Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Ormbiten hund

Hej,
Idag blev vår Golden Ormbiten för andra gången i sommar.
Vad kan man göra för att underlätta för hunden när detta sker?
Veterinären sa bara att vi skulle avvakta.
Undrar också vad det kan ha varit för orm, den var liten och verkligen becksvart samt med brandorange hals, kan inte hitta ngt om en sån orm?
Hunden kräktes svullnad och föll först ihop men mår nu bättre .
Mvh

Veterinären svarar

Hej
Tyvärr kan vi inte svara på frågor av så akut karaktär. Vårt mål är att svara inom en vecka, men nu har vi varit överhopade med frågor en period så svaret har dröjt ytterligare. Det ber jag om ursäkt för.

Vad otroligt jobbigt att er hund blivit ormbiten 2! gånger. Men vad skönt att den nu mår bra! När en hund blir ormbiten så ska man se till så hunden rör sig så lite som möjligt och inte blir stressad, för då pumpas blodet runt fortare och då sprids ormgiftet snabbare i kroppen. Sen skall man så snart som möjligt ta sig till en veterinär som kan undersöka hunden, hålla koll på hjärtverksamheten och ta blodprov på den röda blodbilden, lever- och njurvärden för att kunna se ev påverkan och kunna bedöma prognosen. Hunden bör också få stark smärtstillande medicin (opioider i injektionsform) och sitta på dropp de första dagarna för att hjälpa kroppen späda ut ormgiftet. I vissa fall ger man även antiserum mot ormgiftet.

Det jag inte får ihop är er hunds reaktion och vilket typ av orm det var. Den enda svenska orm som påminner om din beskrivning är svart snok. De har två gula fläckar i nacken som kan vara så stora att de smälter samman och ser ut som ett band. Men en hund som blir biten av en snok borde inte reagera med kräkning, svullnad och kollaps. Ett snokbett kan göra ont precis när de biter, men hunden blir inte påverkad av det mer än så. Reaktionen som din hund fick stämmer väldigt bra med en reaktion vid bett av huggorm däremot. Men huggormar har inga gula eller orange fläckar eller band även om de kan vara helsvarta.

Jag hoppas att detta var till någon hjälp, även om jag inte kan svara på vad det var för orm.

Vänligen

Veterinären svarar om Hund

 • Haltar

  Min hund kom nyss in 1/8 kissade runt knuten Haltar nu,o varm nos?? Hittar inget fel?ont om tass? Vad tror du det är?nässlor,bett?

  hundägaren

  Av: hundägaren

 • Sår efter färting kanske

  Hej! Min hund har fått ett bett från en fästing för ett par dagar sen tror vi och har fått ett stort sår under hakan. Vad tror du att det är och vad ska vi göra? Behöver vi åka in till veterinären? Med vänlig hälsning, Frida Jonsson

  frida_jonsson

  Av: frida_jonsson

 • Fästingar

  Hej! Jag heter Filippa och jag har en snart 3-årig Berner Sennen hund. Nu när sommaren satt igång så har jag lagt på frontline på henne. Idag hittade jag en ganska stor fästing på bakbenet, jag tog bort den och det är en liten knöl kvar efter? Är det för att nåt ben av fästingen sitter kvar? Och även fast jag har frontline på henne kan jag ha ett fästinghalsband också eller kan det påverka…

  filippahallin

  Av: filippahallin

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Okompetent veterinär?

  Jag har haft problem med att hunden slickade/tuggade sig i baken/höften/anus hela sommaren. När i början av augusti huden på båda sidorna nära anus öppningen har blivit röd och irriterad gick jag till veterinären som jag brukade besöka förut. Fick tvätta bort Frontline behandlingen (som jag brukar lägga på hunden…

 • Hund med separationsångest

  Hej! Hämtade hem en omplaceringshund för ca 2 veckor sedan som är 11 månader gammal, 50% golden, 25% schäfer, 25% Australien shepard, och vi har märkt att han har extrem separationsångest. Vi kan inte ens gå ut i 5 minuter utan att han springer runt och skäller och ylar, han…

 • Diarré

  8årig bordercollie. Kastrerad hane har diarré till å från.provat kokt ris utan resultat.annars i övrigt pigg å busig. Råd?

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2020 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons