Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Hund med övervikt

Finns det någon hundras som har “lättare” för att bli överviktig? Nu tänker jag sällskapshund…..alltså ingen tävlingshund som får mycket motion.

Veterinären svarar

Hej
Egentligen är det nog inte rasbundet hur lätt en hund har att bli överviktigt, men det finns många rasfaktorer som spelar in i hur lätt hundar blir överviktiga. En hund av en rastyp där många är mycket matglada tex blir ju lättare överviktig eftersom det är lättare att ge en sån hund för mycket mat.

Sen finns det ju en del raser som har fler individer som är lite mer loja i sitt temperament, dessa individer bränner ofta färre kalorier per dygn vilket gör att de lättare blir överviktiga.

Dessutom finns en del raser där många uppfödare tycker att valparna skall vara väldigt runda. Det innebär att de anlägger många fettceller under valptiden och dessa fettceller finns där hela livet och gör det svårare att hålla en sådan hund i lagom vikt.

Typiska raser med ovanstående egenskaper är tex labrador retriever, rottweiler, golden retriever, bulldoggar, mopsar, new foundland, sankt bernhard, leonberger och dalmatiner.

Sen kan man i sammanhanget också nämna alla små hundar och dvärghundar. Inte för att de egentligen har lättare för att bli överviktiga utan för att de behöver så lite mat för att hålla vikten att de flesta människor ger dem för mycket mat. Vi tittar ju på deras portioner med våra ögon, som behöver mycket mer för att bli mätta.

Hoppas detta var svar på dina frågor!

Veterinären svarar om Hund

 • Hungrig hund på veterinärfoder

  Har en 3 årig springerspaniel tik som är lite för rund. Hon får nu Eukanubas veterinärfoder för viktkontroll, men hon är så hungrig. Hon piper, är stressad, går till matskålen o dunkar den i väggen. Väcker mig redan vid 4-5 för att få frukost. Vad kan jag göra? Jag ger henne fodret 3 ggr per dag.

  solnapa

  Av: solnapa

 • Orolig för mammas hund

  Hej! Min mamma har en blandras softis och tollare som har under flera år haft "fettknölar" på kroppen. Dessa blir enorma 2-3 cm breda. Enligt veterinären och min mor så är dessa "fettknölar", något med talgkörtlarna om jag förstod rätt. Varför jag är orolig är för att en bekant till mig har en hund som haft samma problem och hon beskrev att hennes hund hade något som var en motsats till struma. Kan ha fel,…

  clgeva

  Av: clgeva

 • gammal hund som ramlar

  Har en gammal softy 14 år som börjar ramla när han lyfter på benet för att kissa. Är det dags att ta bort honom? Sover hela dagarna , men äter och dricker och går promenader. Opererades för cancer i örat i våras och det läkte bra. Har haft problem med lederna länge och är stel på morgonen och efter vila och när han går upp och ned i trappan. Vill helst inte gå i trappa.…

  anita.kamph

  Av: anita.kamph

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • "WhatsApp:+1(859)740-9292" Get PMP,CISSP,CISCO,CHST,Azure exam proxy

  "WhatsApp:+1(859)740-9292" Get PMP,CISSP,CISCO,CHST,Azure exam proxy Get Original Language, IT, Management and Medical Certifications with no stress , 100% pass guarantee with insurance, We are a group of professors in USA,UK and others with the path that will help you make your target in Language, IT, Management and Medical Exams. Please…

 • Goupil

  Behöver du ett häftigt elfordon som du kan köra omkring med alla dina husdjur och prylar? Köp en Goupil här - https://lhsmaskiner.se/elbilar/

 • rahaa verkossa

  Kuinka luulet voivasi ansaita hyvää rahaa verkossa nyt? Olen yrittänyt monta kertaa tehdä tämä, mutta toistaiseksi en ole pystynyt tekemään paljon, mikä voisi olla ongelma?

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2020 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons