Hej! Jag har en fråga om vad man ska göra när en hund blivit förgiftad. Hur går första hjälpen till, samt hur går HLR till?
Första hjälpen vid förgiftning
Veterinären svarar
Hej
Om du misstänker att din hund fått i sig något som den kan bli sjuk av så ska du åka till en veterinär så de kan hjälpa din hund att kräkas. Att låta hunden kräkas hjälper om man kan göra det inom två timmar från det den ätit det olämpliga. Den skall dock inte kräkas om den druckit/slickat i sig giftiga, lättflyktiga ämnen, eftersom det kan leda till att den andas in ämnet och får en livshotande lunginflammation.
Om det gått längre tid än två timmar, eller om det är helt omöjligt att hinna till en veterinär inom den tiden, så kan du ge din hund aktivt kol, det finns receptfritt på apoteket. Det hjälper till att absorbera det olämpliga från mag-tarmkanal.
Men naturligtvis beror det på vad din hund ätit och hur den mår. Du skall alltid åka till en veterinär om den verkar allmänpåverkad och du ska inte tvinga i den aktivt kol om den inte är fullt medveten.
Väl hos veterinären så kommer din hund att få hjälp att kräkas om det är lämpligt, den kommer sannolikt få dropp för att “späda ut” giftet, få aktivt kol för att absorbera så mycket som möjligt av ämnet och sedan behandlas efter de symptom som dyker upp. Vissa saker finns det ju även motgift mot och då kommer din hund att behandlas med detta.
HRL - hjärtlungräddning görs om hunden har svårt att andas eller får hjärtstillestånd. Det är lite svårt att beskriva i ord utan bilder hur man går tillväga, men först handlar det om att kontrollera om hunden andas och om hjärtat slår.
Andningen kan du bedöma genom att titta på om bröstkorgen höjer och sänker sig, eller genom att lägga ett metallföremål eller en spegel framför hundens nos och se om det blir kondens på den. Det ska det bli när hunden andas ut. En vuxen hund andas mellan 8 och 20 gånger per minut och en valp upp till 30 gånger per minut. Om det låter rosslande när hunden andas eller om den får använda bukmusklerna vid andning tex så är risken att det sitter något i andningsvägarna.
Hjärtat hittar du på vänster sida av hundens bröstkorg där armbågsspetsen hamnar om du böjer ihop vänster framben. Om du lägger handen eller fingrarna där så kan du känna hur hjärtat slår. En stor, lugn hund kan ha en hjärtfrekvens på 50-60 slag per minut. En liten hund har oftare en snabbare frekvens, kanske runt 80-100 slag per minut. En rädd eller stressad hund får ännu högre puls, ända upp mot 200 slag per minut. Du kan även känna pulsen på insidan av hundens lår, allra högst upp i ljumsken mot magen. Det är lite svårare att hitta pulsen där, så det är bra att träna på att hitta den på en frisk hund.
Om hunden verkar ha problem att andas skall man först öppna munnen på den och titta så det inte sitter något i munnen eller svalget som hindrar luftflödet. Om det är fria luftvägar och hunden inte andas så drar du fram tungan, stänger hundens mun genom att hålla runt den med ena (eller båda) händerna och sen blåser du in luft genom nosborrarna. Tänk på att en liten hund har väldigt små lungor så titta hela tiden på bröstkorgen. Om du ser att den höjer sig så slutar du blåsa, så du inte riskerar att spränga lungorna. På en stor hund kan du blåsa in ett andetag var 8:e till 10:e sekund medan för en liten hund kan du blåsa in ett andetag var 4:e till var 6:e sekund.
Om hunden inte har någon puls/om hjärtat inte slår så skall du dessutom göra hjärtkompressioner. Då lägger du dina händer över varandra på sidan av hundens bröstkorg där hjärtat ligger (se ovan). Sen trycker du med stor kraft (något mindre om det är en liten hund) nedåt mot underlaget 1-2 gånger per sekund.
Det här var en väldigt kort sammanfattning av hur du kan hjälpa din hund i en akut situation. Mer information kommer snart att finnas i en artikel på vår sida.
Hoppas detta var svår på dina frågor!