Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Hudsår efter bett

Hej! Jag har en liten chihuahuatik som för 1,5 vecka sedan antingen fick ett insektsbett eller tagg eller nåt på halsen, hon var glad och pigg när jag upptäckte den. Sedan började hon under natten att klia, hon kliade bort hår så hon fick mer sår runt den lilla ursprungssåret. Dagen efter fick hon feber 40 gr så vi åkte till djursjukhuset, där var de tvungna att söva henne för att kunna undersöka.  Det kunde inte se något anmärkningsvärt, lite förtjockad kring ursprungssåret. Hon blev instäld på antibiotika och metacam. Jag skulle tvätta med koksalt och mild alsollösning samt linda tassarna så hon inte kunde klia. Gick inte att sätta på tratt för att skydda då den skulle ha suttit precis över såren. Hon har sista veckan varit hängig men det har gått bra att ge medicinen, men i söndags natt blev hon sämre igen, svårt att komma till ro, ville klia sig hela tiden och var hängigare. Så vi sökte veterinären på nytt på måndagen, det tog diverse blodprover visade förhöjt crp på 106 och ändrade då antibiotikasort. Hon fick också en inj. temgesic. Samt att jag fick med mig 2 doser att ge hemma. I går verkade hon mycket bättre, men idag har honvarit hängig igen och svårt att komma till ro. Det är och har varit jättesvårt att hålla rent såret, ursprungsåret verkar vara borta utan det är en stor yta på halsen som hon lyckats klia bort hår och bara huden är framme och det geggar lite. Hon kan också ha ont, trots metacam. Hon äter och kissar och bajsar bra. Jag brukar också spola rent halsen i duschen 1 gång om dagen sedan tar jag uppblötta kompresser med koksalt och lägger runt halsen och låter de sitta en stund. Men som sagt det är svårt att göra rent och hårtussar runt såret har snott ihop sig och blir hårda när de torkar, vilka säkert irriterar. Har försökt klippa bort dessa men hon skriker och kan inte vara still Min fråga är , hur lång tid kan sånt här ta innan det läker . Jag vet att hon inte skall klia, hon har alltid små sockor av mjuka kompresser på sig, vilka hon alltid lyckas få av sig på nätterna. Då kliar hon med klorna framme och förvärrar allt. Vad skall jag göra har du något tips?  MVH! Gunilla Öhman

Veterinären svarar

Hej Gunilla
Jag är ledsen att du fått vänta på svar, men vi har varit överhopade med frågor under en period.

Jag misstänker att du redan fått hjälp med din hund, men generellt kan man säga att infekterade sår som skall läka sekundärt (inifrån och ut) kan ta allt mellan 3 och 12 veckor för att läka. Beroende på infektion, storlek osv.

Det är av största vikt att man håller det rent och att hunden inte kan klia på det. Man kan ha sockor på tassarna eller sätta på en liten halskrage/scarf i bomullstyg som sitter löst runt hela halsen, eller en barnpolotröja som sitter löst. Det ska ju helst vara luftigt för att kunna läka.

I besvärliga fall kan hudsår behöva veterinärvård flera gånger i veckan för att få rätt omvårdnad.

Hoppas du fått hjälp!

Veterinären svarar om Hund

 • Sår med grönt klet

  Hittade ett liten sårskorpa på min hunds rygg och när vi kollade på den så klämde vi lite på den och det kom ut nå grönt och hårt från såret är det någonting man bör kolla upp?

  elinpelin

  Av: elinpelin

 • Rosa fläck nos

  Vi har en Cockerpo 2 1/2 år. Han har alltid haft väldigt blöt, fin, hel svart nos. I går kväll såg vi plötsligt att det är som avskrapat en bit längst ner på nosen som är rosa. Vad kan det vara? Mvh/Annki

  annki_berggren_billhage

  Av: annki_berggren_billhage

 • Lös klo höger bakben.

  Har en liten blandras som gjort illa höger bakben i dag vet ej vd som hänt, han sprang lös sen satte han sig ner och börja slicka oavbrutet på tassen. Det ser ut som ett skärsår mellan tårna och en klo ser ut och ståta löst. Och det blöder rätt mycket,vad kan jag göra? Han låter inte mig titta ordentligt. Tacksam för svar

  pirjo_warvikko

  Av: pirjo_warvikko

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

 • Hermafroditism/onormal könsutveckling hos hund

  Hermafroditism är relativt ovanligt och det kan vara svårt att hitta information kring det. Vi har sammanställt information i denna artikel.

 • Intervju med DogBuddy - hjälper dig hitta pålitliga hundvakter

  Nu finns det äntligen ett enkelt och tryggt sätt att hitta en pålitlig hundvakt i din närhet, någon som matchar både dig och din hund.

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons