Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Inkontinens

Vår hanhund är snart åtta år och för ett år sedan lät vi kastrera honom dels för att han inte skulle gå i avel samt att vi även har två tikar med olika löptider.  Tre månader efter kastrationen märkte vi att han droppade lite urin och tog då kontakt med kliniken som utförde ingreppet.
Då han inte visade några andra symtom, fick vi till svar att vänta och se tiden an. Sedan det svaret kollar vi honom varje dag, torkar av honom när han kommer in och tvättar honom ibland med förhudsrengöring.
Han är villt hysterisk vid veterinärbesök så en vanlig undersökning är mycket påfrestande för samtliga inblandade och den proceduren ville kliniken antagligen inte ha igen.
Han har pendlat mellan att vara helt droppfri till att han läcker lite gran. Han är pigg och på alerten som vanligt och verkar inte vara besvärad av att han läcker urin. Det är väl mest matte som blir besvärad av att tvätta han bädd så ofta och torka upp dropparna på golvet.
Kontaktade åter kliniken och fick då svaret att det var bäst att ta bort honom (!?!)
Det svaret godtar vi inte och vill ha ett andra utlåtande innan vi vidtar så drastiska åtgärder

Veterinären svarar

Hej!
Det är ovanligt att hanhundar som blivit kastrerade blir inkontinenta men det händer. Nu kan jag ju inte lova att det är pga hormoninbalans som din hund är inkontionent men om han skulle varar det så finns det medicin som brukar fungera bra tex Propaline.
Inkontinensen kan ju bero på andra saker också som infektioner, urinstenar, tumörer, diskbråck mm så hur otrevligt hunden än tycker att ett veterinärbesök är så måste jag rekommendera en grundlig undersökning vilket innebär att man utöver en fysisk undersökning analyserar ett urinprov samt röntgar ryggen och bäckenet samt gör ett ultraljud av urinblåsan.
Alternativet till undersökning är att ni pratar med er veterinär och diskuterar om ni ska ta risken att provbehandla med Propaline på vinst och förlust. Det är inte den rekommenderade vägen att gå men om alternativet är avlivning så kan det ändå vara värt ett försök.
Lycka till!

Veterinären svarar om Hund

 • Min hund pinkar mycket

  Hej jag har en amstaff /rottis hane som är snart 10 år .Väger ca 38-40 kilo Tycker han börjat dricka mer vatten nu och pinkar mycket mer också . Han har även börjat "flåsa" mer ...i övrigt så tycker jag han är alert ,kan leka mycket osv Har märkt att om han kommer till en ny miljö ,ny människor osv så flåsar han mer och dricker mer...Inget han gjort förut iallafall inte i samma utsträckning…

  joakim_stål

  Av: joakim_stål

 • tandsten på hund

  min älskade s dvärgschnauzer pan fick avlivas för två veckor sedan skulle fyllt 15 år imorgon. hans njurar slutade fungera. för lite mer än ett år sedan togs tandsten bort m narkos ( 7 tänder kvar). han nästan dog så sjuk blev han. kräktes i tolv timmar. sedan gick det ju inte mer pga av att han inte tålde narkosen. fick påpekande av veterinären om detta innan de bestämde f avlivning. kunde jag ha gjort…

  moniqa_ljunggren

  Av: moniqa_ljunggren

 • Skvättande hos äldre tik

  Min chihuahua tik 10 år åkte på rumpan. Efter tvätt och rengöring slutade hon men har nu blivit skvättig, dvs hon släpper droppar av urin när hon går, reser sig osv. Hon har ingen feber, är glad och pigg och äter. Vad göra? Mvh Siv

  Lammetq

  Av: Lammetq

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

 • Hermafroditism/onormal könsutveckling hos hund

  Hermafroditism är relativt ovanligt och det kan vara svårt att hitta information kring det. Vi har sammanställt information i denna artikel.

 • Intervju med DogBuddy - hjälper dig hitta pålitliga hundvakter

  Nu finns det äntligen ett enkelt och tryggt sätt att hitta en pålitlig hundvakt i din närhet, någon som matchar både dig och din hund.

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons