Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Videomöten med veterinär eller specialist direkt i din mobil, surfplatta eller dator.

 • ✓ Legitimerade veterinärer & specialister
 • ✓ Snabb diagnos eller remiss
 • ✓ Öppet alla dagar 09-24
 • ✓ Kostnadsfritt med djurförsäkring
 • ✓ 98,5% nöjda kunder

Registrera dig här

FirstVet - Din veterinär på nätet

Registrera dig på webben eller i någon av våra appar

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Det är kostnadsfritt att skapa ett konto.

Annons

Resistent mot insulin

Min Dvärgschnauzer har fått diagnosen Diabetes M och behandlas med insulin. Han hade ca 35 från början och vi har höjt från 6 till 10 enheter. Vid kontroll efter att vi höjt till 10 så har sockret inte gått ner mer än till 22, samma som vid 8 enheter. Dessutom så har han svårare att resa sig från liggande läge. Han blev diagnosticerad för Cushing och behandlad april till augusti med veotryl. Nuvarande vet.anläggning säger att han aldrig haft cushing och tog omedelbart bort medicineringen och började med att behandla med insulin. Han blev blind i mitten på juli. Hos människor kan man få en annan medicin vid resistens. Gäller det hundar också. Han är 8 år. Vi vet varken ut eller in vad vi ska göra.
MVH Annika

Veterinären svarar

Hej Annika!
Jag vet för lite om din hund och hans behandling för att kunna hjälpa dig ordentligt. Hormonsjukdomar kan vara kluriga att få kontroll över och det låter som din hund har fått en snabb förvärring av sitt allmäntillstånd under senaste halvåret. Sockret ligger väldigt högt så ni har fortfarande inte sjukdomen under kontroll, Hans slöhet bekymrar mig och det är viktigt att känna till att hundar med diabetes kan utveckla ett farligt tillstånd som heter ketoacidos. Du kan kolla det hos veterinären, men även genom att använda urinstickor till din hund. Prata med er veterinär om detta om ni inte redan gjort det.
När man bedömmer behandlingens effekt är det bra att dels titta på de sk. glukoskurvor som du själv gör löpande hemma, dels att du undersöker sockerhalten i hans urin och dels att du mäter hur mycket han dricker och håller koll på hans vikt. Aptit och allmäntilstånd ska också tas med i bedömningen och det är klokt att du för en liten dagbok över din hund eftersom det annars är svår att komma ihåg precis vad du gjort/noterat. Alla dessa faktorer kan tillsammans användas för att bedömma hur mycket man ska öka medicindosen, om man ev. ska byta preparat eller antal gånger att ge medicinen om dagen samt hur och med vad man ska utfodra honom mm. Ibland kan en hormonsjukdom ge symtom av en annan så att när den ena sjukdomen kommer under kontroll försvinner symtomen på den andra. Men ibland har hunden två olika tillstånd parallellt. Vad som är fallet med din hund kan jag inte svara på, men diskutera detta tillsammans med din egen veterinär. Hans blindhet skulle även den kunna vara relaterad till hans diabetes.
Om din hund är svår att kontrollera med insulin kan det ha flera olika förklaringar och det gäller att försöka komma på orsaken i din hunds fall. Ändring av behandlingsdos, frekvens och preparat är några förslag på vad man brukar göra. Glukoskurvorna är viktiga i detta sammanhanget för att försöka förstå din hunds insulinresistens. Det är även viktigt att kolla att du verkligen ger medicinen på korrekt vis och att du förvarar den enligt korrekt anvisning. Utfodringen är också viktig att stämma av. Det är även viktigt att veta att din hund ex. inte fått en kemisk kastration eftersom det också kan påverka insulinkänsligheten. Andra sjukdomar och infektioner i kroppen kan också påverka behandlingens effekt och likaså fetma/höga fetthalter i blodet. Sannolikt vore det klokt att verkligen kolla av om din hund rent faktiskt har både cushing och diabetes eller ej.
Som du säkert förstår är det alltså tids- och kostnadskrävande att hitta förklaringen och den bästa möjliga behandlingen och du måste vara i tät dialog med din egen veterinär under denna tid för att få bästa möjliga resultat av behandlingen.
Hoppas mitt svar var til nytta!

Veterinären svarar om Hund

 • Kastrerad shäferhane 7 år

  Hej Vår kille fortsätter att förgrovas. Han kan, t ex, inte ha de halsband han hade i fjol. Nu har hans "röst" förändrats också, blivit alldeles pipig. Funderar på om han kan ha någon tillväxthormonproducerande tumör? Han har artros och är redan halt efter en operation av armbåge när han var ung. Pigg annars - ändå Ingereva

  ingereva_bergdahl

  Av: ingereva_bergdahl

 • Pälsavfall

  Min hund tappar tussar av pälsen på båda höfterna. Hon sover mycket, men äter och dricker. Vad skall jag göra. Med vänlig hälsning Kellys matte.

  golden retreiver

  Av: golden retreiver

 • Hej! Min killes syster har en rottweiler.

  han är ungefär 8år gammal väldig glad av säg men han dricker väldigt mycket nu och kissar väldigt ovanligt mycket med vad kan det bero på? Tack för svar.

  maria_wannberg

  Av: maria_wannberg

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Mat till mopsvalp

  Hej! Är det någon som vet vad för mat jag bör ge en mopsvalp på 12 veckor? Märke, typ osv.

 • Gammal hund med konstigt läte

  Hej, Vår gamla hund har börjat göra någonting underligt: https://www.youtube.com/watch?v=tYJwh29Z2_4 Han får "attacker" där han kraftigt drar in luft genom nosen. Någon som vet vad det är?

 • Valp 6 mån Bajsning

  Hej Har en 6 mån huskytik som äter taste of the wild torrfoder. Vi ger henne ungefär 6-7 dl om dagen. Morgon och kväll. Hon får alltid något ben att tugga på också. Hur ofta är det normalt att hon ska bajsa om dagen för att det ska vara ok?…

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2018 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons