Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

ivermektin

Hej igen.
Trodde min hund 6 år shäfer/labrador/kelpie hade rävskabb. Åkte till vet, fick då inj kortison/ivermektin. Efter 1 dygn fick hon ont i bakbenen och hängde med huvudet. Blev piggare efter promenad. Efter ytterligare 1,5 dygn kunde hon inte resa sig. Jag åkte akut till klinik och la in henne. Symtomen var förgiftning av ivermektin och hotspots. De gav henne drop, smärtstillande och antibiotika. När jag sen får hämta min hund dagen efter på kvällen kan ingen svara på vad som var anledningen till inflammationen i lederna? Hon var en pigg och fullt frisk hund innan. Är veterinärer rädda för att sätta dit varandra? Hur stor chans har jag i Ansvarsnämnden?

Veterinären svarar

Hej Annelie!
Det är svårt att svara på om det var behandlingen som din hund blev dålig av eller inte och om det i så fall kan betraktas som en felbehandling. Det symptom du beskriver är inte de typiska för Ivomec-förgiftning men därmed inte sagt att det inte finns ett samband. De raser din hund är en blandning av, ingår heller inte i de riskgrupper som är mycket känsliga för Ivomec. Trots det har du alltid individuella känsligheter för alla typer av medicinska preparat och man kan aldrig ge garantier för att det absolut inte kan hända något när man behandlar ett djur. Det som förvånar mig lite är att din hund fick Ivomec, när det finns andra preparat som är registrerade för hund som är avsedda för  att behandla skabbinfektioner.
Jag vill inte påstå att vi veterinärer håller varandra om ryggen men de flesta är nog mycket försiktiga med att anklaga kollegor för felbehandlingar eller andra misstag. Skulle yrkeskåren kasta ut felaktiga anklagelser mot varandra, kan det vara förödande för enskilda oskyldiga individers karriär och det skulle kunna vara ett sätt att slå ut konkurrensen i närområdet. Det är just därför det finns en ansvarsnämd. De ska göra en opartisk bedömning så att saker och ting går rätt till.
Om det är viktigt för dig och om du verkligen vill veta om veterinären utfört en felbehandling, kan du alltid göra en anmälan. Det du ska veta är att om veterinären blir fälld kommer du inte att få något skadestånd eller liknande. Det som händer är att veterinären blir fälld, får han en erinran, varning eller förlorar sin legitimation. I ditt fall tror jag jag att det på sin höjd kan bli tal om en erinran, det vill säga den lindrigaste formen av reprimand men du måste även vara beredd på att han/hon kan bli friad. 

Veterinären svarar om Hund

 • Våran hund haltar och verkar yr!

  Hej! Våran hund värkar yr o vinglar när han går. Kan ha ha fått i sig råttgift ? Om hur ska vi behandlande han då måste vi uppsöka en veterinär ?

  meta_agneta

  Av: meta_agneta

 • Idegran

  Hej! Mina två hundar kom in med någon kvist Idegran som de hittat. Inga röda bär kunde jag se. Tror att de bara har tugat på den men vet att den är giftig. Ska jag vara observant på någon reaktion?? Hilsen/Majvi

  Majvi Niveborn

  Av: Majvi Niveborn

 • Plötsligt kraftigt dräglande

  Hej, har en valp på 11 veckor som plötsligt började drägla oerhört kraftigt, som om det rann vatten ur munnen på henne. Kan det bero på att hon ätit nåt olämpligt eller bör man kolla upp henne?

  claire_lieberath

  Av: claire_lieberath

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

 • Hermafroditism/onormal könsutveckling hos hund

  Hermafroditism är relativt ovanligt och det kan vara svårt att hitta information kring det. Vi har sammanställt information i denna artikel.

 • Intervju med DogBuddy - hjälper dig hitta pålitliga hundvakter

  Nu finns det äntligen ett enkelt och tryggt sätt att hitta en pålitlig hundvakt i din närhet, någon som matchar både dig och din hund.

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons