Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Från valp till vuxenfoder

Hej!

Jag har en Siberian Husky valp/unghund på 8 månader. Vissa säger att man ska gå över till vuxenfoder vid 12 månader, andra säger vid 18 månader och den tredje säger “när den vuxit klart på höjden eller äter mindre av valpfodret”. Min riktlinje var från början 18 månader, men en kräsen hund i kombination med begränsat urval på valpfoder får mig att funderar jag på att gå över till vuxenfoder redan vid nästa foderinsköp som kommer inträffa vid 10-11 månader. Är det ok att byta vid den tiden eller ska jag vänta?

Veterinären svarar

Hej
Den vetenskapliga riktlinjen för när ungdjur kan börja äta vuxenfoder brukar sägas vara när de uppnått ungefär 80% av sin vuxenvikt. För en siberian husky borde detta vara runt 1-års åldern. Men det är säkerligen inga problem att byta redan vid 10-11-månaders ålder.

Men jag tror inte din hund kommer bli mindre kräsen om du byter till vuxenfoder. Dessa är ofta mindre smakliga än valpfodren eftersom de innehåller lite mindre protein och fett. Du kan prova att byta till ett foder som har högre energihalt för att inte behöva ge så stora mängder. Det kan tex vara Specific CAD eller Hill’s Science Plan Canine Adult Performance.

Med en kräsen hund är det oftast bäst att låta dem jobba för att få maten. Då brukar aptiten öka. De kan få spåra eller göra något tankearbete. Men för en draghund kan det också vara bra med en rejäl fysisk ansträngning. Siberian huskys är avlade för att jobba hårt många timmar och om de inte får göra det kan de lätt bli lite deppade och tappa aptiten. De är också mycket starkt avlade flockdjur och mår sällan bra av att vara ensamhundar, de vill ha sällskap av artfränder.

Sen ska du också komma ihåg att ingen frisk hund svälter sig. Så om din hund inte har några andra sjukdomssymptom men äter lite dåligt så beror det sannolikt på att hen inte är hungrig och då behöver du inte truga. Om din hund aktiveras i tillräcklig utsträckning och mår bra så äter den det den behöver.

Hoppas detta var svar på dina frågor!

Veterinären svarar om Hund

 • kylskåpskall mat till Golden retriever

  Jag har fått stränga förhållningsregler från min kennel (Golden Retriever) att ALDRIG ge min Goldenkille kylskåpskall mat. Varför är det så? Hur pass skadligt är det? Gäller det särskilt Golden?

  lisatörnebohm

  Av: lisatörnebohm

 • Hundarna hittade en påse nybakade kanelbullar

  Hej Hundarna har satt i sig 10 kanelbullar var från en påse som glömts framme på en köksbänk. Vad göra om något behöver göras?

  bokenneth_helmersson

  Av: bokenneth_helmersson

 • Smittat hundfoder

  Hej! Jag köpte för ett par veckor sedan en påse fryst färskfoder från MUSH, innehållande nöt, kalkon och lax. Detta foder fick mina hundar på kvällen vid 7-tiden. Vid 2-tiden på natten började min ena hund kräkas. Han kräktes intensivt i ca 4 timmar. Samtidigt får den andra kraftig diarré och börjar så småningom kräkas han med. Det tog en vecka med både skonkost och anpassat foder innan de nu är helt återställda. Jag misstänker…

  lovisa_fogelström

  Av: lovisa_fogelström

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

 • Hermafroditism/onormal könsutveckling hos hund

  Hermafroditism är relativt ovanligt och det kan vara svårt att hitta information kring det. Vi har sammanställt information i denna artikel.

 • Intervju med DogBuddy - hjälper dig hitta pålitliga hundvakter

  Nu finns det äntligen ett enkelt och tryggt sätt att hitta en pålitlig hundvakt i din närhet, någon som matchar både dig och din hund.

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2023 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.