Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

huggormsbett

Läste en artikel av Karin Augustsson angående ormbett och hur man som ägare skall bete sig.
Där stod bland annat följande;
Om hunden är för stor för att bära så stanna kvar där du är och låt hunden ligga stilla och vila i 30 minuter. Därefter går du så långsamt som möjligt kortaste vägen till bilen eller hem.
Jag saknar en förklaring varför man skall göra så. Intressant att veta tänker jag. Kanske kan du hjälpa mig med detta?
Tack på förhand!
Mvh
Lena Brav

Veterinären svarar

Hej Lena!

För att minska risken att giftet transporteras runt i kroppen med hjälp av blodet vill man helst hålla sig och hunden lugn efter ett ormbett. Stress gör ont värre.
Så i optimalfallet bär man hunden raka vägen till bilen och kör sedan kontrollerat till veterinär.
Orkar man inte lyfta hunden till bilen kan man få tvingas att gå i lugnt tempo. Att försöka jäkta iväg till bilen i språngmarsch är ingen bra idé.
Jag skulle gissa att Karin menat att man kan vänta en stund innan man börjar gå för att få överblick över skadorna och hundens tillstånd samt så värsta tumultet hinner lugna sig (hjärtklappning, adrenalinpåslag, rädsla/smärta etc.
Men jag är faktiskt lite osäker på vad hon syftat till.
Om du vill ha hennes eget svar så är du välkommen att skriva igen och adressera frågan till Karin. Det kan dock dröja innan hon svarar dig så du är förberedd på det.

Hoppas mitt svar var till nytta!

Veterinären svarar om Hund

 • Haltar

  Min hund kom nyss in 1/8 kissade runt knuten Haltar nu,o varm nos?? Hittar inget fel?ont om tass? Vad tror du det är?nässlor,bett?

  hundägaren

  Av: hundägaren

 • Sår efter färting kanske

  Hej! Min hund har fått ett bett från en fästing för ett par dagar sen tror vi och har fått ett stort sår under hakan. Vad tror du att det är och vad ska vi göra? Behöver vi åka in till veterinären? Med vänlig hälsning, Frida Jonsson

  frida_jonsson

  Av: frida_jonsson

 • Fästingar

  Hej! Jag heter Filippa och jag har en snart 3-årig Berner Sennen hund. Nu när sommaren satt igång så har jag lagt på frontline på henne. Idag hittade jag en ganska stor fästing på bakbenet, jag tog bort den och det är en liten knöl kvar efter? Är det för att nåt ben av fästingen sitter kvar? Och även fast jag har frontline på henne kan jag ha ett fästinghalsband också eller kan det påverka…

  filippahallin

  Av: filippahallin

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Okompetent veterinär?

  Jag har haft problem med att hunden slickade/tuggade sig i baken/höften/anus hela sommaren. När i början av augusti huden på båda sidorna nära anus öppningen har blivit röd och irriterad gick jag till veterinären som jag brukade besöka förut. Fick tvätta bort Frontline behandlingen (som jag brukar lägga på hunden…

 • Hund med separationsångest

  Hej! Hämtade hem en omplaceringshund för ca 2 veckor sedan som är 11 månader gammal, 50% golden, 25% schäfer, 25% Australien shepard, och vi har märkt att han har extrem separationsångest. Vi kan inte ens gå ut i 5 minuter utan att han springer runt och skäller och ylar, han…

 • Diarré

  8årig bordercollie. Kastrerad hane har diarré till å från.provat kokt ris utan resultat.annars i övrigt pigg å busig. Råd?

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2020 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons