Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

knöl

Hejsan. Min jämthunds blandning på nästan 1½ år, hade en liten knöl ovanför vänster framben, det var bara en liten knöl, jag klämde lite grann och ut kom det en grå-aktigt var liknande gegga, men det var som små klumpar i det, tänkte om det kan vara ägg från nånting. Nu 5 dagar efter så ligger hon bara och sover vill inte leka eller något, hon har ingen varm nos och har öronen bakåt nästan jämt, och jag har inte hittat några fler knölar. När man tar ut henne så kissar hon och bajsar sen så vill hon gå in igen. Min pojkvän sa att han hittat en sådan knöl på henne förut för längesen men jag vet inte hur hon blev efter att den vart klämd. Men jag kom även att tänka på att hon hade fästingar i somras om det kan vara något med dem att göra?  Tacksam för svar!

Veterinären svarar

Hej Kerrie-Ann!
Knölen du beskriver låter som ett sk. aterom, det är en slags tilltäppt talgkörtel. Den kan bli inflammerad och fyllas med var eller talg beroende på om det finns bakterier i den eller ej. Det är lite som en finne faktiskt! Ibland går hunden med ett aterom i åravis, ibland spricker det och ut kommer alltifrån var, grynigt sekret, en pormask etc. Aterom kan ibland bli jättestora. De är inte farliga men kan ibland behöva medicin för att läkas. Andra gånger räcker det med vanlig sårrengöring. Om ateromet kommer tillbak igen och igen på samma ställe kan man ibland behöva operera bort detta området för att få bukt med problemet.
Precis som om vi har en finne, eller vid bölder eller andra infektioner i huden finns en risk att ett aterom gör ont, eller att infektionen/inflammationen breder sig under huden, speciellt om man råkat klämma för våldsamt så den spruckit innåt och inte utåt (samma som om man klämmer för hårt på en finne). Det kan vara därför hon är hängig nu. Det kan även vara två helt separata orsaker till knölen och varför hon nu är hängig.
Knölen kan du tvätta ren med koksaltlösning eller klorhexidinlösning. Blir det inte bra inom några dagar, kommer var, gör ont eller du är orolig bör du kontakta din veterinär. Samma angående hennes hängighet. Ta gärna tempen, om hon har över 39 grader har hon feber.
Lycka till!

Veterinären svarar om Hund

 • Kan jag använda daktacort på hund? (Mellan tassarna)

  Kan jag använda daktacort 20mg mellan tassarna på min hund? Han blir väldigt röd när det är kallt/blött ute.

  EnzoJr

  Av: EnzoJr

 • kan det vara analsäcksinflammation

  min hund åker kana på rumpan ibland. jag köpte honom från ett omplaceringshem för en månad sen, och han har åkt kana ca 4 ggr som jag sett. jag såg nu vid sista gången att det var var som något genomskinligt kladd där bak. kan det vara analsäcksinflammation? han har slickat sig där bak, men även på snoppen och tassarna. han hade förhudskatarr som jag har fått behandlat själv med agtt skölja ur förhuden. jag…

  hjertat

  Av: hjertat

 • Knöl på huvudet

  Hej! Jag har en amstaffhane på 5 år och över natten bara har 2 st ``knölar´´ uppstått på huvudet. Dom var inte där igår och dom är större än en ärta. Dom ser inte ``fula´´ ut utan ligger under pälsen och är ingen vätska. Ser mer ut som en stor finne/böld. När man stryker han på huvudet så är det som att dom kliar. Vad kan det tänkas vara? Känns inte som att det kan…

  sofia_larson

  Av: sofia_larson

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

 • Hermafroditism/onormal könsutveckling hos hund

  Hermafroditism är relativt ovanligt och det kan vara svårt att hitta information kring det. Vi har sammanställt information i denna artikel.

 • Intervju med DogBuddy - hjälper dig hitta pålitliga hundvakter

  Nu finns det äntligen ett enkelt och tryggt sätt att hitta en pålitlig hundvakt i din närhet, någon som matchar både dig och din hund.

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons