Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Håravfall på Golden Retriver?

Min sexåriga goldentik brukar fälla en hel del päls vår och höst, vilket ju är vanligt pälsbyte. Nu är det så att hon i vår haft klåda och under försommar/sommar har tappat rejält med päls. vi dammsuger två gånger om dagen. Stora tofsar rasar när vi drar lätt i pälsen. På ryggen börjar pälsen likna en gris ryggpäls. Har försökt ge henne extra oljor och provat att ge henne ett rått ägg i maten. Även maten har vi provat att byta, men inget verkar hjälpa? Vi får naturligtvis gå till veterinären om hon fortsätter så här, men vill prova fråga er först?

Tacksam för snabbt svar…

Mvh. Lena Andersen!

Veterinären svarar

Hej Lena!
Jag håller med om att ni bör kontakta er veterinär. Dels kan hundar tappa päls i förbindelse med klåda. Inflammationen i huden kan påverka pälsen och även kliandet i sig själv. Det är inte ovanligt att allergiska hundar får röd, förtjockad och ev. mörkpigmenterad hud i de områden som är drabbade och ofta blir hunden även tunnhårig där. Håravfall längs ryggen och dålig pälskvalitet ses dock vid flera andra sjukdomar, exempelvis vid olika hormonella rubbningar. En ordentlig infektion i huden kan också leda till klåda och pälsavfall.
Din veterinär kan göra en bedömning av hennes allmäntillstånd och utesluta olika orsaker till klådan och pälsavfallet genom en hudutredning. Ofta inkluderar det både prover från huden och blodprover. Det kan därför ta ett tag innan man kommer till bukt med besvären helt och hållet. Ibland kan även en remiss till speciell hudveterinär vara indicerad. Ju snabbare du vänder dig till veterinär med besväret ju bättre är det. Huden svarar långsamt på behandling och ofta inkluderar behandling av hudbesvär både speciella schampoon, foder/fodertillskott och ev. mediciner.
Lycka till!

Veterinären svarar om Hund

 • Kan jag använda daktacort på hund? (Mellan tassarna)

  Kan jag använda daktacort 20mg mellan tassarna på min hund? Han blir väldigt röd när det är kallt/blött ute.

  EnzoJr

  Av: EnzoJr

 • kan det vara analsäcksinflammation

  min hund åker kana på rumpan ibland. jag köpte honom från ett omplaceringshem för en månad sen, och han har åkt kana ca 4 ggr som jag sett. jag såg nu vid sista gången att det var var som något genomskinligt kladd där bak. kan det vara analsäcksinflammation? han har slickat sig där bak, men även på snoppen och tassarna. han hade förhudskatarr som jag har fått behandlat själv med agtt skölja ur förhuden. jag…

  hjertat

  Av: hjertat

 • Knöl på huvudet

  Hej! Jag har en amstaffhane på 5 år och över natten bara har 2 st ``knölar´´ uppstått på huvudet. Dom var inte där igår och dom är större än en ärta. Dom ser inte ``fula´´ ut utan ligger under pälsen och är ingen vätska. Ser mer ut som en stor finne/böld. När man stryker han på huvudet så är det som att dom kliar. Vad kan det tänkas vara? Känns inte som att det kan…

  sofia_larson

  Av: sofia_larson

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Jeg er lei av å sitte

  Jeg er lei av å sitte hjemme med sykdommen min. Jeg skal ingen steder de neste ukene. Han ønsker å gjøre noe og tjene penger på det. Kan du gjøre det hjemme? Gi oss beskjed hvis du vet, jeg er veldig takknemlig for deg.

 • funnet uten å snyte på Internett

  Går du ofte til selskaper som er engasjert i installasjon eller utskifting av bad?

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons