Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Förlust av hörseln

Hej!
Jag har en cotton de tulear Leo som är 12,5 år. Han blev kastrerad redan som ung, har egentligen mått bra och varit frisk hela sitt liv frånsett tandsten som avlägsnats ca en gång per år under senare år. För två år sedan togs även åtta tänder bort på en gång och sen dess har jag skött hans tänder med tandstrumpa, lite enzymtandkräm och efter borstningen har jag strukit på tandköttet en aning kallpressad kokosolja. Tänderna är i mycket bättre skick nu.
I våras började vi märka att Leo inte hör dörrklockan längre och nu sedan ca en månad tillbaka är han helt döv men annars ännu i god form för sin ålder. Nu till min akuta fråga: Kan tandskötseln med användning av litet kokosolja dagligen ha en bidragande orsak till hans snabba dövhet och skadat och täppt till hans hörselgångar eller är det vanligt att en hund kan bli döv i denna ålder?
Leo har aldrig haft något besvär med sina öron. Jag har putsat dem försiktigt då och då men aldrig gjort någon öronsköljning och hans öron har aldrig blivit behandlade.
Vad är det som egentligen händer när en hund blir döv? Hade jag kunnat förebygga att det inte hade skett eller har jag gjort något fel?
Mycket fundersam och oerhört tacksam för ett svar på mina frågor.
Med vänlig hälsning Kristina Frank

Veterinären svarar

Hej,

Nej du kan vara lugn och trygg i att din skötsel av hans tänder och mun inte har något med hans hörselnedsättning att göra. Tvärtemot så ska du vara nöjd över din instats för hans munhälsa och glad att hans tänder är i bättre skick nu.

Det är faktiskt vanligt att äldre hundar får nedsatt hörsel och ibland tom. blir döva. Det kan bero på vaxproppar och inflammationer men oftast är det helt enkelt åldern som tar ut sitt rätt genom förändringar på örats nerver och blodkärl. Om det är åldern så finns det inget du hade kunnat göra för att förebygga eller bromsa det hela. Skulle du trots allt vara orolig är det alltid bättre att ta hunden till veterinären för en koll men som sagt, nedsatt hörsel på äldre hundar är relativt vanligt.

Hoppas detta gav dig lite svar!

Veterinären svarar om Hund

 • darrining/skälvning

  Har en Stafftik snart 14år. Hon har artros och gått på Rimadyl sen hon var 8år i övrigt frisk. Nu har hon den senaste månaden börjat få skälvningar i hela kroppen speciellt när hon blir nödig precis som att hon fryser ? Funderar om detta är något vi bör få närmare undersökt eller om det kan vara åldern? väldigt tacksam för svar Gun

  gun_svedström

  Av: gun_svedström

 • Förlust av hörseln

  Hej! Jag har en cotton de tulear Leo som är 12,5 år. Han blev kastrerad redan som ung, har egentligen mått bra och varit frisk hela sitt liv frånsett tandsten som avlägsnats ca en gång per år under senare år. För två år sedan togs även åtta tänder bort på en gång och sen dess har jag skött hans tänder med tandstrumpa, lite enzymtandkräm och efter borstningen har jag strukit på tandköttet en aning kallpressad…

  kfr

  Av: kfr

 • Malle-senior

  Hej. Jag har en malinois hanhund som(förhoppningsvis) ska fira sin femtonde födelsedag till hösten. Han visar att han fortfarande upplever livsglädje trots problem med njurar och ländrygg samt dålig aptit - jag får lura honom med delikatetesser i maten för att han ö h t ska äta. Finns det ngt sätt att ge honom en chans till några extra månader, förstår ju att det är en tidsfråga innan jag tvingas ta bort honom ? M…

  waells

  Av: waells

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

 • Hermafroditism/onormal könsutveckling hos hund

  Hermafroditism är relativt ovanligt och det kan vara svårt att hitta information kring det. Vi har sammanställt information i denna artikel.

 • Intervju med DogBuddy - hjälper dig hitta pålitliga hundvakter

  Nu finns det äntligen ett enkelt och tryggt sätt att hitta en pålitlig hundvakt i din närhet, någon som matchar både dig och din hund.

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons