Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Postafen - resrädd hund

Hejsan
Jag har läst att man kan ta postafen när en hund är åksjuk. Och min fråga är om det kan vara lämpligt att ge detta när man ska åka en längre tågresa med byte. Min hund kan bli stressad och ha svårt att varva ner så tänkte prostafen kan ha en lugnade effekt på henne eller är jag ute och cyklar och har fel? Och hur trötta blir hundar av prostafen, klarar dom av att vara vakna?

Tacksam för svar
flodaparet

Veterinären svarar

Hej Flodaparet!

Om din hund främst är stressad vid resa, så tror inte jag att postafen kommer att hjälpa speciellt. Postafen kan hjälpa vid illamående, men har ingen ångestdämpande effekt.

Om din hund är mycket rädd vid resor så tycker jag att du ska uppsöka veterinär för att få något ångestdämpande utskrivet. Prova också gärna Adaptil och zylkene, som kan ha lugnande effekt. Du behöver också träna med att resa med din hund. Börja med att bara vara där hunden kan höra tågen (om din hund blir stressad av det), men håll dig på så långt avstånd så att hunden inte blir rädd. Träna vanliga enkla övningar på det avståndet och belöna ordentligt! Flytta sedan gradvis närmare tågen. När din hund obesvärat kan göra t ex sitt, ligg eller andra övningar som hunden tycker om på tågperrongen när tåget åker förbi, så börjar det bli dags att gå ombord på tåget och prova att åka en mycket kort sträcka (om ni har möjlighet till detta).

Det kan vara klokt att ta hjälp av en hundtränare som är duktig på hundbeteenden för detta, var dock noga med att ni väljer någon som inte bestraffar hunden när den är rädd - det kommer bara att göra allt värre!

Hoppas att mitt svar kan vara till nytta och lycka till!

Veterinären svarar om Hund

 • Besiktning

  Hej! Jag tänkte fråga er vad man måste ha med sig till en veterinärs besiktning då vi har en hund som kommer ursprungligen från Kreta men har köpt henne av en dansk organsation. Räcker det med att visa upp passnumret? Med vänlig hälsning, thea

  thea_rosqvist

  Av: thea_rosqvist

 • Fråga från icakuriren.se: Behövs avmaskningstablett vid flight från Spanien till Göteborg?

  Hej! Jag skall flyga från Spanien till Göteborg med mellanlandning i Oslo ca 1,5 tim. Måste hunden få avmaskningstablett då? Som när man ska besöka Norge? Mvh,

  Carl Dohrmann

  Av: Carl Dohrmann

 • Åksjuk

  Salivenbara rinner är genom blöt när vi kommer fram.gnäller inte. Lägger sig ner. Behöver han medicin?

  yvonne_sköld

  Av: yvonne_sköld

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Jeg er lei av å sitte

  Jeg er lei av å sitte hjemme med sykdommen min. Jeg skal ingen steder de neste ukene. Han ønsker å gjøre noe og tjene penger på det. Kan du gjøre det hjemme? Gi oss beskjed hvis du vet, jeg er veldig takknemlig for deg.

 • funnet uten å snyte på Internett

  Går du ofte til selskaper som er engasjert i installasjon eller utskifting av bad?

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons