Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Komplikation till näthinneavlossning eller något helt annat?

Hej!
Jag har funderingar kring en goldenhane som jag är uppfödare till. Vid ca 5 månaders ålder upptäckte ägarna att hans ena öga inte var som det skulle och jag rekommenderade ögonlysning av veterinär som konstaterade näthinneavlossning. När hanen var ca 11 månader svullnade plötsligt området runt ögat och han blev inlagd för utredning med bland annat CT men man hittade ingen egentlig orsak till svullnaden, men tolkade det som en muskelinflammation. Han fick behandling med antiinflammatoriskt läkemedel samt cortison och blev något bättre men var sig inte alls lik och väldigt trött.
En dryg månad senare blev han återigen inlagd på djursjukhuset, då svullnaden hade ökat på sig igen, han hade ont och en tydlig svullnad gjorde huvudet asymmetriskt. Ny CT visade en vätskeansamling (liknande böld) på ca 1 cm, bakom det drabbade ögat. Försök till provtagning för cellprov gjordes. Medicinering med antibiotika, smärtstillande samt fortsatt nedtrappning av cortisonet.

Jag har några frågor kring detta:
Är detta mest troligt en komplikation till näthinneavlossningen eller något helt annat? Är det något mer som man bör undersöka?
Hur vet man om en näthinneavlossning är medfödd eller förvärvad? Mamma och pappa till valpen har inga ögonförändringar.

Tack på förhand för svar
Med vänliga hälsningar Eva

Veterinären svarar

Hej Eva!

Tyvärr kan jag inte svar på om detta är en komplikation till näthinneavlossningen eller om detta är en sjukdomsprocess som har orsakat näthinneavlossningen eller om det är orelaterat. Möjliga sekundära komplikationer till näthinneavlossning inkluderar intraokulär blödning, katarakt (grå starr) och glaukom (ökat tryck i ögat, grön starr).

Jag misstänker att ägarna varit i kontakt med en ögonspecialist? Jag skulle rekommendera att ställa frågorna till hen angående om det går att avgöra om näthinneavlossningen är förvärvad eller ärftlig. Det kan också vara bra att bolla med ögonspecialisten om fler undersökningar bör göras eller om man ska vänta och se hur medicineringen fungerar. Jag är tyvärr inte någon ögonexpert och tror att du och ägarna kan få bättre svar av en specialist.

Hoppas allt går bra med deras hund och att ni får svar på era frågor!

Vänliga hälsningar

Veterinären svarar om Hund

 • Operation

  Hejsan! Jag har en liten blandras hund på 6 år som har ett medfött fel på vänster öga.. Hon får som en hinna och skorpor på ögat.. Använder ögondroppar och tops samt vatten..så hon har garanterat sämre syn, tror hon ser konturer o liknande men vet inte.. Min fråga är nu vad tror du/ni en ögonoperation skulle gå på? Att ta bort hennes öga för att underlätta o slippa pilla i hennes öga! Med vänlig…

  madeleine_nord

  Av: madeleine_nord

 • Ögondroppar till hund

  Hej! Jag har varit i kontakt med er för något år sedan om min hund som har rinniga ögon och vart då tipsad om att använda zilkeye, vilket vi nu har använt dagligen i samband med tvätt av ögonen sedan dess vilket har funkat bra. När jag var på Apoteket sist sa de att zilkeye har dragits tillbaka från tillverkarna och de trodde inte heller att produkten skulle komma tillbaka. Jag undrar då om det…

  JossanKossan

  Av: JossanKossan

 • röd i ena ögat.

  Hej, har en Chihuahua hane på 7 månader som är lite röd i ena ögat ( insidan) och det har kommit lite vitt gägg i ögonvrån, har baddat ögat m bomullstuss m ljummet vatten annars är han pigg o glad äter som en normal valp. Finns det någon salva som jag kan köpa receptfri på apoteket? Mvh Patricia.

  patricia_wreming

  Av: patricia_wreming

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Jeg er lei av å sitte

  Jeg er lei av å sitte hjemme med sykdommen min. Jeg skal ingen steder de neste ukene. Han ønsker å gjøre noe og tjene penger på det. Kan du gjøre det hjemme? Gi oss beskjed hvis du vet, jeg er veldig takknemlig for deg.

 • funnet uten å snyte på Internett

  Går du ofte til selskaper som er engasjert i installasjon eller utskifting av bad?

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons