Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

ivermektin forts....

Hej igen och tack för snabbt svar.
Jag har hittat en artikell i “Svenska Jägarförbundet” där de varnar för riskerna med Ivomec till blandningen shäfer/labrador.
Borde inte jag som djurägare blivit upplyst om dessa risker innan hunden fick inj? På kliniken där hunden lämnades används inte detta prep längre. Ivermectin sätter sig väl på CNS som då ger ledstelhet och tom förlamning? Jag förstår att Vet är försiktiga med att uttala sig om varandras diagnoser men eftersom det inte finns någon LEX-Maria återstår ju bara Ansvarsnämnden. Hälsn Annelie

Veterinären svarar

Hej igen Annelie!
Det kommer med jämna mellanrum rapporter om misstänkta Ivomec-förgiftningar på olika hundraser. Många stämmer säkert men man måste tänka på att känsligheten beror på en speciell gen och alla individer i en viss ras bär inte på den här genen, inte ens collie-raserna. Hos collies är genen mest spridd och därför har det länge varit olämpligt att behandla dessa raser med Ivomec. I takt med att Ivomec använts, har det dykt upp individer från allt fler raser som visat sig vara känsliga. Det kommer också att dyka upp fler allt fall så länge Ivomec används.
Det här är självfallet orsaken till att man mycket sällan använder Ivomec till hundar numera. Personligen skulle jag inte behandla någon som helst ras med preparatet om det inte fanns väldigt speciella skäl. I dessa fall skulle jag mycket noga informera hundägaren om riskerna och ge honom/henne chansen att välja att avstå.
Vad gäller symptomen kanske jag var lite snabb att påstå att din hund inte uppvisade de typiska symptomen. Ledstelhet kan ju innebära olka saker för olika personer. Själv tänkte jag på smärta och oförmåga att böja lederna, dvs symptom som mer stämmer överens med ledinfektioner och artros. Du kanske menade oförmåga att röra sig normalt, vilket är ett neurologiskt symptom. Det är helt rätt att Ivomec-förgiftning i första hand ger neurologiska symptom.
Det är mycket riktigt att det endast är Ansvarsnämden du har att tillgå, för att få ditt fall prövat.
Jag hoppas det går bra för dig och att din hund nu är återställd!

Veterinären svarar om Hund

 • Våran hund haltar och verkar yr!

  Hej! Våran hund värkar yr o vinglar när han går. Kan ha ha fått i sig råttgift ? Om hur ska vi behandlande han då måste vi uppsöka en veterinär ?

  meta_agneta

  Av: meta_agneta

 • Idegran

  Hej! Mina två hundar kom in med någon kvist Idegran som de hittat. Inga röda bär kunde jag se. Tror att de bara har tugat på den men vet att den är giftig. Ska jag vara observant på någon reaktion?? Hilsen/Majvi

  Majvi Niveborn

  Av: Majvi Niveborn

 • Plötsligt kraftigt dräglande

  Hej, har en valp på 11 veckor som plötsligt började drägla oerhört kraftigt, som om det rann vatten ur munnen på henne. Kan det bero på att hon ätit nåt olämpligt eller bör man kolla upp henne?

  claire_lieberath

  Av: claire_lieberath

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

 • Hermafroditism/onormal könsutveckling hos hund

  Hermafroditism är relativt ovanligt och det kan vara svårt att hitta information kring det. Vi har sammanställt information i denna artikel.

 • Intervju med DogBuddy - hjälper dig hitta pålitliga hundvakter

  Nu finns det äntligen ett enkelt och tryggt sätt att hitta en pålitlig hundvakt i din närhet, någon som matchar både dig och din hund.

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons