Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

gammal schäfer med rätt hård och svullen buk

Hej,
Min schäfertik (10år), fick diskbråck för ca 1 år sedan, hon magnetröntgades bl a. Hon är gammal med artros, men verkade vara frisk enl. veterinären, rekommenderades att hon skulle gå ner några kg, och att vi har tålamod o förståelse för hennes “nya hastighet”, vi bekymrade oss för att hon har svårt att gå upp o ner för trapporna - hon verkar inte ha ont, det går bara långsamt.

Vi bytte hennes foder till seniormat, hon gick ner, lite väl mycket så nu får hon en 50/50 vuxen/senior blandning.
När hon gått ner en del märkte vi att hennes mage inte ändrades, tänkte inte så mycket på det då, men de senaste månaderna verkar buken ha blivit hårdare, kanske även lite större.

Hon är pigg o glad när hon inte sover/vilar, är alltid på att åka bil, men promenader är inte så roligt längre, 2-300 meter accepteras, men längre ses som hån av pensionärer (hon visar tydligt när hon inte känner för att göra något). Aptit och törst verkar oförändrad.
Hon verkar inte ha ont, om jag lyfter henne är det tydligt obehagligt, men hon ser dräktig ut nu när hon är så spinkig.

Brukar äldre hundars buk svälla? Är det ett organ som börjar ge efter? Behöver hon medicin eller räcker det med att ändra kosten?

*planerar att snarast ta henne till veterinären men med tanke på hennes ålder fasar jag att det kommer bli sista gången.

/jojje

Veterinären svarar

Hej Jojje!

Det är en viktig iakttagelse du gjort att hennes buk fortsätter att se rund ut även om hon går ned i vikt. Det att hon inte gillar att du tar om magen är också en viktig detalj. Varför buken svullnat kan jag dock inte svara på utan att undersöka henne, men det är inte normalt utan ett tecken på sjukdom. En åkomma som det skulle kunna röra sig om är en mjältförstoring. Det är vanligt hos Schäfer och beror på en tumör. Det är väldigt viktigt att låta en veterinär undersöka henne. Mjälttumörer kan ibland spricka och då förblöder hunden i buken. Upptäcks de i tid kan man dock operera bort mjälten om hennes allmäntillstånd tillåter det. Andra orsaker till svullen buk kan vara andra typer av tumörer, leversvikt, hjärtsvikt mm.

Jag förstår din oro över att man skulle hitta något allvarligt, men du ska inte tänka så. Tänk snarare att ju längre tid hon går med något potentiellt allvarligt utan att det upptäcks, ju svårare är det att hjälpa henne och ju mer ökar risken att hon undersöks för sent. Så länge hon mår bra så kommer inte veterinären att rekommendera att hon får somna in, även om man skulle upptäcka att hon har ex. en tumör som man inte vill operera bort. Chansen finns snarare att man kan förbättra hennes livskvalitet under den tid hon har kvar, även om orsaken skulle visa sig vara allvarlig.

Om veterinären rekommenderar att hon ska få somna in så betyder det att hennes allmäntillstånd är påverkat och alternativen är för riskabla för hennes hälsa.

Jag håller tummarna för er!

Veterinären svarar om Hund

 • Hanhund har knöl på snoppen

  Hej! Jag har en Cairnterrierhane på 9 år som har en liten hård knöl framme på snoppen, precis vid kisshålet. Vad kan detta vara? Cancer...fettknöl?? Mvh Maria

  maria_kokot

  Av: maria_kokot

 • Liten knöl

  Jag har upptäckt en liten knöl på buken bredvid en spene på min 8-åriga blandtik. Den är ungefär som en ärta i storlek. Den sitter under huden och rör sig inte när jag flyttar skinnet. Vad kan det vara. Ska jag avvakta och se om den ökar i storlek eller förändras på annat sätt eller bör jag söka veterinär omgående.

  solhannamarg

  Av: solhannamarg

 • Ljuvertumör

  jag har nyss upptäckt en tumör på min 8:à åriga pudeltik. En del säger att jag skall ta bort den en del säger tvärt om jag tänkte att om det är en elakartad så kanske jag kan stoppa spridningen men en del säger att jag kan vänta o se om den växer och/eller sprider sig Skall sägas att min hund är hur pigg som helst o har inte ont

  Susannevallda

  Av: Susannevallda

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

 • Hermafroditism/onormal könsutveckling hos hund

  Hermafroditism är relativt ovanligt och det kan vara svårt att hitta information kring det. Vi har sammanställt information i denna artikel.

 • Intervju med DogBuddy - hjälper dig hitta pålitliga hundvakter

  Nu finns det äntligen ett enkelt och tryggt sätt att hitta en pålitlig hundvakt i din närhet, någon som matchar både dig och din hund.

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons