Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Orolig för mammas hund

Hej!

Min mamma har en blandras softis och tollare som har under flera år haft “fettknölar” på kroppen. Dessa blir enorma 2-3 cm breda.
Enligt veterinären och min mor så är dessa “fettknölar”, något med talgkörtlarna om jag förstod rätt.

Varför jag är orolig är för att en bekant till mig har en hund som haft samma problem och hon beskrev att hennes hund hade något som var en motsats till struma. Kan ha fel, men det är vad jag hört.
Googlat lite och kommer in på något med sköldkörteln.

Cola, min mammas hund är 11 år. Hennes symptom som mamma säger beror på hennes ålder och artros är;
Väldigt hård i magen, varit överviktig ett par år, tycker hon är “hård” i kroppen, haltar ofta, halkar ibland (som dom säger beror på artrosen,åldern eller att hon sträckt sig) & mattokig osv.

Låter det som något speciellt eller kan det vara som dom säger. Ålder,ras och artros?

/ Clara

Veterinären svarar

Hej Clara!

Fettknölar och talgkörtelknölar är inte samma sak men båda är ofarliga knölar. För att vara säker på att det rör sig om ofarliga knölar måste man ta prov på dem och analysera i mikroskop. Man kan inte genom att känna på en knöl säkert säga vad det är för knöl.

Jag misstänker att det du funderar kring är hypotyreos (underproduktion av sköldkörtelhormon). Typiska symtom på hypotyreos är trötthet, lätt att bli överviktig, dålig pälskvalitet mm. Läs mer om hypotyreos här.

Det går inte säga om hon har hypotyreos på endast din beskrivning utan en veterinär måste undersöka henne och ta ett blodprov. Artros kan ablsout ligga bakom hältor och stelhet men om hon ej står på behandling för detta behöver hon hjälp för detta också. Övervikt kan bero på att hon får för mycket mat i förhållande till sin aktivitetsnivå men det går inte utesluta sköldkörtelsjukdom. Tänk på att övervikt är mycket dåligt för hundar med artros så om hon är överviktig bör hon bantas.

Hoppas mitt svar kunde hjälpa dig något!

Veterinären svarar om Hund

 • Hungrig hund på veterinärfoder

  Har en 3 årig springerspaniel tik som är lite för rund. Hon får nu Eukanubas veterinärfoder för viktkontroll, men hon är så hungrig. Hon piper, är stressad, går till matskålen o dunkar den i väggen. Väcker mig redan vid 4-5 för att få frukost. Vad kan jag göra? Jag ger henne fodret 3 ggr per dag.

  solnapa

  Av: solnapa

 • Orolig för mammas hund

  Hej! Min mamma har en blandras softis och tollare som har under flera år haft "fettknölar" på kroppen. Dessa blir enorma 2-3 cm breda. Enligt veterinären och min mor så är dessa "fettknölar", något med talgkörtlarna om jag förstod rätt. Varför jag är orolig är för att en bekant till mig har en hund som haft samma problem och hon beskrev att hennes hund hade något som var en motsats till struma. Kan ha fel,…

  clgeva

  Av: clgeva

 • gammal hund som ramlar

  Har en gammal softy 14 år som börjar ramla när han lyfter på benet för att kissa. Är det dags att ta bort honom? Sover hela dagarna , men äter och dricker och går promenader. Opererades för cancer i örat i våras och det läkte bra. Har haft problem med lederna länge och är stel på morgonen och efter vila och när han går upp och ned i trappan. Vill helst inte gå i trappa.…

  anita.kamph

  Av: anita.kamph

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

 • Hermafroditism/onormal könsutveckling hos hund

  Hermafroditism är relativt ovanligt och det kan vara svårt att hitta information kring det. Vi har sammanställt information i denna artikel.

 • Intervju med DogBuddy - hjälper dig hitta pålitliga hundvakter

  Nu finns det äntligen ett enkelt och tryggt sätt att hitta en pålitlig hundvakt i din närhet, någon som matchar både dig och din hund.

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons