Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Min valp äter fort

Hej

Har en valp på 5 månader som äter alldeles för fort. Hon får lite drygt 0,5 dl Robur Breeder o Puppy per måltid (3 st/dag). Hon tuggar inte utan sväljer torrfodret som det är. Ibland får hon kväljningar eller så kan det se ut som att hon sätter i halsen. När hon ätit klart letar hon mer mat. Det finns inga andra djur och ingen konkurrens om maten. Vad kan jag göra?

Mvh Britt-Marie

Veterinären svarar

Hej Britt-Marie
Jag utgår ifrån att din valp inte är väldigt mager, så hennes glupskhet helt enkelt beror på att hon är utsvulten.

Många valpar och hundar äter väldigt glupskt, det ligger i deras natur. För att de inte skall sätta i halsen eller få kväljningar kan man endera göra så att man slutar servera mat i skål och träna upp all mat. Annars kan du tex sprida ut maten på golvet eller gräsmattan så hon måste leta upp varje bit. Du kan också servera henne maten i en aktiveringsleksak eller tom pet-flaska så hon måste jobba för att komma åt kulorna. Ytterligare ett alternativ är att köpa en matskål som är utformad så att hunden inte kan kasta i sig maten. Det finns såna som är konstruerade med “piggar” som står upp så de måste äta runt dem eller såna som ser ut som en labyrint.

Jag hoppas att något av ovanstående kan hjälpa!

Veterinären svarar om Hund

 • kylskåpskall mat till Golden retriever

  Jag har fått stränga förhållningsregler från min kennel (Golden Retriever) att ALDRIG ge min Goldenkille kylskåpskall mat. Varför är det så? Hur pass skadligt är det? Gäller det särskilt Golden?

  lisatörnebohm

  Av: lisatörnebohm

 • Hundarna hittade en påse nybakade kanelbullar

  Hej Hundarna har satt i sig 10 kanelbullar var från en påse som glömts framme på en köksbänk. Vad göra om något behöver göras?

  bokenneth_helmersson

  Av: bokenneth_helmersson

 • Smittat hundfoder

  Hej! Jag köpte för ett par veckor sedan en påse fryst färskfoder från MUSH, innehållande nöt, kalkon och lax. Detta foder fick mina hundar på kvällen vid 7-tiden. Vid 2-tiden på natten började min ena hund kräkas. Han kräktes intensivt i ca 4 timmar. Samtidigt får den andra kraftig diarré och börjar så småningom kräkas han med. Det tog en vecka med både skonkost och anpassat foder innan de nu är helt återställda. Jag misstänker…

  lovisa_fogelström

  Av: lovisa_fogelström

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

 • Hermafroditism/onormal könsutveckling hos hund

  Hermafroditism är relativt ovanligt och det kan vara svårt att hitta information kring det. Vi har sammanställt information i denna artikel.

 • Intervju med DogBuddy - hjälper dig hitta pålitliga hundvakter

  Nu finns det äntligen ett enkelt och tryggt sätt att hitta en pålitlig hundvakt i din närhet, någon som matchar både dig och din hund.

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons