Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Operation för att förbättre andning

Hej!
Jag har en mopstik på 7.5 år som på senare tid har fått en väldigt ansträngd andning. I fredags sövdes hon ner och man såg då att hon har tracheal kollaps och har då svårt att få tillräckligt med luft. Enligt veterinär är det inget man kan göra åt det. Men däremot kan man operera gom samt vidga näsborrarna för att underlätta för henne.
Stämmer detta?
I så fall hur påfrestande är denna operation för hunden? Jag vill verkligen inte att hon ska lida i onödan.

MVH
Therese med mopsen Siri

Veterinären svarar

Hej Therese!

Trachealkollaps innebär att luftstrupen kollapsar som ett ihoptryckt sugrör under en kort stund, ofta sker det vid tryck mot halsen eller om hunden hetsar upp sig. Sjukdomen är relativt vanlig i olika grad bland små raser. Vissa hundar behöver ingen behandling, andra behandlas medicinskt och i vissa fall kan man operera hunden. Somliga hundar har så stora besvär att de avlivas pga sjukdomen.
Det finns några få kirurger som utför trachealkollapsoperationer på de stora djursjukhusen. Ofta kan man lindra besvären lite själv genom ex. att sluta använda halsband mm.  Prata med din egen veterinär vad man ev. kan göra för just din hund.

Din veterinär kan även hjälpa dig med hur mycket av luftvägsbesvären som beror på trachealkollapsen och vad som beror på de andra besvären. Mopsar har ofta båda trånga nosar och trånga gommar. Operation kan hjälpa i vissa fall, men hur just din hund blir hjälpt kan inte jag svara på.
Visst innebär en operation ett visst tillfälligt lidande och en viss risk. Men har hunden stora luftvägsbesvär brukar det vara ett betydligt större lidande för hunden. Det finns hundar som andas som genom ett sugrör. En väldigt lugn hund visar sig ibland inte alls vara lugn, den har bara varit energilös eftersom den kämpat med att kunna andas.

Det är också jätteviktigt att hunden är smal om den har luftvägsbesvär eftersom fett kring halsen försvårar andningen ytterligare!

Så prata med din veterinär om vilka möjligheter som finns, och diskutera ev medicinering och ev operation eller ev. remiss till kirurg.

Lycka till!

Veterinären svarar om Hund

 • Bisolvon?

  Hej! Min hund har börjat rossla främst när han anstränger sig. Han har ingen feber och AT är normalt. Jag funderar på om jag ska börja med bisolvon och se om det blir bättre? Jag har flytande 1,6 mg/ml hemma och undrar då vilken dos man kan börja med? Han är en 7 mån fransk bulldog som väger ca 11 kg. Mvh Ida

  ida_eklund

  Av: ida_eklund

 • Hyperventilera

  Hej har en king charles o chihuahua som snart är 1 år som mest ligger och sover men helt plötsligt börjar hon hyperventilera är det bra eller borde man kolla upp det?

  torbjörn_jensen

  Av: torbjörn_jensen

 • Hundhosta

  Hunden hostar och kräks slem och skum hostan är skrällig och ihållande

  cecilia_burman_fd_sundgren

  Av: cecilia_burman_fd_sundgren

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Jeg er lei av å sitte

  Jeg er lei av å sitte hjemme med sykdommen min. Jeg skal ingen steder de neste ukene. Han ønsker å gjøre noe og tjene penger på det. Kan du gjøre det hjemme? Gi oss beskjed hvis du vet, jeg er veldig takknemlig for deg.

 • funnet uten å snyte på Internett

  Går du ofte til selskaper som er engasjert i installasjon eller utskifting av bad?

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons