Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

förhudskatarr?

Jag vet att klorhexidin finns att köpa.  Men kan man inte använda koksaltlösning?  Vad är den korrekta dosen salt / ½ liter vatten?  Kan man skölja med detta ofta - d.v.s. 1 gång/dag i flera dagar?
Det är en yorkshireterrier som går på sitt 13:e år, är smal och mycket pigg och alert. ( Han har haft en typ av katarr i princip hela sitt liv!!)

Han har för 2 mån. sedan opererats för 2 stenar i blåsan samt bitestikelomvridning med inflammation(!) där man fann för gott att kastrera ganska akut.

Någon har påstått att ju mer man sköljer ju mer katarr bildas det…?!  Man måste undra hur vargar gör?
Ytterst tacksam för ett litet svar så småningom…
M.v.h. Vivi

Veterinären svarar

Hej Vivi!
Det finns faktiskt färdiga sk. förhudsrens att köpa hos ex. din veterinär och jag skulle råda dig att prova en av dessa om du inte redan gjort det eftersom det brukar fungera bra vid förhudskatarr.
Man kan tvätta ren med koksalt eller vanligt vatten om besvären är milda. Om besvären är större behövs ofta bakteriedödande medel, exempelvis det som ingår i förhudsrensen, eller klorhexidinlösning etc. Ibland behövs andra medel såsom väteperoxidlösningar. Det är dock viktigt att välja medel i samråd med veterinär och tvätta lagom ofta i förhållande till hundens besvär. Risken är nämligen att man, som du själv påpekar, annars kan riskera att förvärra besvären genom att rubba den naturliga miljön och hudbalansen.
Ofta kan förhusproblem dämpas om man bryter vanan där hunden ligger och slickar sig på snoppen, och vissa hundar blir av med förhudsbesvären efter en kastration. Det är svårt att jämföra med vargar eftersom de lever ett helt annat liv där det dels spelar mindre roll om de har lite förhudskatarr och dels selekteras djur med stora besvär bort helt av naturliga orsaker.
När det gäller koksaltlösning är mitt råd att köpa färdigt sterilt koksalt på apoteket, det är billigt och rent och rätt koncentration. Om du vill göra eget koksalt ska du göra en 0,9% upplösning i sterilt vatten. Det betyder i princip att du bör koka vattnet och blanda upp motsvarande 9 gram koksalt i 1000 gram vatten (= 1 liter).
Hoppas du fick svar på din fråga!

Veterinären svarar om Hund

 • Kan jag använda daktacort på hund? (Mellan tassarna)

  Kan jag använda daktacort 20mg mellan tassarna på min hund? Han blir väldigt röd när det är kallt/blött ute.

  EnzoJr

  Av: EnzoJr

 • kan det vara analsäcksinflammation

  min hund åker kana på rumpan ibland. jag köpte honom från ett omplaceringshem för en månad sen, och han har åkt kana ca 4 ggr som jag sett. jag såg nu vid sista gången att det var var som något genomskinligt kladd där bak. kan det vara analsäcksinflammation? han har slickat sig där bak, men även på snoppen och tassarna. han hade förhudskatarr som jag har fått behandlat själv med agtt skölja ur förhuden. jag…

  hjertat

  Av: hjertat

 • Knöl på huvudet

  Hej! Jag har en amstaffhane på 5 år och över natten bara har 2 st ``knölar´´ uppstått på huvudet. Dom var inte där igår och dom är större än en ärta. Dom ser inte ``fula´´ ut utan ligger under pälsen och är ingen vätska. Ser mer ut som en stor finne/böld. När man stryker han på huvudet så är det som att dom kliar. Vad kan det tänkas vara? Känns inte som att det kan…

  sofia_larson

  Av: sofia_larson

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Jeg er lei av å sitte

  Jeg er lei av å sitte hjemme med sykdommen min. Jeg skal ingen steder de neste ukene. Han ønsker å gjøre noe og tjene penger på det. Kan du gjøre det hjemme? Gi oss beskjed hvis du vet, jeg er veldig takknemlig for deg.

 • funnet uten å snyte på Internett

  Går du ofte til selskaper som er engasjert i installasjon eller utskifting av bad?

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons