Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Kronisk eosinofil gastrit

Hej, vi har en dvärgpudel på snart 11 månader (5,3 kg) som nyligen fått diagnosen kronisk eosinofil gastrit efter utförd gastroskopi 2015-04-10. Veterinären avlägsnade mycket trådar och skräp ur magsäcken på honom.

Anledningen till att vi sökte veterinärvård är att han sedan mitten på december har fått “anfall” då han blir trött och skakig. Han sitter och svajar med huvudet. Under dessa episoder blir han mycket trött och ibland kräks han. Han får ont i magen. Efter 6-8 timmar piggnar han till.

Efter gastroskopin som utfördes 2015-04-10 var han symtomfri i 3 veckor. Veterinären kan inte säga om det är en underliggande allergi som utlöst dessa problem eller om det var skräpet i magsäcken. I början misstänktes att han skulle vara foderintolerant men detta tycks inte vara fallet. Ska tilläggas att vi har varit väldigt restriktiva med vad han har fått att äta. Endast rena produkter utan vete. Veterinären nämnde att han kan ha fått en lättare maginfluensa och hans immunförsvar kan vara överaktivt. Att han haft ont i magen har gjort att han stoppat i sig föremål. Han är hopplös med att äta saker ute!

Vi ett av anfallen efter gastroskopin kräktes han upp en cigarettfimp och 3 fjäll från en tallkotte. Kräkningarna uppkommer inte direkt eller kort tid efter att han intagit föda. Vid ett av de senaste anfallen åt han vid 19:00. Vi märkte vid 22-tiden att han var skakig och lät honom sova. Klockan 02:00 kräktes han. Tyvärr var hans matte lite för trött för att kontrollera om det låg något föremål i uppkastningen!

Kan det faktum att han kräks upp föda så pass lång tid efter att den har intagits tyda på att han har någon i magsäcken som blockerar passagen av födan?

Vi har varit i kontakt med verinären på nytt vid ett flertal tillfällen efter gatroskopin och fått foderråd bl.a. Veterinären vill sätta honom på RC hydrolyserat torrfoder för små hundar. Han har ätit Hills z/d och d/d hjort våtfoder. Dock blir avföringen mycket riklig och även slemmig av detta foder och han tröttnar på detta foder snabbt.

Just nu äter han Lily´s Kitchen våtfoder anka och gås 4 gånger/dag med god aptit och avslutar inom kort sin andra kur med kortison. Efter kur med B-vitamin och folsyra äter han med god aptit vilket han inte gjorde tidigare. Vi vill inte ge honom hydrolyserat foder då vi ej misstänker att han är foderintolerant.

Hans mage kan ibland låta lite. Den är lugnare nu än när han åt Hills d/d och låter inte varje gång han har ätit. Om den låter så är det i regel ca. en timme efter att han har ätit. Är det normalt att det låter lite från magen och/eller tarmarna? Vi tillsätter nu lite fiberhusk per måltid för att hjälpa tarmarna.

Tacksam för ett andra utlåtande!
(Ska tilläggas att vi har ett veterinärbesök inbokat på tisdag 9/6)

Veterinären svarar

Hej!

Det är ganska vanligt att det finns en allergisk komponent vid en eosinofil gastrit. Eosinofiler är en typ av vit blodkropp som man ofta ser vid allergiska sjukdomar. Jag skulle därför också rekommendera ett hydrolyserat foder i första hand (t.ex. Royal Canin hypoallergenic) i andra hand skulle jag rekommendera ett foder med en för hunden ny proteinkälla. Om er hund inte ätit varken anka eller gås tidigare skulle hans nuvarande foder kunna fungera.

Att han kräks några timmar efter foderintag behöver inte tyda på att det är något stopp. Det kan t.ex. bero på att magsäcksmotoriken är nedsatt (vilket i sin tur kan bero på inflammationen i magen).

Många hundar med kronisk eosinofil gastrit behöver stå på kortison under väldigt långa perioder - i många fall livslångt.

Om du behöver ytterligare hjälp med din hund finns det några veterinärer i landet som är specialiserade på magtarmkanalens sjukdomar. Du kan be om en remiss till någon om din nuvarande veterinär inte kan hjälpa er vidare.

Vänliga hälsnignar

Veterinären svarar om Hund

 • Dåliga gaser

  Hej Jag har en tik på 2 år av rasen shar per. Hon har under en tid haft väldigt dåliga gaser. Har även diarré 3-4 gånger i veckan, och dricker mycket vatten på nätterna. Börjar bli lite orolig. Har bytt foder till foder för känsliga magar. Men verkar inte hjälpa. Bör jag åka och undersöka henne, eller vad kan detta magproblem vara för något? Tack för svar Hälsningar sofie

  Ulrikalovisacash

  Av: Ulrikalovisacash

 • Hund kräks i samband med andra löpet

  Hej Min 18 månaders tik har sedan någon/några veckors tid tillbaka börjat kissa oftare på promenaderna och lukta mer än vanligt så jag antar att löp nummer två är på gång. Däremot så har hon även kräkts under två dagar och har ingen matlust alls. Hon är dock pigg ute på promenaderna för övrigt men väldigt slö inne. Är detta vanligt med dålig matlust och kräkningar innan löp? Vid första löpet i juli så kräktes…

  hgus3180

  Av: hgus3180

 • Tikskydd

  Hon har tydligen ätit upp ett trosskydd hittat bara en liten remsa. Hur gör jag? Hon är nästan 5 år och har aldrig gjort så förut.

  P0ppy111

  Av: P0ppy111

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Agilitystjärnan: "Det får energin att räcka hela dagen"

  Precis som för elitidrottare är det viktigt för tävlingshundar att hålla energinivån uppe för att prestera på topp. Sedan Jenny Damm, tvåfaldig VM-mästare i agility, upptäckte energitillskotten från Aptus har hon märkt stor skillnad på sina tävlingshundar. – De orkar mer än någonsin, säger hon.

 • The ‘punchline queen’ who offended Chinese men

  https://lasillavacia.com/users/full-watch-batwoman-season-2-episode-2-online-free https://lasillavacia.com/users/batwoman-season-2-episode-2-online-full-episodes-series-hd-0 https://lasillavacia.com/users/watch-batwoman-season-2-episode-2-full-episodes-online-free https://lasillavacia.com/users/123movies-watch-batwoman-season-2-episode-2-online-free https://lasillavacia.com/users/123movies-batwoman-season-2-episode-2-watch-online https://amafoundation.org/groups/watch-riverdale-season-5-episode-1-full-series-online/ https://amafoundation.org/groups/hd-watch-riverdale-season-5-episode-1-full-online-episodes-free/ https://amafoundation.org/groups/123movies-riverdale-season-5-episode-1-hd-full-watch-online/ https://amafoundation.org/groups/riverdale-season-5-episode-1-watch-online-full/ https://amafoundation.org/groups/watch-riverdale-season-5-episode-1-online-full-series-streaming/ https://amafoundation.org/groups/wandavision-season-1-episode-3-2021-online-full-hd-series-streaming/ https://amafoundation.org/groups/watch-wandavision-season-1-episode-3-full-series-online/ https://amafoundation.org/groups/hd-watch-wandavision-season-1-episode-3-full-online-episodes-free/ https://amafoundation.org/groups/wandavision-season-1-episode-3-online-full-episodes-free/ https://amafoundation.org/groups/123movies-watch-wandavision-season-1-episode-3-online-full/

 • Biden needs balance and engagement in Asia with China

  Biden needs balance and engagement in Asia with China Responsible adults are back in the White House. President Joe Biden sent a clear message in his inauguration that his priority is to heal a divided United States of America. He went on to immediately sign a series of executive orders…

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons