldre (modell större) hund och blir rädd att detta blir för mycket för henne. Är det så mycket som "hör till" denna sjukdom och vad brukar man rekommendera till en äldre hund. Hon ä mitt allt…

  Melker

  Av: Melker

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • 8v irl setter valp

  Hejsan. Jag har en 8v valp som kliar ganska mycket runt halsen och öronen. Ser att han har något som liknar mjäll. Jag hade behövt lite tips på hur jag ska gå tillväga . /Anna

 • Diarré

  8årig bordercollie. Kastrerad hane har diarré till å från.provat kokt ris utan resultat.annars i övrigt pigg å busig. Råd?

 • Kronisk återkommande diarré

  Hej Vi söker all tänkbar hjälp som finns att fås. Vi har en Golden på 8 år. För ca 6 veckor sedan fick han hårt ihållande diarré. Inget av de vanliga kurerna fungerade utan vartenda vatten och matbit som gick in kom snabbt ut. Efter 10 dagar sjönk allmäntillståndet snabbt…

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären

Handla på VetZoo.se

Svenska Djurapoteket Laxolja

Svenska Djurapoteks laxolja till hund och katt är av högsta kvalitet och…

Från 127:- Läs mer och köp »

Glyco Flex III Mini Tuggbitar

Glyco Flex III Mini är speciellt framtagen till mindre hundar och katter…

229:- Läs mer och köp »