Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Människomat till hund

Hej!

Jag och min pappa är oense om vad som är okej att ge vår dvärgtax för mat. Min pappa matar henne dagligen från matbordet med korv, kryddat kött, ostskivor, äppelpaj, glass och listan fortsätter. Min pappa vägrar lyssna på mig och han tror inte att det är skadligt för vår hund. Hon har haft diarée många gånger och hon kräks upp mat då och då. Jag tror att det beror på att han matar henne med fel mat.

Vore tacksam för svar på om det är skadligt eller inte med dessa typer av mat som han matar henne.

Veterinären svarar

Hej
Det låter som om din pappa inte ger den allra bästa maten till din hund. Framförallt inte med tanke på att hon faktiskt haft både kräkningar och diarré.

Man kan mycket väl ge hundar människomat, men då måste man vara noggrann med sammansättningen så de får i sig alla näringsämnen, inte för mycket energi och inte en massa skräpmat. Framförallt små hundar är känsliga för det eftersom de äter så lite per dag att maten de äter måste vara välkomponerad.

Äppelpaj och glass till en dvärgtax kan man ge kanske en tesked per vecka, precis som med små barn. Starkt kryddad mat skall man undvika helt och hållet. Ost kan man ge någon skiva då och då, men tänk på att ost innehåller oerhört mycket energi.

En hund som kräks och får diarré då och då mår mycket bättre av att äta en skonkost för hundar med känslig mage, eller i alla fall äta samma mat varje dag.

Hoppas detta var svar på dina frågor.

Veterinären svarar om Hund

 • kylskåpskall mat till Golden retriever

  Jag har fått stränga förhållningsregler från min kennel (Golden Retriever) att ALDRIG ge min Goldenkille kylskåpskall mat. Varför är det så? Hur pass skadligt är det? Gäller det särskilt Golden?

  lisatörnebohm

  Av: lisatörnebohm

 • Hundarna hittade en påse nybakade kanelbullar

  Hej Hundarna har satt i sig 10 kanelbullar var från en påse som glömts framme på en köksbänk. Vad göra om något behöver göras?

  bokenneth_helmersson

  Av: bokenneth_helmersson

 • Smittat hundfoder

  Hej! Jag köpte för ett par veckor sedan en påse fryst färskfoder från MUSH, innehållande nöt, kalkon och lax. Detta foder fick mina hundar på kvällen vid 7-tiden. Vid 2-tiden på natten började min ena hund kräkas. Han kräktes intensivt i ca 4 timmar. Samtidigt får den andra kraftig diarré och börjar så småningom kräkas han med. Det tog en vecka med både skonkost och anpassat foder innan de nu är helt återställda. Jag misstänker…

  lovisa_fogelström

  Av: lovisa_fogelström

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Goupil

  Behöver du ett häftigt elfordon som du kan köra omkring med alla dina husdjur och prylar? Köp en Goupil här - https://lhsmaskiner.se/elbilar/

 • rahaa verkossa

  Kuinka luulet voivasi ansaita hyvää rahaa verkossa nyt? Olen yrittänyt monta kertaa tehdä tämä, mutta toistaiseksi en ole pystynyt tekemään paljon, mikä voisi olla ongelma?

 • Advokatbyrå Norrköping

  Har din hund bitit någon? Kontakta advokatbyrå för hjälp https://www.levinjuristbyra.se/

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2020 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons