Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

hundbett?

Hej
vi har en chäfer som kommer från försvaret hon har aldrig varit aggresiv innan.
Hon var lös på trädgården när vi var ute, det kom en man in på trädgården som hon inte kände.
hon sprang då fram och hoppade på mannen som då blev rädd och sparkade hunden flera gånger,
hunden blev då aggresiv och försökte bita mannen, han fick tre små revor ett på magen och två på benet, det blödde lite.
mannen är i 50 års åldern ska han söka akut vård för detta?
vad gör läkaren?
vad kan hända mig som ägare om detta polisanmäls?
hunden har aldrig vissat några tendenser på detta tidigare.

tacksam för svar!

MVH orolig hundägare

Veterinären svarar

Hej Kasper!
Jag tycker alltid att man ska söka läkarhjälp efter hundbett. Det är vanligt med sårinfektioner eftersom hundar har så mycket bakterier i munnen. Sannolikt kommer mannen att få en stelkramspvaccination vid läkarbesöket.
Jag kan inte lagen i detalj men jag tor inte du kan bli dömd för något brott om mannen blev attackerar då din tomt eller i ditt hus. Det anses då att mannen gått in på “egen risk”. Hade det hela skett på allmän plats hade det varit värre. 
Jag tycker du ska kontakta den hundförare som haft hand om hunden i Försvaret och diskutera det inträffade. Det är viktigt att kunna förebygga liknande incidenter i framtiden.

Veterinären svarar om Hund

 • Kollektivtrafik

  Hej, detta kanske inte är en veterinär fråga! Men vet inte vem jag annars ska fråga! Min hund är nu 8 månader och gnäller/ylar när vi åker buss,spårvagn och tåg! Detta gjorde han inte för 1 månad sen! Jag tror det kan vara spökåldern! Men hur kan jag få honom att bli lugn och tyst?

  cornelia_rygren

  Av: cornelia_rygren

 • Avlivning?

  Hej, Har en hanhund (papillon/chihuahua) på snart ett år som två veterinärer gett oss rådet att avliva pga stress. För att ta det från början hämtade jag och min sambo honom hos en väldigt oseriös uppfödare. Milo, som han heter va då nio veckor och hade aldrig varit utanför lägenheten. Han bodde i ett rum med fem andra tikar, utan syskon och/eller mamma. Såhär i efterhand har vi ju insett att allt inte stod rätt…

  Jeliten

  Av: Jeliten

 • Underaktiverad hund?

  Hejsan, Vi är en familj som för nio år sedan skaffade en så kallad tollare (nova scotia duck tolling retriever). Han har alltid varit en ganska orolig/rädd hund, framförallt när det blir mörkt då han kan skälla på/morra åt nästan vad som helst i huset; en stol, ett bord, vedhyllan... När vi är ute och går kollar han ständigt bakåt och runt omkring sig och undviker att gå nära vägen om bilar passerar. När han…

  elincarlsson

  Av: elincarlsson

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

 • Hermafroditism/onormal könsutveckling hos hund

  Hermafroditism är relativt ovanligt och det kan vara svårt att hitta information kring det. Vi har sammanställt information i denna artikel.

 • Intervju med DogBuddy - hjälper dig hitta pålitliga hundvakter

  Nu finns det äntligen ett enkelt och tryggt sätt att hitta en pålitlig hundvakt i din närhet, någon som matchar både dig och din hund.

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons